Skocz do zawartości

Start na WA Akwarium Radzika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie

Wyniki testów 05.01.2021

PH 7.6

NO2 <0,01

NO3  <0.5

NH4 <0,05

Czyli rozumiem, że mogę jechać po rybki :D

Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 30.12.2020 o 20:11, Radzik napisał:

Witam ponownie

Wczoraj zrobiona podmianka 20% i dodana fiolka prodibio.

Wyniki testów30.12.2020

NO2 0,2

NO3 3

NH4 <0,05

PH 7,8

Czyli wartości się zmniejszyły... ale co dalej ?? 

Cierpliwie czekam.... 

Pozdrawiam

Tak z ciekawości, jakim cudem no3 z 30 spadło do 3 po podmianie 20% ?

Opublikowano
W dniu 8.01.2021 o 14:19, wpos napisał:

Tak z ciekawości, jakim cudem no3 z 30 spadło do 3 po podmianie 20% ?

Tego nie wiem ??

Natomiast pierwsze ryby wpuszczone 5.01.2020

Parametry dzisiejsze

PH 7.8

NO2 <0,05

NO3  5

NH4 <0,05

Także chyba wszystko w normie. 

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam 

Witam serdecznie po długiej przerwie :)

Akwarium ma się dobrze i pysie chyba też ale................ mam pytań kilka :)

Opis:

Ostatnią podmianę robiłem 29 grudnia przed wpuszczeniem ryb. NO3 w pewnym czasie skoczyło do około 50. Wtedy jakieś 3 tyg temu zainstalowałem blok absorbera. Chodzi w trybie automatycznym 2 x na dobę po 15min. I teraz po tym czasie od jakichś 12 dni utrzymuje się na poziomie koło 15. Mierzę co 4 dni. 

Ale od tego 29 grudnia nie podmieniałem wody. Dodatkowo na kamieniach i nie tylko zaczyna pojawiać się brązowe coś. 

Dla przypomnienia :

Akwa 540 litrów

Filtr kaseciak na dcp4000 i gąbka 45

Blok absorbera deccorativo

Grzałka 300 i ustawione 26 stopni w akwa

Obsada to :

9 x Yellow

12x Mdoka

4x Synodontis

Pytania:

1. Czy mam dla zasady podmienić wodę jeżeli no3 jest na stałym poziomie??

2. Jeżeli mam to robić to co jaki czas w sensie te podmiany ??

2. W jakiej ilości podmienić wodę jeżeli jest to konieczne??

3. Czy temperatura 26 stopni jest odpowiednia ??

4. Czy brązowa narośl na kamieniach to jakieś okrzemki czy glony na które niecierpliwie czekam czy jeszcze coś innego??

Poniżej fotki, sorki za jakość i ja to nie umiem robić zdjęć wszystko się w nich odbija :(

1566028970_WhatsAppImage2021-02-17at11_18.26(2).thumb.jpeg.376f87c90f420bb1dae7a2844cd3e934.jpeg

688282413_WhatsAppImage2021-02-17at11_18_26.thumb.jpeg.167209efd7768d18d797be310055000c.jpeg
Z góry dziękuję za odpowiedź 

Pozdrawiam

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli NO3 opanowałeś i utrzymuje się na stałym, bezpiecznym poziomie to praktycznie nie jest konieczne robienie podmian, jednakże warto co jakiś czas odświeżyć rybom wodę (często dolanie świeżej, zimnej wody pobudza ryby do tarła). Wystarczy jak podmienisz 1/3 słupa wody. Temperatura 26 jest ok👍 Brąz na kamieniach to okrzemki, za jakiś czas powinny przejść w zielone lub krasnorosty od bordowych po czerń. Zdjęcia najlepiej jest robić po zmroku, wtedy dobrze jest pogasić wszystkie źródła światła w pokoju zostawiając tylko włączone oświetlenie akwa.

Edytowane przez Bartek_De
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Witam ponownie

Z racji przybycia nowych pysi  postanowiłem podmienić trochę wody  aby było świeżo :D

Wymienione 20% przed wczoraj 

Podmianka.thumb.jpeg.8f9ed58ed81f239ce0b5dbf08add4a5e.jpeg

Wczoraj wieczorem testy JBL

No3 spadło do 5  z 15.

Natomiast nie to mnie zastanawia zrobiłem test na NO2 i jest na poziomie 0,05 czy po 2 miesiącach od zalania baniaka nie powinno być na 0 ?? Czy nie mam się czym przejmować i tak może być ?? 

