Skocz do zawartości

Podniesienie ph wody do podmiany - NaOH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnego czasu przeczytalem o możliwości podniesienia Ph zestawm kilku wodorotlenków. Pytanie jest czy samo NaOH będzie szkodliwe. W stacji uzdatniania własnego ujęcia wody mam parametry gh=5 Kh=12 oraz Ph 6.1 (niestety). 

Opublikowano (edytowane)

Dziwnie sformułowałeś pytanie albo ja czegoś nie rozumiem.  Jeżeli pytasz o to czy podnoszenie  pH sodą oczyszczoną ( spożywczą ) jest jakimś zagrożeniem to Ci odpowiem , że nie.  Robię to  całe lata tydzień w tydzień. 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Bartek_De napisał:

Chcesz podnieść pH sodą kaustyczną?:huh: To jest niebezpieczne przede wszystkim dla Ciebie, nie wspomnę już o rybach.

Andrzej dobrze napisał skąd takie skojarzenia? Sam korekty robię pH sodą spożywczą i nigdy żadnych problemów nie było. Jedyne minus twardość rośnie wraz z pH. 

Opublikowano
3 minuty temu, anutemix napisał:

Andrzej dobrze napisał skąd takie skojarzenia?

NaOH - ano stąd. To jest wzór chemiczny wodorotlenku sodu czyli sody kaustycznej, która w kontakcie z wodą tworzy ług sodowy, silnie żrącą ciecz. Pracowałem kilkanaście lat w przemyśle spożywczym, używało się tam raz w tygodniu właśnie sody kaustycznej z zastosowaniem wysokich środków ostrożności (rękawice i fartuchy gumowe, gumowce, gogle, maski...) do mycia i dezynfekcji niektórych urządzeń, silnie zabrudzonych na przykład przypalonym mlekiem.

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak, piszę o NaOH. Przeczytałem post w temacie jak poniżej i się nim sugeruję. Z tą substancja mam dość często do czynienia w dezynfekcji, jednak również jest ona wykorzystywana w innych celach, oczywiście w o wiele mniejszysz stężeniach do korekcji ph wody w uzdatniaczach. Stąd moje pytanie, czy ktoś stosuje? Sam wodorowęglan sodu niewiele podnosi ph, zaś drastycznie KH? 9

Opublikowano

Podnosiłem NaOH, bo nie chciałem podnosić kh. Najpierw zrobiłem 1 litr roztworu dodając 3 łyżeczki NaOH oraz 3 łyżeczki NaHCO3. Po odczekaniu 24h w celu ustabilizowania się roztworu, dodawałem do akwa (720l brutto) 50 cm3 na dobę co podnosiło pH o 0,05. pH podniosłem z 7,6 do 8. Jedną i drugą sodę kupowałem na aledrogo w 1kg opakowaniach cz.d.a (czysta do analizy). Nadmiar NaOH można wykorzystać do przepychania zlewów/kanalizy, a NaHCO3 do czyszczenia np. garnków itp.

Opublikowano

Teraz patrzę, że wkleiłem nie dokładnie to czym się sugerowałem, ale również w temacie.

Chodzi o dokładnie ten temat 

Czy konieczne jest użycie wszystkich wodorotlenków?