Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stary poczciwy Aqua Szut Turbo 8W ma wirnik usytuowany łopatkami w dół. Odpowietrza się sam w 3 sekundy po włączeniu. Tyle, że "warczy" głośno, co niestety sam zauważam, jak i użytkownicy innych forów akwarystycznych. Dlatego coraz częściej myślę o kupieniu innego wewnętrznego. Taka dygresja moja. :wink:

Opublikowano
A którego filtra jak wyłożysz z wody i włożysz spowrotem pionowo nie musisz odpowietrzyć?

Mojej pompy Atmana :wink:

To jeszcze nie jest taki problem, żeby przy każdym czyszczeniu filtra wew obrócić go na chwilkę w celu odpowietrzenia. Ja rozumiem - codziennie :twisted: ale co tydzień? damy radę :wink:

Opublikowano

Też potwierdzam ze przy Atmanie niewiele jest zachodu, a poświęcenie 30 sekund na odpowietrzeie filtra to nie jakiś kosmos.

Opublikowano

A tam przesadzacie co niektórzy. Ja głowice rzadko wyjmuje z wody, częściej samą gąbke ale obrócenie jej na chwilke w celu odpowietrzenia to nic ciężkiego. Robi się to raz na podmiane i zajmuje jakieś 10sec.

Opublikowano

no niestety ale spora wikszoś ctrzeba odpowietrzać z u zywanych przezemnie to zarówno Fluval 3+ jak i Fluval 2+ jak i Weipro TC1200 jak i Weipro TC1500 jaki i PH 802 wszystkie jeśli zostana wyjete z wody odpoeitrzec jest dobrze a szczególnie weipro tego wymaga.

Opublikowano

Witam! Mam Kaskada 2000 Aquaszut jako wewnętrzny i odpowietrzam go jak wyciągam ale sporadycznie bo raczej sama gąbka idzie do czyszczenia. Dodam ważną informację - opisana kaskada nie wymaga odwracania do odpowietrzania co może potwierdzić też Neno. Wystarczy po włożeniu pompy pod wodę na swoje miejsce w akwa, przekręcić dekielek z góry, który jest na oringu, w jedną stronę o około kąt 90 * i dochodzimy do komory wirnika i osi ,powietrze wylatuje samo, potem zakręcamy dekielek i po robocie. Pozdrawiam !

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jako filtr wewnętrzny średnio mogę polecić Fluwal 4+ Wyrobił się po 2 latach ciągłej pracy i teraz furkocze jak ursus. Ale do tego czasu trzeba przyznać, że pracował bardzo cicho.

Nie wiem czy 2 lata to dużo czy mało dla tego filtra ale mógłby trochę dłużej popracowoć bezgłośnie.

Dodam jeszcze jedno - zaczął dobrze wciągać :lol: jak poddałem go tuningowi. Teraz na szybko nie mogę wyszukać linnku to przeróbki.