Sterownik led LedDimmerPro V5
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez Tomasz78 · Opublikowano
Aha, bo zastanawia mnie ten wynik wstrząsasz próbką intensywnie przez 1 minutę? -
Te 20-30 minut to jest czas łącznie z wylaniem kilku wiader wody z akwa. -
Przez Paula099 · Opublikowano
Testy kropelkowe JBL. Prawdopodobnie 2 rybki jeszcze padną bo wyraźnie chudną, zostanie zapewne 6 sztuk. -
Przez Andrzej Głuszyca · Opublikowano
Tomek..ten przyrząd nie służy kropelkowniu. Lałem przez niego odkręcając na full kranik . Gdybym lał te 20-30 minut to bym zrezygnował z lania przez ten filtr. -
Jeżeli te 8 sztuk jest zdrowa to zostaw tak jak jest i nic już nie dokupuj, tak jak kolega wyżej pisze jak się rozmnożą będzie ich więcej. A testy jakiej firmy? -
Czytałeś wcześniejsze posty? Do wiadra wody dodaje się uzdatniacz i woda w kilka sekund jest gotowa do użycia. -
Przez hilux · Opublikowano
Ale tu nie o szybkość chodzi, tylko o chlor w wodzie. Wiadro musi stać około doby żeby chlor odparował, małżonki tego na ogół nie lubią. Ja bym zainwestował w JBL Aqua In-Out, albo zmajstrował odpowiednik (fsęsie szlauch a nie wiadra) i spróbował z 10% podmianą prosto z kranu co trzeci dzień. Do tego dobre testy kropelkowe na początek do sprawdzenia czy ten chlor z kranu faktycznie wpływa na biologię i metodą prób i błędów doszedł do optymalnej rutyny. -
Przerabiałem ostatnio prawie dokładnie to samo, tylko zamiast maingano mam acei a zamiast piasku i wapienia tło strukturalne na dnie i granit. Parametry wody mają znaczenie, zbyt niskie pH albo wysokie NO3 rybom nie pomaga, ale u mnie były w normie. Jasne oświetlenie też nie pomaga, ja swoje zmniejszyłem z 50% do 25%. Problemem okazały się wakacje. Nie było mnie w domu dwa tygodnie, co drugi dzień sąsiad wpadał nakarmić, no to ryby odwykły od tego, że człowiek nie czapla i krzywdy nie zrobi. Akwarium stoi w salonie, gdzie w sumie nie ma ruchu w ciągu dnia oprócz weekendów, to pewnie też nie pomaga. Teraz młodzież podrosła tak do centymetra to robi się odważna, starzyki to widzą i też się robią odważniejsze. -
Cześć, jest to możliwe, jeśli mają mocniejszy układ immunologiczny. Tak czy inaczej nic do akwarium nie dokładaj, po pierwsze nie wiesz jeszcze, czy udało ci się skutecznie mikroby wytępić, po drugie osiem sztuk w 200 litrach w zupełności wystarczy. Jak podrosną to się rozmnożą. -
Przez Paula099 · Opublikowano
Cześć, Jakiś czas temu opisywałam problem z rybami w akwarium Malawi. Dane akwarium: 200 l Założone w połowie listopada 2024, testy robione, ryby wprowadzone pod koniec grudnia. Obecne wyniki testów: NO4- 0 NO2- 0 NO3- pomiędzy 1 a 5 Ph- 7,8 Woda zmieniana raz w tygodniu, 40l Obsada: pyszczak Saulosi Coral 8 szt (padło 7 sztuk). Ryby najprawdopodobniej zakażone pasożytami, stosowałam leki, sól i nic nie pomogło. Gdy je kupiłam jedne były małe a inne sporo większe mimo podobnego wieku. Niestety padło już 7 ryb z 15- zostało 8. Ryby, które były większe od początku miały ładne odchody, tak jakby nie były zakażone pasożytem, mimo że żyły razem z tymi chorymi. Moje pytanie to czy to możliwe, że te ryby nie mają pasożyta, mimo że przecież były razem z chorymi w akwarium? Czy w takiej sytuacji mogę dokupić ryby z dobrej hodowli i wprowadzić je do nich?
-
-
Tematy
-
Grafiki
-
Przez amac1975,
-
Przez marcin73m,
-
Przez Vrzechu,
-