aneta Opublikowano 5 Marca 2021 #1 Opublikowano 5 Marca 2021 Witam, dwa dni temu poprzestawiałam pyszczakom kamienie w akwarium, ponieważ już druga rybka zaklinowała się pomiędzy kamieniem a muszlą (dodam, ze już każda z rybek miała swoje terytorium). Niestety od dwóch dni rybka z poniższego zdjęcia wszystkie gania... co robić? Wydaje mi się tez ze ta rybka nie pasuje do mojej obsady Obsada: 2x samiec yellow 2x samoce yellow2x samica saulosi6x niebieskie saulosi (nie potrafie rozroznic płci) no i teraz tak:2x rybka ze zdjęcia natomiast wydaje mi się ze jeden samiec i samica I 2x pyszczak venustus (zostal mi z poprzedniego akwarium i nie ma co z nimi zrobic) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Robson79 Opublikowano 5 Marca 2021 #3 Opublikowano 5 Marca 2021 Wstaw fotkę całego akwarium a będzie łatwiej coś doradzić...
aneta Opublikowano 5 Marca 2021 Autor #4 Opublikowano 5 Marca 2021 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
aneta Opublikowano 5 Marca 2021 Autor #5 Opublikowano 5 Marca 2021 Ta rybka ze zdjęcia przed zmiana aranżacji byla spokojna, jej miejsce gdzie ciagle przesiadywała bylo pod kamieniem. Teraz najbardziej uwzięła się na samca yellow, który według mnie do czasu zmiany byl najsilniejszy... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Andrzej Głuszyca Opublikowano 5 Marca 2021 #6 Opublikowano 5 Marca 2021 (edytowane) 5 godzin temu, aneta napisał: Niestety od dwóch dni rybka z poniższego zdjęcia wszystkie gania... co robić? Nic nie rób. Po prostu walczy o swoje miejsce w hierarchii. 5 godzin temu, aneta napisał: Ta rybka ze zdjęcia przed zmiana aranżacji byla spokojna, jej miejsce gdzie ciagle przesiadywała bylo pod kamieniem. Bardzo często jest tak jak właśnie u Ciebie, że wystarczy poprzestawiać kamienie a cały układ hierarchii tworzy się na nowo. W wielu przypadkach gdy jakaś ryba jest nadto agresywna też często poprzestawianie kamieni studzi jej agresję bo wtedy następuje to co napisałem zdanie wcześniej. Pyszczaki są terytorialne i bardzo dynamiczne.. dlatego to co się dzieje u Ciebie jest czymś naturalnym. Póki nie robią sobie krzywdy czego efektem są zgony to ciesz oczy nimi i obserwuj:) Edytowane 5 Marca 2021 przez AndrzejGłuszyca 5
aneta Opublikowano 13 Marca 2021 Autor #7 Opublikowano 13 Marca 2021 Bardzo często jest tak jak właśnie u Ciebie, że wystarczy poprzestawiać kamienie a cały układ hierarchii tworzy się na nowo. W wielu przypadkach gdy jakaś ryba jest nadto agresywna też często poprzestawianie kamieni studzi jej agresję bo wtedy następuje to co napisałem zdanie wcześniej. Pyszczaki są terytorialne i bardzo dynamiczne.. dlatego to co się dzieje u Ciebie jest czymś naturalnym. Póki nie robią sobie krzywdy czego efektem są zgony to ciesz oczy nimi i obserwuj:) Dziękuje za pomoc, ale musiałam odseparować 2 venustusy i tego Metriaclima estherae ponieważ zamęczył już jedną rybe i nie dawał żyć innym pysiom...Teraz powiększyłam swoją obsadę o 4 yellow i miały być 4 saulosi.. ale czy to na pewno sa saulosi? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Andrzej Głuszyca Opublikowano 13 Marca 2021 #8 Opublikowano 13 Marca 2021 1 godzinę temu, aneta napisał: ale czy to na pewno sa saulosi? Owszem..ale odmiana Coral czyli ta , która nie występuje w jeziorze. Tzw. sztuczny twór.
aneta Opublikowano 13 Marca 2021 Autor #9 Opublikowano 13 Marca 2021 Owszem..ale odmiana Coral czyli ta , która nie występuje w jeziorze. Tzw. sztuczny twór.Ale może ona żyć w zgodzie z saulosi i z yellow? I jak z rozmnażaniem u nich? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bartek_De Opublikowano 13 Marca 2021 #10 Opublikowano 13 Marca 2021 @anetaZdecyduj się na jeden temat, założyłaś podobny w dziale identyfikacja i w obu zadajesz te same pytania. W związku z tym ten z identyfikacji zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi