Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Koncepcja z korzeniem bardzo mi się podoba, w ogóle widzę że masz plan na to akwarium, jedna tylko rada pamiętaj by te kamienie które masz przy korzeniu ułożyć bardziej chaotycznie (naturalnie), by nie wyglądały jak  mur w Szkocji gdzie się owce wypasa😉, ale poza tym petrda jak kolega wyżej napisał zdjęcie całości z frontu by się przydało. Jednak naprawdę podoba mi się projekt, świetna robota 🔥👍🏻

Edytowane przez Jeb_us
Literówka
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Spokojnie, ułożenie kamieni na ścisk jest tylko na potrzeby konstrukcyjne aby odseparować  strefę roślinną z piaskownicą jak będziemy ,,wygładzać" aranżację to zrobimy tam trochę narzutu kamiennego żeby wyglądało bardziej naturalnie. Dodałem również zdjęcia z ,,frontu" akwarium aby bardziej zobrazować korzeń na tle całości, został jeszcze cały środek baniaka na budowę gruzowiska dla skalniaków z Mbuny1903004584_front1.thumb.jpg.7990a574dc3f18c45e18dce38cca8859.jpg837595839_front2.thumb.jpg.136d12c58dde8ad131517ca371138bae.jpg 🙂.

• Lubię to 5
Opublikowano

wg mnie ... dosuń tło w jedną stronę a drugą stronę obłóż gruzem do góry :D

Ale to jest kwestia indywidualna na tematy gustów się nie rozmawia :D

I fajnie jakby tło  było w kolorze skały na ścianie :D

Ale generalnie podoba mi się :D

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Radzik napisał:

wg mnie ... dosuń tło w jedną stronę a drugą stronę obłóż gruzem do góry :D

Obydwa rogi będą zagospodarowane więc bez obaw wolnej przestrzeni tam nie będzie.

Ale to jest kwestia indywidualna na tematy gustów się nie rozmawia :D

I fajnie jakby tło  było w kolorze skały na ścianie :D

Dość trudna sprawa zgrać to kolorystycznie, niestety nie mamy wpływu na kolory jakich używa producent. A żeby samemu przemalować tło, to dla mnie na razie za ciężki temat.

Ale generalnie podoba mi się :D

Dzięki 👍

Edytowane przez rabczanin
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@Jeb_us tak jest to moduł BTN po moich przeróbkach, szkoda mi było nie wykorzystanej kubatury więc z 20 cm tła płaskiego dociąłem plecy do modułu, podzieliłem go na 3 części w środku, skleiłem, pomalowałem, nawierciłem otwory i otrzymałem moduł monolityczny z 3 grotami. Jutro przy świetle naturalnym zrobię fotki modułu z bliska i wrzucę na forum, powiem szczerze wyszedł mi ciekawy element 😄.

1573687523_modu.thumb.jpg.d3ca586147da6c1ebc4eb4672afeb192.jpg

Odnośnie kamienia to są trzy opcje które ewoluowały:

1) początkowo gruzowisko chciałem zrobić z czerwonej lawy, aby nawiązać do czerwieni na tle,

2) potem postanowiłem zrobić gruzowisko z serpentynitu, ale mi to na forum odradziliście że ładne ale zbyt oklepane,

3) doradzałeś  mi aby iść w budulec lokalny więc czekam cierpliwie bo się ociepla aby wybrać trochę kamienia z potoku który płynie obok mojego domu i na razie na tej opcji stanęło.

literówka
  • Lubię to 2
Opublikowano
8 godzin temu, rabczanin napisał:

Czy chodzi Ci o ,,dorobienie" pnia drzewa ?

Podobny korzeń przykleić lub położyć na tym co jest, aby sięgało to pod taflę. Mogło by to stworzyć efekt drzewa, które wpadło do wody. 

Opublikowano

Spoko myślę że najlepsza opcja z tymi kamieniami rzecznymi, teraz druga sprawa chyba zapożyczę sobie twoj pomysł z tym kamieniem na ścianie, do mojej przyszłej banki super to wygląda naprawdę jeszcze, mi powiedz czy jest możliwość nabycia innego koloru i gdzie to nabyłeś takie cudo 🤔

Opublikowano
2 minuty temu, przemo-h napisał:

Podobny korzeń przykleić lub położyć na tym co jest, aby sięgało to pod taflę. Mogło by to stworzyć efekt drzewa, które wpadło do wody. 

