Lechu0031 Opublikowano 10 Lutego 2021 #1 Opublikowano 10 Lutego 2021 (edytowane) Witam mam mały problem kupiłem akwarium z rybkami ale niestety nie miałem starej wody z akwarium. I teraz pytanie czy powinienem ryby oddać, czy mogę wystartować odrazu z nimi bo tak naprawdę, nie wiem co Nimi mam zrobić. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Lutego 2021 przez Bartek_De
Andrzej Głuszyca Opublikowano 10 Lutego 2021 #2 Opublikowano 10 Lutego 2021 6 minut temu, Lechu0031 napisał: Witam mam mały problem kupiłem akwarium z rybkami ale niestety nie miałem starej wody z akwarium. Wkłady w filtrze, podłoże piasek miałeś stare?
Lechu0031 Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor #3 Opublikowano 10 Lutego 2021 Tak wszystko było tak jak kupiłem piasku nie plukalem, filtrów też. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Andrzej Głuszyca Opublikowano 10 Lutego 2021 #4 Opublikowano 10 Lutego 2021 @Lechu0031No to dobrze ,że nie płukałeś. Czyli bakterie nitryfikacyjne są. Kup 2 ampułki prodibio biodigest i wlej. Sama woda ( stara) nie ma wpływu na nitryfikację. Możesz się nie obawiać o ryby i parametry. Owszem...pewnie na krótko trochę się rozjadą ale śpij spokojnie. 2
Lechu0031 Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor #5 Opublikowano 10 Lutego 2021 Dzięki serdeczne Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Lechu0031 Opublikowano 10 Lutego 2021 Autor #6 Opublikowano 10 Lutego 2021 Czytając poradnik dla początkujących, jest tam wzmianka o procesie azotowym, przy użyciu jakby kilku ryb startowych które stworzą cała biologię plus filtry biolo i mechaniczne. Zdecydowałem się że za dwa tygodnie pozbędę się składu ryb który dostałem w gratisie do baniaka i chciałbym odrazu zakupić jeden gatunek ok 8/10 ryb Z grupy mbuna. Czy jeśli po testach wody wszystko będzie w normie to mogę w tej samej wodzie zacząć z nowa obsadą? Czy muszę od nowa lepiej zacząć cały proces azotowy itp? Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Bartek_De Opublikowano 11 Lutego 2021 #7 Opublikowano 11 Lutego 2021 40 minut temu, Lechu0031 napisał: Czy jeśli po testach wody wszystko będzie w normie to mogę w tej samej wodzie zacząć z nowa obsadą? Czy muszę od nowa lepiej zacząć cały proces azotowy itp? Nie musisz zaczynać od nowa. Możesz wpuścić ryby od razu jeśli parametry wody na to pozwolą. Ten temat połączyłem z już istniejącym i tu możesz kontynuować. 1
Bezprym Opublikowano 11 Lutego 2021 #8 Opublikowano 11 Lutego 2021 21 godzin temu, Lechu0031 napisał: Czytając poradnik dla początkujących, jest tam wzmianka o procesie azotowym, przy użyciu jakby kilku ryb startowych które stworzą cała biologię plus filtry biolo i mechaniczne. Zdecydowałem się że za dwa tygodnie pozbędę się składu ryb który dostałem w gratisie do baniaka i chciałbym odrazu zakupić jeden gatunek ok 8/10 ryb Z grupy mbuna. Czy jeśli po testach wody wszystko będzie w normie to mogę w tej samej wodzie zacząć z nowa obsadą? Czy muszę od nowa lepiej zacząć cały proces azotowy itp? Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Biologię już masz zaszczepioną w starych filtrach, więc spokojnie możesz wpuszczać ryby jakie chcesz. Dla pewności, jak kolega przede mną wspomniał dodaj jeszcze bakterii. 3
Rekomendowane odpowiedzi