Skocz do zawartości

Zielenina do identyfikacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam, się co to za zielenina. Akwa już ma 3 miesiące z rybami 1 miesiąc. Zielony trawnik ma ok 1-2 mm. Oderwać go ciężko, bo jakby wgryzł się w skałę. Wcześniej miałem,

i jeszcze mam ale coraz mniej, trawnik brunatny. Sauloski i rdzawe przez cały dzień go przeczesują, ten brunatny też. Nie wiem czy go jedzą. Czy gdyby to były sinice to ryby były by nim zainteresowane? Trawnik brunatny mam od 5 tygodni, ale nie jest jakoś specjalnie ekspansywny. Rośnie wolno i tylko na kamieniach. Na pierwszym zdjęciu trochę go widać.

img3402ph6.jpg

img3387ht3.jpg

Opublikowano

po pierwsze - sinice to nie glony

po drugie - sinice nie sa nigdy brunatne

po trzecie - jesli chodzi o te zielone i o to ze trudno je oderwac - to jasna sprawa - nie sa to sinice - zielenice jak w morde szczelil

jesli chodzi o przeczesywanie kolonii sinic przez pysie czy inne ryby to co do upodoban to nie wiem - natomiast, jako ze jedynie "leżą" one niejako na powierzchni na ktorej tworza kolonie, to mozna by przypuszczac ze po jednym przeczesaniu od razu "killwater" slad zostal :)

Opublikowano

Ten brunatny trawnik najbardziej mnie niepokoił, bo wyglądał nieciekawie. Opisywałem go kiedyś w oddzielnym wątku ale nie było odzewu. Przypomę, że na początku wygladał tak:

img3198jn5.jpg

A tak OT, czy wy macie problem z obejrzeniem moich dwóch zdjęć z tego posta? Bo ja już ich nie widzę a jeszcze pół godziny temu widziałem.

Opublikowano

Ten nalot brązowy to oczywiście, że były okrzemki. Ale ten dywanik z 1-2mm brunatnych włosów, to nie wiem co to za glon. Okrzemki chyba formy włosowatej nie przyjmują.

Opublikowano

Niestety ja też nie widzę tych zdjęć.

Dlatego mój post pod nim jest w tonie żartobliwo ironicznym, abyś zareagował i je wkleił.