Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Bezprym napisał:

Toc wyraźnie napisał, że aurifrons w razie gdyby nie dostał Hary

Dlatego zapytałem w poście 67 czemu taki rozrzut kolorystyczny a w odpowiedzi niejasny wpis sugerujący że chce oba gatunki. Rozumiesz @Bezprym ?

Opublikowano

Założyłem iż drugim skalniakiem będzie Hara a Cynotilapia Aurifrons Nkhata Bay to opcja rezerwowa. A tak na marginesie jakbym chciał mieć obydwa gatunki (w sumie 5 gatunków) to chyba już za dużo ?

Opublikowano

Itungi to już nie acei a elegans, czyli zupełnie inny gatunek. Masz nieterytorialnego yellow, Itungi o ile się nie mylę też specjalnie nie są przywiązane do danego terytorium, więc ja bym spróbował. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Jeżeli Itungi to teraz osobny gatunek to oprócz innego koloru czymś się różni od Acei - chodzi oczywiście o zachowanie,terytorializm i takie tego podobne rzeczy ?

P.S. już nie nadążam za tymi zmianami nazw tej samej ryby i przypisywaniem gatunków  do innych grup, robi się niezły bałagan czytając teksty z różnych okresów.

Opublikowano

Tylko tu pojawia się dla mnie zasadnicze pytanie czy Pseudotropheus elegans ,,Itungi" też jest tak związany z korzeniami i kłodami drzew jak ,,Acei", wokół których bytuje i z których pobiera pokarm ? Bo wystrój zaplanowałem z korzeniami pod ,,Acei".☹️

Opublikowano
20 minut temu, rabczanin napisał:

Tylko tu pojawia się dla mnie zasadnicze pytanie czy Pseudotropheus elegans ,,Itungi" też jest tak związany z korzeniami i kłodami drzew jak ,,Acei", wokół których bytuje i z których pobiera pokarm ? Bo wystrój zaplanowałem z korzeniami pod ,,Acei".☹️

Ten również. 

Szukaj do nich Gephyrochromisów😉

• Dziękuję 1
Opublikowano

No i się stało ..... dziś po miesiącu czekania w moim domu pojawiło się tak upragnione i oczekiwane akwarium 570 l. Od jutra zabieram się za meblowanie chałupy dla moich pyszaków, dziękuje koledzy za pomoc w doborze obsady. Każdy  z was wniósł do powyższego tematu wiele ciekawych pomysłów nad którymi się długo zastanawiałem. Mam wrażenie iż wybranej obsadzie niektórzy ,,naznaczyl swoje piętno" za co serdecznie dziękuje.

toniowiec - Ps. acei Itunga ( @tom77)

skalniak - L.careleus yellow( @rabczanin)

Cynotilapia Hara ( @Tomasz78, @Bezprym)

kopacz- Alunocara jacobfreibergi Cape Maclear. ( @tom77)

ewentualnie Gephyrochromis lawsi ( @przemo-h)

1180325881_Akwarium1.thumb.jpg.6f118ff33d31733c733dbb40ab1fe36d.jpg

Opublikowano (edytowane)

Z tego co widać na zdjęciu to akwarium mogłoby być większe, dlaczego nie dałeś zrobić takiego dużego jak blat od szafki? 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Opublikowano

Kolego dotykasz bardzo ciężkiego problemu.............. sercowego. Moje akwarium ma 160 cm długości, spokojnie na tym meblu zmieściło by się akwarium o długości 200 cm. Natomiast  po konsultacjach z żoną to akwarium docelowo będzie znajdować się w innym pomieszczeniu - w salonie ale dopiero po generalnym remoncie i przygotowaniu miejsca i instalacji (czyli realnie za jakieś dwa lata). Ale ja już nie mogłem wytrzymać i kupiłem akwarium teraz z myślą o docelowej przeprowadzce, natomiast już sobie wszystko rozmierzyłem 😁 i w salonie będzie miejsce na  dłuższe akwarium ponad 200 cm (ale żona jeszcze o tym nie wie). Więc w życiu trzeba się niezłe nakombinować aby zrealizować swoje zamysły w domu (żonaci coś na ten temat wiedzą 🤣). Gwarantuje ci że na żywo o wiele lepiej to wygląda niż na zdjęciu (faktycznie zdjęcia strasznie ,,zniekształcają" rzeczywistość) bo z tej perspektywy wygląda to tak jakby coś było ,,niedorobione". Z drugiej strony zdjęcia zostały zrobione zaraz po wniesieniu akwarium wiec wszystko było postawione trochę chaotycznie teraz dopiero wszystko będę powoli ,,układał".

Po drugie blat muszę ,,podzielić" z drugim moim hobby, mam nadzieje iż za parę tygodni przedstawię moje ,,dzieło" i zamysły jakie miałem 😉.

