Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi.

Bałem się o parametry, że moja reakcja lub jej brak może zaszkodzić. Tym bardziej, że akwarium hula elegancko. Od początku brak jakichkolwiek problemów z parametrami czy klarownością wody. Jak są czyste szyby to jakby wody nie było.

6 minut temu, darianus napisał:

Możesz ewnetualnie wężem podczas podmiany przejechać po gąbce i wyciągnąć z niej trochę brudu. Co tam leży na dole w tych workach?

Też myślałem, o przejechaniu delikatnie odmulaczem (zamiast wyciągać i płukać). Jednak myślę, że tak jak @Bartek_De napisał póki co tego nie ruszać? Około miesiąca temu chciałem wyczyścić wzmocnienia akwarium i spuściłem ok. 30L wody (całe 8% - akwarium 480L, wchodzi 360L+20L w dwóch kubłach). Z racji tego, że nie miałem co odmulać, wężem dotykałem gąbki od zewnętrznej strony - tam gdzie pływają ryby. Byłem w szoku ile odchodów zaciągało.

W workach są - dwa wkłady NitratEx. Jestem praktycznie pewny, że o dziwo działają. Raz je już regenerowałem, to wypuściły pełno "rdzy" (przy drugiej kąpieli już mało). Czytałem różne opinie i testy, i teraz też mam zagwozdkę, bo do nowego zbiornika będę potrzebował jeszcze dwa (zastanawiam się nad czterema - 2 kominy HMF po 3 wkłady). Zastanawiam się czy znowu przepłacić i kupić teoretycznie ten sam produkt pod nazwą NitratEx czy jednak Purolite A520E/PA202. Teoretycznie to samo, ale może JBL jest jednak trochę inny, że u mnie działa? Ewentualnie udało się u mnie wytworzyć jakiś specyficzny ciąg/prąd wody dzięki czemu działa?

• Lubię to 1
Opublikowano

A jak mają się Twoje okrzemki? Eksperymenty z oświetleniem przyniosły jakiś efekt. Pytam, bo u mnie zielenina została zdominowana przez okrzemki 👎. Więc poszukuję inspiracji 😜

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Bezprym napisał:

@Waclaw a jesteś pewien że to nie są brunatnice? 

Tu mnie zaskoczyłeś- tego nie brałem pod uwagę.   Chociaż mój zbiornik raczej należy zaliczyć do świeżych.  Zarybiony w kwietniu tego roku. Wrzucę fotę, ale już we właściwym dziale- nie będę zaśmiecać koledze wątku 

Edytowane przez Waclaw
Opublikowano

Słabo znam się na glonach, ale ja raczej nie miałem nigdy okrzemek jeśli chodzi o to akwarium? Mam piękne czerwone glony (przynajmniej tak sądzę), które pyśki skubią jak szalone.

• Lubię to 1
Opublikowano

Też miałem problem z zapychającą się gąbką.  O ile nalotem na zewnątrz i na gąbkach w środku nie przejmowałem się wcale to u mnie w pewnym momencie różnica między poziomami wody zaczęła być znaczna, myślę.ze ok 5 cm.  Wyciągnąłem wszystkie wypełniające filtr wewnątrz media do wiadra z wodą z akwarium, a gąbkę główną solidnie wypłukałem oczywiście również w wodzie z akwarium. Poskładałem do kupy i wróciło do normy. Operacja trwała może pół godziny. Parametry po tym zabiegu ani drgnęły. Robiłem to raz, ok 7 miesięcy po uruchomieniu filtra.

• Lubię to 2