Ok, teraz wiem o co Ci chodziło i na pewno będzie to fajnie wyglądało i szczerze mówiąc sam o tym wcześniej myślałem tylko miałem obawy że jak ,,przetnę"  baniak korzeniem z góry na dół to czy nie zaburzę za bardzo cyrkulacji wody dla tego chciałem zachować czystą górna taflę, ale chyba się nic nie stanie jak nadbuduje w górę korzeń ?

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Jeb_us napisał:

Spoko myślę że najlepsza opcja z tymi kamieniami rzecznymi, teraz druga sprawa chyba zapożyczę sobie twoj pomysł z tym kamieniem na ścianie, do mojej przyszłej banki super to wygląda naprawdę jeszcze, mi powiedz czy jest możliwość nabycia innego koloru i gdzie to nabyłeś takie cudo 🤔

Kamień jest z twoich stron w okolicach NS jest całe zagłębie kamieniarskie (kamieniołomy). Już pisałem o ,,skórze" na tym forum, zaraz Ci napisze co i jak 😁

literówka

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• A czemu nie ?  Ja bardzo dużo piszę codziennie zawodowo i nie mam już siły i przede wszystkim czasu na pisanie dla przyjemności 🤷‍♂️ Dlatego dla mnie osobiście spotkanie/spotkania to najważniejsze daty w kalendarzu... Szkoda, że jest nas na spotkaniach mniej, dlatego zachęcam każdego do przyjazdu tym bardziej, że jest dobre połączenie PKP z Prudnikiem. Zawsze będę mógł opowiedzieć o swoich doświadczeniach z drapolami choć nie wiem czy faktycznie kogoś to interesuje. Poszukam tez i wrzucę na KM krótki artykuł, który poczyniłem kilka lat temu w tym zakresie na przykładzie Aristochromis christyi, ukazał się on co prawda jedynie w języku angielskim ale mam gdzieś pewnie "rękopis".
    • A czemu nie tu? Wiele razy rozmawialiśmy, nie tylko w Pokrzywnej, ale nie jest moją rolą pisanie tutaj na temat funkcjonowania Twojego akwarium z drapolami😉
    • Wszyscy mają racje aaaale nie do końca 😉 ale na szerszą rozmowę zapraszam na spotkanie do Pokrzywnej ☝️😁 PS. @pozner z tego co ja pamiętam to byłeś przy wielu moich rozmowach właśnie w Pokrzywnej ale widocznie tylko ja byłem trzeźwy 😁😉🤣
    • Nie miałem nigdy poważnych drapoli w akwarium, ale moje doświadczenia z non mbuna oraz z pielęgnicami z Ameryki centralnej mówią że dobrym środkiem do rozładowywania agresji jest mocne przerybienie. Często propozycje obsad na tym forum czy w książce Wojtka Sierakowskiego mogą mieć rację bytu tylko do pewnego momentu. 13 ryb w 1400l to niezbyt wiele w moim odczuciu. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii z drapolami?
    • To prawda Regulowałem już kilka razy, ale w środku - pod szafką jakiś czas temu założyłem jeszcze drugi, mały zbiornik, 112lz pokrywą, przez to szafka jest dość często otwierana, a czasami nawet częściowo otwarta przez kilka h. Dodam, że ten sposób prowadzenia akwarium nie jest zbyt wygodny przy serwisie, więc nie polecam a szafkę bym musiał regulować w prawie każdy weekend 
    • Bardzo ładny baniak, konkret. Jedyne do czego się można przyczepić do regulacja drzwiczek pod nim 😅
    • @S_owa dzięki za super aktualizację  Wyjątkowo mnie cieszy, bo Twoja kronika zainspirowała mnie do wystartowania akwarium z drapieżnikami. Z takich predatorów kalibru XXL mam u siebie tylko samca Aristo. Zakładam, że moje akwarium finalnie może być dla niego za małe, ale postanowiłem sprawdzić co z tego wyjdzie przy założeniu, że będzie to tylko samiec bez partnerek do harcowania. Jak na razie spokojnie sobie rośnie i nie doskwiera innym lokatorom. Ku mojemu zaskoczeniu w składzie mieszkańców, najbardziej upierdliwy dla wszystkich jest samiec Stigmatochromis Tolae. Miałem 2 samce i 2 samice. Niestety przez niefortunny wypadek jedną samicę straciłem, druga nie wytrzymała presji dwóch samców 😕 Jednego samca sprzedałem bo mi było go już szkoda i ten ostatni, który pozostał potrafi być jak taka końska mucha na łące. Dokucza wszystkim. Ma swoją norę pod kaseciakiem i jego jedynym celem życiowym jest wyganianie wszystkich z tamtego rejonu. Potrafi dać popalić 1,5 razy większemu Nimbochromisowi Polistigma... Będę go musiał usunąć bo mnie już denerwuje.  