Z góry dzięki za odpowiedź 

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Radzik napisał:

Natomiast nie to mnie zastanawia zrobiłem test na NO2 i jest na poziomie 0,05

Ja odnoszę wrażenie ,że z  testami JBL na NO2  jest coś nie tak. U mnie od lat NO2 pokazuje 0.025. Przestałem się tym przejmować. Jak masz możliwość zrobienia testu innymi testami to zrób. Będziesz miał wtedy pewność czy pokazują źle czy dobrze.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano
Ja odnoszę wrażenie ,że z  testami JBL na NO2  jest coś nie tak. U mnie od lat NO2 pokazuje 0.025. Przestałem się tym przejmować. Jak masz możliwość zrobienia testu innymi testami to zrób. Będziesz miał wtedy pewność czy pokazują źle czy dobrze.
Ja również mam takie zdanie, dlatego od dłuższego już czasu używam testu NO2 Zooleka.

Wysłane z mojego SM-G770F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

Dzięki Panowie !!!

Podjadę i kupię Zooleka tak z czystej ciekawości.

Zobaczymy czy będzie taki sam odczyt :D

Pozdrawiam serdecznie 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• A czemu nie ?  Ja bardzo dużo piszę codziennie zawodowo i nie mam już siły i przede wszystkim czasu na pisanie dla przyjemności 🤷‍♂️ Dlatego dla mnie osobiście spotkanie/spotkania to najważniejsze daty w kalendarzu... Szkoda, że jest nas na spotkaniach mniej, dlatego zachęcam każdego do przyjazdu tym bardziej, że jest dobre połączenie PKP z Prudnikiem. Zawsze będę mógł opowiedzieć o swoich doświadczeniach z drapolami choć nie wiem czy faktycznie kogoś to interesuje. Poszukam tez i wrzucę na KM krótki artykuł, który poczyniłem kilka lat temu w tym zakresie na przykładzie Aristochromis christyi, ukazał się on co prawda jedynie w języku angielskim ale mam gdzieś pewnie "rękopis".
    • A czemu nie tu? Wiele razy rozmawialiśmy, nie tylko w Pokrzywnej, ale nie jest moją rolą pisanie tutaj na temat funkcjonowania Twojego akwarium z drapolami😉
    • Wszyscy mają racje aaaale nie do końca 😉 ale na szerszą rozmowę zapraszam na spotkanie do Pokrzywnej ☝️😁 PS. @pozner z tego co ja pamiętam to byłeś przy wielu moich rozmowach właśnie w Pokrzywnej ale widocznie tylko ja byłem trzeźwy 😁😉🤣
    • Nie miałem nigdy poważnych drapoli w akwarium, ale moje doświadczenia z non mbuna oraz z pielęgnicami z Ameryki centralnej mówią że dobrym środkiem do rozładowywania agresji jest mocne przerybienie. Często propozycje obsad na tym forum czy w książce Wojtka Sierakowskiego mogą mieć rację bytu tylko do pewnego momentu. 13 ryb w 1400l to niezbyt wiele w moim odczuciu. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii z drapolami?
    • To prawda Regulowałem już kilka razy, ale w środku - pod szafką jakiś czas temu założyłem jeszcze drugi, mały zbiornik, 112lz pokrywą, przez to szafka jest dość często otwierana, a czasami nawet częściowo otwarta przez kilka h. Dodam, że ten sposób prowadzenia akwarium nie jest zbyt wygodny przy serwisie, więc nie polecam a szafkę bym musiał regulować w prawie każdy weekend 
    • Bardzo ładny baniak, konkret. Jedyne do czego się można przyczepić do regulacja drzwiczek pod nim 😅
