Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,

dzięki wątkom na forum oraz @Bartek_De zbudowałem swój filtr mechaniczny na 2 korpusach narurowych dla akwa 260L (Skalary i inne takie)

Obecnie pracuję na takich wkładach jak poniżej, tzn siatkowy i sznurek 20ppi.

Wiem, że ten siatkowy to bzdura bo już raz go czyściłem :D mam bardzo duży zapas mocy pompy więc mogę kombinować chyba ze wszystkim.

Myślałem o tym by w 1 korpusie był sznurek (20ppi?) a w 2 wata?

Wiem, że często stosujecie w 1 gąbka, w 2 sznurek ale filtr jest dla akwarium bez pyszczaków więc brudu jest "troszkę" mniej.

z góry dzięki za pomoc

FILTR-WODY-WSTEPNY-CALY-DOM-SIATKA-WKLAD

• Lubię to 1
Opublikowano

Skoro w drugim masz sznurek 20 mikronów to do pierwszego włóż sobie sznurek 50 lub 100 mikronów i to powinno wystarczyć. Jeśli przy sznurku 20 mik. klarowność wody Cię nie zadowala to do pierwszego daj 20 mik, a do drugiego 10 lub 5 mik. Pomysł z watą też jest dobry.

Opublikowano

Bez odpowiedniej cyrkulacji żaden filtr nie zapewni ci idealnie klarownej wody. Wkład 5 mikronów w malawce zapchał mi się w jeden dzień :) (założyłem go przypadkiem) .

Opublikowano

Według mnie to sznurek 20 mikronów klaruje podobnie jak wata, dlatego poleciłem w pierwszy korpus dać 50 lub 100 a 20 zostawić w drugim na klarowanie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, freelanc3r napisał:

cyrkulacja jest aż za mocna :D

Dlatego masz problem z klarownością, śmieci nie zdążą wpłynąć do filtra tylko krążą po akwa.

Edytowane przez eljot
  • Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, freelanc3r napisał:

czy takie wkłady mają rację bytu w akwarystyce?

Na pewno nie jako wkłady mechaniczne. One działają na małych przepływach. Poczytaj dokładnie specyfikację, choćby tego wkładu zmiękczającego, jego wydajność to 6l/min co daje 360l/h :mellow: Za bardzo kombinujesz, zbudowałeś sobie filtr mechaniczny więc używaj w nim wkładów sznurkowych, owaty lub gąbek i to wszystko.

Edytowane przez Bartek_De