Zazdroszczę widoku pielęgnującej maluchy samicy Nimbo. Nigdy nie spotkałem się z takim widokiem u moich pyszczaków.  Pozdrawiam 👋
    • Zdecydowanie brakuje tematów na dotyczących drapieżników, a jednak co raz więcej osób dysponuje pozornie większym baniakiem na poziomie np. standardowych 720l (200x60x60). Piszę ,,pozornie" bo to temat drapieżników, a ten litraż to fajna opcja przy mbunie albo przy rozsądnie dobranej obsadzie non mbuny, ewentualnie mixu non mbuny z małymi drapieżnikami. Piszę tutaj lekko ku przestrodze bo tych większych gatunków nie ma nawet co pchać do takiego zbiornika, no chyba, że jest to tylko akwarium przejsciowe. Wrzuciłem tylko 2 filmiki z Bucco ale samiec serio potrafi mocno stłamsić swoich ,,współlokatorów". Ogólnie od kiedy dołożyłem kryjówek jest wyraźnie lepiej, ale pierwsze tarło gdzie buzowały hormony, a 3 samice czekały w kolejce to reszta załogi mogła tylko cierpliwie czekać zajmując jedyne bezpieczne pozycję po drugiej stronie baniaka. Przez 1,5 roku funkcjonowania tego akwarium, z tego co kojarzę nie robiłem żadnej ingerencji w wystrój (ułożenie i liczbę kamieni/modułów), jednak samiec Buccochromisa zmusił mnie do szukania dobrego rozwiania, przez co w ciągu 2-3 tygodni trzy razy robiłem przemeblowanie w baniaku. 80cm głębi daje już pewne możliwości, dzięki czemu ryby mają zarówno dużo miejsca do pływania, jak i pole do ukrycia, czy przemieszania za/między modułami. Na początku ku mojemu lekkiemu zdziwieniu mało z tego korzystały i lewa strona zbiornika i tak należała do samca Bucco. Z czasem nauczyły się, że można umiejętnie się skryć przed wzrokiem dominującego Bucka. W moim zbiorniku pozostałe gatunki (nawet gdy nie było samca Bucco) nie robiły aż takiego spustoszenia w okresie tarła. Mój Fossorochromis ma minimalne potrzeby jeśli chodzi o terytorium obierane w trakcie tarła, choć oczywiście chęć wytarcia samicy powoduje u niego dużą pewność siebie i zdarza mu się pogonić nawet Buccochromisa, do którego normalne boi się nawet podpłynąć. Mimo wszystko nie wyciągałbym z tego jednoznacznych wniosków i nie oznacza to, że te same gatunki (mam na myśli pozostałe gatunki, poza Bucco) w innej konfiguracji np. w mniejszym zbiorniku też pogodziłyby się dostępną przestrzenią. Dopóki w akwarium rządził Champso to on dyktował warunki i szczególnie w trakcie tarła przejmował też pół akwarium (choć ta dominacja trwała, raz, że krócej, a dwa pozostałe ryby mimo mniejszej ilości kryjówek nie były, aż tak zepchnięte do boku). Odgryzał się mu jedynie samiec Nimbo. Bardzo ciekawi mnie jak wyglądałaby sytuacja w akwarium gdyby, wszystkie gatunki występowały w konfiguracji z samicami, a najwiekszy Bucco występował w konfiguracji bez samic. Myślę, że nadal miałby najmocniejszą pozycję w zbiorniku, ale nie byłoby już okresów, w których któraś z ryb dość mocno dominuje pozostałe gatunki (szczególnie w okresie tarła).
    • Nie wiem. Też wiele razy zastanawiałem się, jak to funkcjonuje u @BombeL. Dlatego go wywołałem do tablicy.  Chyba nie bardzo załapałeś mój prześmiewczy ton😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.