Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! Jaki zakupić piasek gradacja i bazaltowy, a może inny, ma ktoś w tym temacie doświadczenie???

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, pablojogi napisał:

Witajcie! Jaki zakupić piasek gradacja i bazaltowy, a może inny, ma ktoś w tym temacie doświadczenie???

Paweł.. wpisz w SZUKAJ  słowo BAZALT a znajdziesz wiele ciekawych tematów na interesujący Ciebie temat.

Opublikowano

Paweł jeśli chodzi o żwirek bazaltowy to jest to kruszywo o ostrych krawędziach nie nadający się dla ryb kopiących w podłożu... Tak więc do malawi nie polecam... Miałem kiedyś w krewetkarium czarny żwirek ale muszę poszukać jaki to był. Ten by się nadał do malawi. Jak znajdę to dam Ci znać...

• Lubię to 1
Opublikowano
23 godziny temu, pablojogi napisał:

Proponuję żwirek kwarcowy 0,8mm do 1,6mm. (kupiony na Allegro) Ja mam wymieszany czarny z białym i prezentuje się bardzo ładnie. A moje pysie kopią w nim jak szalone.

Opublikowano

Pokaż jak w akwa to wygląda, jestem ciekaw. Ja zamówiłem 1,6 mm, drobniejszy niestety fruwa ostatnimi czasy dlatego chcę to zmienić

Opublikowano

Może ktoś kto posiada taki piasek zmieszał go lekko z kwarcowym białym, do zera ciężko będzie usunąć obecny na działającym akwarium no i by parametry nie poleciały z ok 2 cm warstwę zostawię i zmieszam z czarnym, jak myślicie?

Opublikowano
16 minut temu, pablojogi napisał:

do zera ciężko będzie usunąć obecny na działającym akwarium no i by parametry nie poleciały z ok 2 cm warstwę zostawię i zmieszam z czarnym, jak myślicie?

Paweł.. już kiedyś to tutaj opisywałem. Wymieniałem wtedy jeszcze w 240 litrach biały żwir na piasek. Ryby do wiaderka , ile wody mogłem to zlałem do wiaderek resztę wylałem.  Żwir wyrzuciłem , piasek dodałem . Włączyłem filtry i dodałem ampułkę prodibio biodigest. Po godzinie pracy filtrów wpuściłem ryby. Jasne..parametry pewnie się rozjechały ale też pewnie szybko wróciły do normy. Strat w rybach nie było. Najpierw przygotuj piasek aby jak najkrócej ryby przebywały poza akwa. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Chciałem bez odłowu ryb stopniowo to zrobić, myślisz że tak da radę?