    • @S_owa dzięki za super aktualizację  Wyjątkowo mnie cieszy, bo Twoja kronika zainspirowała mnie do wystartowania akwarium z drapieżnikami. Z takich predatorów kalibru XXL mam u siebie tylko samca Aristo. Zakładam, że moje akwarium finalnie może być dla niego za małe, ale postanowiłem sprawdzić co z tego wyjdzie przy założeniu, że będzie to tylko samiec bez partnerek do harcowania. Jak na razie spokojnie sobie rośnie i nie doskwiera innym lokatorom. Ku mojemu zaskoczeniu w składzie mieszkańców, najbardziej upierdliwy dla wszystkich jest samiec Stigmatochromis Tolae. Miałem 2 samce i 2 samice. Niestety przez niefortunny wypadek jedną samicę straciłem, druga nie wytrzymała presji dwóch samców 😕 Jednego samca sprzedałem bo mi było go już szkoda i ten ostatni, który pozostał potrafi być jak taka końska mucha na łące. Dokucza wszystkim. Ma swoją norę pod kaseciakiem i jego jedynym celem życiowym jest wyganianie wszystkich z tamtego rejonu. Potrafi dać popalić 1,5 razy większemu Nimbochromisowi Polistigma... Będę go musiał usunąć bo mnie już denerwuje.  Zazdroszczę widoku pielęgnującej maluchy samicy Nimbo. Nigdy nie spotkałem się z takim widokiem u moich pyszczaków.  Pozdrawiam 👋
    • Zdecydowanie brakuje tematów na dotyczących drapieżników, a jednak co raz więcej osób dysponuje pozornie większym baniakiem na poziomie np. standardowych 720l (200x60x60). Piszę ,,pozornie" bo to temat drapieżników, a ten litraż to fajna opcja przy mbunie albo przy rozsądnie dobranej obsadzie non mbuny, ewentualnie mixu non mbuny z małymi drapieżnikami. Piszę tutaj lekko ku przestrodze bo tych większych gatunków nie ma nawet co pchać do takiego zbiornika, no chyba, że jest to tylko akwarium przejsciowe. Wrzuciłem tylko 2 filmiki z Bucco ale samiec serio potrafi mocno stłamsić swoich ,,współlokatorów". Ogólnie od kiedy dołożyłem kryjówek jest wyraźnie lepiej, ale pierwsze tarło gdzie buzowały hormony, a 3 samice czekały w kolejce to reszta załogi mogła tylko cierpliwie czekać zajmując jedyne bezpieczne pozycję po drugiej stronie baniaka. Przez 1,5 roku funkcjonowania tego akwarium, z tego co kojarzę nie robiłem żadnej ingerencji w wystrój (ułożenie i liczbę kamieni/modułów), jednak samiec Buccochromisa zmusił mnie do szukania dobrego rozwiania, przez co w ciągu 2-3 tygodni trzy razy robiłem przemeblowanie w baniaku. 80cm głębi daje już pewne możliwości, dzięki czemu ryby mają zarówno dużo miejsca do pływania, jak i pole do ukrycia, czy przemieszania za/między modułami. Na początku ku mojemu lekkiemu zdziwieniu mało z tego korzystały i lewa strona zbiornika i tak należała do samca Bucco. Z czasem nauczyły się, że można umiejętnie się skryć przed wzrokiem dominującego Bucka. W moim zbiorniku pozostałe gatunki (nawet gdy nie było samca Bucco) nie robiły aż takiego spustoszenia w okresie tarła. Mój Fossorochromis ma minimalne potrzeby jeśli chodzi o terytorium obierane w trakcie tarła, choć oczywiście chęć wytarcia samicy powoduje u niego dużą pewność siebie i zdarza mu się pogonić nawet Buccochromisa, do którego normalne boi się nawet podpłynąć. Mimo wszystko nie wyciągałbym z tego jednoznacznych wniosków i nie oznacza to, że te same gatunki (mam na myśli pozostałe gatunki, poza Bucco) w innej konfiguracji np. w mniejszym zbiorniku też pogodziłyby się dostępną przestrzenią. Dopóki w akwarium rządził Champso to on dyktował warunki i szczególnie w trakcie tarła przejmował też pół akwarium (choć ta dominacja trwała, raz, że krócej, a dwa pozostałe ryby mimo mniejszej ilości kryjówek nie były, aż tak zepchnięte do boku). Odgryzał się mu jedynie samiec Nimbo. Bardzo ciekawi mnie jak wyglądałaby sytuacja w akwarium gdyby, wszystkie gatunki występowały w konfiguracji z samicami, a najwiekszy Bucco występował w konfiguracji bez samic. Myślę, że nadal miałby najmocniejszą pozycję w zbiorniku, ale nie byłoby już okresów, w których któraś z ryb dość mocno dominuje pozostałe gatunki (szczególnie w okresie tarła).
    • Nie wiem. Też wiele razy zastanawiałem się, jak to funkcjonuje u @BombeL. Dlatego go wywołałem do tablicy.  Chyba nie bardzo załapałeś mój prześmiewczy ton😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.