Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

powoli kompletuję akwarium - z przymusu niewielkie, za jakiś czas planuję zmodernizować mały gabinet do pracy i powiększyć.

Ale do rzeczy: akwarium na początek 100l, filtr zewnętrzny, podłoże piasek plus kamienie (groty, kryjówki).

Czytając ten dział wybiorę coś z:

• Sauloisi
  • Metriaclima Msobo Magunga
  • Metriaclima Chailosi
  • Chindongo Elongatus Mpanga
  • Pseudotropheus Elongatus Mphanga
  • Neon Spot

Oczywiście max 2 gatunki. Teraz pytanie nie tyle które, ale po ile na początek. Chodzi o ich wzajemne interakcje oraz karmienie. Jako =, że jestem z Rzeszowa to wynalazłem sobie kilka sklepów w okolicach Kraków-Katowice i tam też chcę podjechać i kupić.

Dodatkowo - nie będzie problemem dodanie kilku glonojadów i kirysków? Jak z Paletkami?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano
5 minut temu, bydlaczek napisał:

Oczywiście max 2 gatunki.

Max to jeden gatunek.

6 minut temu, bydlaczek napisał:

Dodatkowo - nie będzie problemem dodanie kilku glonojadów i kirysków? Jak z Paletkami?

Nie mieszaj biotopów choćby ze względów na różnice w warunkach , które te ryby potrzebują.

7 minut temu, bydlaczek napisał:

Jak z Paletkami?

Akwa zbyt małe nawet na jedna paletę i potrzebują całkiem odmiennych warunków.

• Lubię to 3
Opublikowano

Ok,
Dzięki za szybką reakcję.
Czyli zostaje Saulosi. Teraz kwestia jaka ilość?
Niemiej wrócę do glonojada - widziałem w wielu akwariach z pielęgnicami glonojady, oczywiście takie większe, kilkanaście centymetrów i dawały radę. Po prostu chodzi mi bardziej o jego użytkowe funkcje niż wygląd :)

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
8 godzin temu, bydlaczek napisał:

Czyli zostaje Saulosi. Teraz kwestia jaka ilość

Kup 10  a nawet 15 sztuk narybku. Z tej ilości zrób układ 1+7/8 w momencie kiedy zaczną się wybarwiać ( samce) . Ale i tak najprawdopodobniej w tej ilości narybku  większość to będą właśnie samce. 

Niemiej wrócę do glonojada - widziałem w wielu akwariach z pielęgnicami glonojady, oczywiście takie większe, kilkanaście centymetrów i dawały radę

Bo dadzą radę mimo różnic w warunkach.

Po prostu chodzi mi bardziej o jego użytkowe funkcje niż wygląd :)

Też to rozumiem..ale wtedy nie będzie to już akwa biotopwe . W związku z tym , że jest to forum KM czyli miłośników pielęgnic z jeziora Malawi to takiej obsady z glonojadami nie polecamy. Po prostu:)

• Lubię to 2
Opublikowano

Nie przeceniał bym użyteczności glonojada. Nie jest to odkurzacz, a żywe zwierzę, któremu potrzeba zapewnić również jak najlepsze warunki. Będą przeganiane, o odpowiednich parametrach wody nie będę się rozpisywał.

• Lubię to 2
Opublikowano
23 godziny temu, bydlaczek napisał:

Po prostu chodzi mi bardziej o jego użytkowe funkcje niż wygląd :)

Jeżeli sądzisz, że będzie Ci czyścił skały i szyby z glonów to się mylisz. Dorosły zbrojnik mimo, że potocznie nazywa się glonojad, glonow nie je. A przynajmniej nie w takich ilościach jak byś chciał. Na glony lepszy będzie jakiś ślimak, np, helmet military. 

• Lubię to 5
Opublikowano
17 godzin temu, marek_z_81 napisał:

Na glony lepszy będzie jakiś ślimak, np, helmet military.

Helmet jest bardzo skuteczny na okrzemki. Ale ma jedną zasadniczą wadę. Zostawia jaja których ciężko się potem pozbyć np. z tła czy kamieni .Nie wspomnę o szybach. 

Opublikowano
6 minut temu, marek_z_81 napisał:

Nie ruszam tych jajek, same znikają po czasie. Na szybie jeszcze mi się nie trafiło. 

U mnie też po miesiącu znikają z kamieni. Raz miałem na szybie, to poszło czyścikiem magnetycznym bez większych problemów.