Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że wystarczająco to zobrazowałem w mailu, dodając liczne cytaty :D mam nadzieję, że się uda, choć nie chcę się nastawiać. Jakiś czas temu "byłem obecny" w podobnym przypadku, równie oczywistym i pisanie do allegro nic nie dało.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dziś uruchomiłem zakupionego fluvala. Kupiłem go jako przeciekający i choć po cichu liczyłem na jakiś błąd sprzedającego, kubełek cieknie. Po sprawdzeniu widzę tylko dwie opcje:

- uszczelka

- zapinki

Na próbę owinąłem uszczelkę teflonem. Bardzo dużo pomogło, ale jeszcze troszeczkę cieknie. Cieknie dokładnie pod zapinkami. Nigdzie indziej. Jeszcze dziś spróbuję dać kolejną warstwę teflonu, raczej ostatnią, bo za grubo nie może być. Ale to rozwiązanie tymczasowe.

Jak myślicie, co to może być?

Uszczelka moim zdaniem wygląda dobrze, "na zdrową". Czy mogą to być zapinki?za słabo chwytają? Tak na marginesie to moim zdanie są duuużo gorsze, niż w Atmanie.

Nie wiem, za co się zabrać - kupienie nowych zapinek, czy uszczelki?

Opublikowano

bo zapinki we fluvalu nie "dociągają" głowicy do kubła tylko lekko przytrzymują. Musisz wepchnąć głowice sam, do oporu, a potem zapiąć zapinki. Uszczelke kupił bym nową.

Opublikowano

Właśnie się dziwię, że jest taka dośc spora jak na kubeł szpara. W Atmanie wszystko jest pięknie dopasowane.... Spróbuję zaraz wcisnąc, mam nadzieję, że nie wcisnę dwa razy - pierwszy i ostatni, hehe :twisted::mrgreen:

Opublikowano

Sis... cała seria 204 cieknie;) i tu wcale się nie nabijam. Ja wyczułem jak trzeba to zamontować by przestało lecieć. U mnie również z dwóch stron jak kończą się zaczepy cieknie woda.

Ponakładaj pare razy, raz mocniej, raz silniej i zobaczysz ze tez znajdziesz pozycje gdy przestanie cieknąć.

Nie wiem jak ci mam to wytłumaczyć:D

Opublikowano

Wcisnąłem pompę mocniej, faktycznie weszła głębiej i szpara między pompą a samym kubłem znacznie się zmniejszyła. Na zapinkach nie zrobiło to żadnego wrażenia :? dziwne to jest, ale dobra, nie ważne. Zobaczę teraz, czy będzie coś ciekło. Na razie martwi mnie jeszcze dość głośna praca, ale filtr dawno nie był używany, więc pewnie potrzeba mu czasu.

Opublikowano

Będzie dziś pod obserwacją, bo zanim go docisnąłem, to ciekł cały czas, bardzo powoli, ale jednak. Zobaczymy. W uszczelkę i tak chyba zainwestuje, bo dla świętego spokoju chyba w Atmanie wymienię.

Opublikowano
Sis... cała seria 204 cieknie;) i

a wałśnie ze nie bo u mnie 204 nie cieknie .... u mnie cieknie 304 :lol:

ale tak jak czester napisał to trzeba dobrze głowice dopasować i ręcznie docisnąć potem dopiero zapiąć i jest oki u mnie pomaga albo mam takie wrażenie ż epomaga jak z tych wszystkich kanalików gdzie wchodzi uszczelka tych wystających gdzie są zawiasy od zapinek z grupsza się usunie wode

Opublikowano

Wtorek

Ile to czasu minęło? ok 6 godzin. Cały czas kontrolowałem filtr. Może ze dwie kropelki poszły. Ale z głośności, to nic nie ubyło :twisted:

Edit:

środa, godz.6 rano

filtr był suchutki, nic ie pociekło. Podstawiłem na noc miskę na wszelki wypadek, gdyby coś kapało. Też sucha. Wychodzi więc na to, że teflon w połączeniu z mocnym wciśnięciem głowicy działa.