Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jestem w trakcie zakładania akwarium (190cm x 70cm x 70cm).  

Zastanawiam się nad obsadą non-mbuna, ale chciałbym dorzucić kilka yellow labów i pseudotropheusów Acei. Czytałem, że oba gatunki są wszystkożerne i łagodne jak na mbuny i że często miesza się je z non-mbunami. 

Jeśli chodzi o non mbuny to zastanawiam się nad 

- Copadichromis borlei kadango

- Protomelas Spilonotus Tanzania

- Otopharynx tetrastigma

- Otopharynx sulphur head

Czy taka obsada byłaby ok czy będę miał duże problemy z dobraniem pokarmu?

Chciałbym kupić po 7 lub 8 sztuk - same maluchy.

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano (edytowane)

Budujesz morszczaka czy Malawi?😁Jeśli myślisz tą biel utrzymać to powodzenia. Obsada pod względem diety myślę że będzie ok, masz mięsożerców oraz wszystkożercę lubiącego skałki 😉

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bezprym napisał:

Budujesz morszczaka czy Malawi?😁Jeśli myślisz tą biel utrzymać to powodzenia. Obsada pod względem diety myślę że będzie ok, masz mięsożerców oraz wszystkożercę lubiącego skałki 😉

Takie właśnie kamienie mi polecono. W obsadzie będę jeszcze miał 4 synodontisy i chcę wpuścić kilka plekosów. Czy te ryby pomogą trochę z glonami czy raczej będę miał duży problem? Wlożenie tych kamieni to będzie dosyć spory problem i późniejsze ewentualne zmiany będą problematyczne. Czy na tym etapie powinienem rozważyć inne kamienie? 

Jeśli chodzi o obsadę to uważasz, że Yellow Tail Acei będzie ok? Zastanawiam się między tą rybą a sciaenochromis fryeri. Wolałbym jednak spokojne akwarium a fryeri może być chyba agresywna. Jeśli jednak te electric blue bardziej pasują do tej obsady to może powinienem jednak wybrać tą rybę?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Mróz napisał:

Acei odpuścił bym sobie. Frejka śmiało możesz dać, często bywa że to ciapa. Synodontisy na glony Ci nic nie pomogą, sam mam 9 sztuk i gęsty dywan z glonów.

Czy na tym etapie powinieneś odpuścić sobie te kamienie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w każdym, pierwszym lepszym filmie z nurkowania w jeziorze Malawi.. od razu stwierdzisz, że nie tworzysz tym Twoim kamieniem namiastki jeziora. Wybierz cokolwiek innego: granit, serpentynit, otoczak, pisakowiec, kamien polny, wapien alpejski, łupki itp itd.  Możliwości masz multum, wszystko to porośnie glonem i będzie bliższe naturze. Masz czas, przemyśl..

Edytowane przez Mróz
  • Lubię to 2
Opublikowano

Kamienie zamówiłem ale pewnie jeszcze mogę zrezygnować :) dlaczego byś odpuścił Acei?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Opublikowano

Kto ci polecił takie kamienie, chyba że podobają się Tobie szybko zarosną glonami. Koniecznie zmień kamienie , przed tym jak uszkodzisz akwarium. Synodontisy to inny biotop, plekostomus o ile myślimy o tych samych rybach dorasta do 50 cm, ph6 roślinożerca . Acei to roślinożerca, nie będzie pasować do obsady. Pisz proszę pełne nazwy bo nie bardzo wiadomo o jakie ryby chodzi.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, piotriola napisał:

Kto ci polecił takie kamienie, chyba że podobają się Tobie szybko zarosną glonami. Koniecznie zmień kamienie , przed tym jak uszkodzisz akwarium. Synodontisy to inny biotop, plekostomus o ile myślimy o tych samych rybach dorasta do 50 cm, ph6 roślinożerca . Acei to roślinożerca, nie będzie pasować do obsady. Pisz proszę pełne nazwy bo nie bardzo wiadomo o jakie ryby chodzi.

Podaję pełne nazwy :

- Copadichromis borlei kadango

- Protomelas Spilonotus Tanzania

- Otopharynx tetrastigma

- Otopharynx sulphur head

- Labidochromis caeruleus

- Synodontis polli white

i ostatnia ryba albo :

Pseudotropheus acei albo Sciaenochromis fryeri. Czytałem gdzieś, że Acei są jednak wszystko żerne i podoba mi się fakt, że samice są równie ładne jak samce i są spokojne. Chciałbym jednak uniknąć problemu z "Malawi bloat". Hodowca poleca mi fryeri, ale nie wiem czy chcę mieć drapieżnika w mojej obsadzie, chociaż Mróz napisał, że to "ciapy" :) więc może powinienem jednak nie iść pod prąd i wybrać te ryby  :) 

Daliście mi do myślenia z kamieniami - mam czas do wieczora bo jutro rano zostaną do mnie wysłane. Chyba mi jednak nie będzie super przeszkadzało jeśli zajdą glonami, ale jeden z kamieni waży ponad 40kg i jak już go włożę to będzie pozamiatane 

I jeszcze pyanie, dlaczego miałbym uszkodzić akwarium? Dodam, że pod kamienie kładę spienione PVC 3mm

Edytowane przez antrius
Opublikowano
11 minut temu, Bezprym napisał:

Acei tu o roślinożerca a ty planujesz obsadę mięsozerną. 

z tego co czytam to tylko Protomelas jest mięsożerny (no i Fryeri jesli się na niego zdecyduję) ale i tak gdzieś wyczytałem że je też pokarmy roślinne. Reszta to chyba wszystkożercy prawda?