Skocz do zawartości

Krzyżowanie się sciaenochromis fryeri i protomelas taeniolatus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sciaenochromisy fryerii wycierają wszystko co popadnie. Oczywiście bez przesady🙂, ale zamieszczony filmik jest tego dobrym przykładem.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, olafhe napisał:

czy to możliwe żeby  te dwa gatunki się ze sobą krzyżowały,

Możliwe, u mnie samiec frejka tarł się z samicami nimbochromis livingstoni oraz nimbochromis venustus, samica venustusa nie donosiła ale samica livingstoni donosiła i opiekowała się młodymi mieszańcami w ogólnym akwarium przez kilka dni dopóki młode nie zostały wyjedzone przez pozostałą obsadę składającą się głównie z drapieżników.

Jako ciekawostkę dodam że widziałem zdjęcia tutaj na forum mieszańca melanochromis auratus z labidochromis caeruleus yellow. Zdaje się że pyszczaki z Malawi mogą się krzyżować wszystkie gatunki z każdym z Malawi pyszczakiem.

• Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz78 napisał:

Jako ciekawostkę dodam że widziałem zdjęcia tutaj na forum mieszańca melanochromis auratus z labidochromis caeruleus yellow. Zdaje się że pyszczaki z Malawi mogą się krzyżować wszystkie gatunki z każdym z Malawi pyszczakiem.

Wszystko jest możliwe ale tylko wtedy gdy trzymamy w akwarium MIX gdzie każda ryba jest z innego gatunku to wtedy takie krzyżówki są normą. Natomiast jeśli mamy odpowiednio dobraną obsadę i ryby mają swoje haremy to takie krzyżówki nie występują w ogóle lub zdarzają się sporadycznie...

• Lubię to 2