Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wszystkich.

Będąc tu nowym, jak i również nowym w temacie prowadzenia biotopu Malawi proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów w doborze mieszkańców do mojego zbiornika. Do tej pory (dobrych kilka lat) w akwarium 110x40x50h zamieszkiwała towarzyska obsada wraz z roślinami i większych problemów nie było, jednak na wszystko przychodzi koniec. Tak więc jak z czasem fauna zaczęła znikać, a flora zaczęła przerastać pojawił się pomysł z pyszczakami.  W chwili obecnej moje doświadczenie z nimi jest czysto teoretyczne i nie chciałbym się tylko nim kierować.

Proszę o pomoc w doborze obsady w stosunku do warunków jakie mogę im zapewnić, tak bym mógł zacząć poznawać ich zachowania. O ile to nie możliwe proszę o podanie w miarę sztywnego zestawienia odnośnie ilości oraz ewentualnie różnych gatunków, oczywiście w miarę dostępności zakupu. Odnośnie różnych gatunków nie wiem czy to wchodzi w grę, czytając o ich miłości do bliźniego swego. 

Zbiornik w chwili obecnej pod względami parametrów wody jest do zamieszkania, nie wiem natomiast jak będzie później z filtracją, gdyż jest tylko JBL901, ale pewnie dam radę ogarnąć w razie problemów.

W przypadku ewentualnych zmian w wystroju proszę również o uwagi.

akwarium1a.thumb.jpg.0848bcf513ee300cd57a5462294524e9.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano

Cynotilapia zebroides jalo reef + pseudotropheus interruptus - kup młode w ilości tak po 12 sztuk, jak ryby podrosną będzie można zredukować nadmiarowe samce.

• Lubię to 2
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź i radę, bardzo ładnie się prezentują. Mam jeszcze pytanie gdzie w rejonie Wrocławia jestem w stanie je nabyć ze sprawdzonego źródła? 

Opublikowano

We Wrocławiu możesz kupić w Trzmielu , Ikoli ( mają własną hodowlę) . Zresztą wszystkie sklepy zaopatrują się na giełdzie kwiatowej. Kogokolwiek tu polecić z Wrocławia i okolic to oni i tak zaopatrują się na giełdzie .  Możesz zamówić wysyłkowo u naszych partnerów klubowych czyli @fish_magic, Tan Mal http://tan-mal.pl/  oraz bardzo fajna hodowla naszego kolegi @MALAWI MBUNA WORLD