581240996_akwarium2.thumb.jpg.4d9a39682ba37a1a1ee5820b6d9e50ef.jpg

• Lubię to 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• @poznerPamiętam o plaży, mam 3 metry kwadratowe dna, a tylko niespełna 700 kg kamieni. Nie muszę wykorzystać wszystkich. Mam świadomość jakie wybrałem gatunki i jak niewiele z nich potrzebuje do szczęścia kamienie. @Jetstormwychodzi na to, że w Holandii jest taniej niż u nas... może kolejne szkło będzie trzeba importować 😉
    • Czy te kamienie na trawie to jest plan na aranżację? Jeśli tak, to powinieneś pamiętać o plaży dla non mbuny. Szczególnie rostratusy i mdoki potrzebują takiej otwartej, piaszczystej przestrzeni. 
    • Najprawdopodobniej będę zamawiał te: https://pvc4u.nl/product/pvc-hd-kogelkraan-dil-32-x-32-blauw-vdl/ Dlatego że cenowo wychodzi to tak samo a mam to na miejscu i w razie jakby coś było nie tak to odeśle im   Ogólnie miałem zamawiać wszystko w Polsce ale jak widzę że ceny są takie same albo o nie wiele wyższe (czyt. 1 zł w przypadku zaworu) to szkoda zamawiać z Polski i płacić za wysyłki.  A prawda jest taka że Holendrzy mają dosyć dobre jakościowo rzeczy.
    • Jak będziesz budował narurowca w oparciu o zawory kulkowe takie jak ten https://allegro.pl/produkt/zawor-kulowy-fip-1-1-4-02994-d898e8b9-2738-4b95-bb70-6c7d56367ac1?offerId=14757231912, to sugeruję, abyś zamówił sobie uszczelki cięte na miarę (grubość - 2/3 mm, średnica zewnętrzna - 55 mm, średnica wewnętrzna - 24 mm) takie jak na zdjęciu poniżej.  Ja moje zamawiałem w firmie wycinanieuszczelnien.pl i od tego momentu nie mam problemu z cieknącymi zaworami.  
    • Dobra sugestia  W tym przypadku da się dołożyć bez problemu myślę  
    • W ostatnim projekcie zmniejszyłeś ilość korpusów na filtrację chemiczną. Nie wiem czy nie wrócił bym do 3.  Osobiście sam rozważam jak przerobić w moim narurowcu sekcję chemiczną aby mieć więcej materiału filtrującego.
    • W Holandii mam możliwość zamówienia do 350 cm 19mm z tym że Ja myślę o podwójnie klejonej 12mm. Czyli nie może być inaczej jak 24mm. Wole dmuchać na zimne. Jak narazie musze się zadowolic 756 litrów ktore aktualnie zaczynam zakladac malymi kroczkami Powodzenia z projektem  Będę śledził temat   P.S. Koszt szkła 19mm o wymiarach 350 x 100 1600 euro na chwile obecną
    • Akwaria.pro 🙂 Jestem zadowolony, wszystko dokładnie tak jak się umówiliśmy. Dodatkowo mega pomoc przy wnoszeniu, można powiedzieć że dostawa do miejsca w którym stoi 😉 Nie bardzo jest taka możliwość, bo tafla szkła ogranicza większość szklarzy na długość 321 cm, stąd mój pomysł żeby pozostałe miejsce wykorzystać na filtr. 100 wysokości ło panie to szykuj portfel na szkło 19 mm 😆 Okno spokojnie, jak skończę hydraulike to wcisnę pod ścianę i okno się otworzy normalnie 🙂 kusiło szersze, ale wtedy właśnie bym już nie otworzył, a nie chciałem kolejnej sprzeczki o taką pierdołę, 100 musi wystarczyć 😉 W zasadzie najtrudniej było wdostac szkło przez okno do środka, później jak już stało nad stelażem to tylko wyciąganie warstw styropianu spod dna i dopchnięcie kawałek w stronę tylnej ściany, łatwizna 😆 Panel mógł mieć co najmniej 50 cm szerokości, stwierdziłem że na tą obsadę biologii nigdy za wiele, tym bardziej że jeszcze musi tam wejść komora pompy. Ja jestem zwolennikiem prostej filtracji opartej na maksymalnej ilości prostych mediów nasypanych pod korek 😉  Kamienie wybierałem w taki sposób że jak mogłem swobodnie podnieść na wysokość klatki piersiowej to trafiał na paletę, a jak miałem z tym problem to odrzucałem na bok. Na upartego zbuduje podest obok akwarium, np z europalet i sam sobie je włożę nawet bez pomocy. Całość ma tylko 120 cm wysokości, bo to projekt do oglądania z kanapy.
    • Wydaje mi się, że całość pójdzie jeszcze do tyłu i okno się otworzy.
    • Wow, mega 👍  Włożenie tych kamlotów do środka, to będzie  dopiero wyzwanie. Z tym panelem z boku, dobry pomysł ale chyba trochę za duży. Ale w sumie filtracji nigdy za wiele 😉 Trzymam kciuki 👌
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.