Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
...Byłem dzis na składzie budowlanym kupiłem piasek budowlany.i?? hmm odnosze wrazenie że to nie to co ma być.Ten co kupiłem to raczej jakby baaaardzo drobny żwirek.A z tego co słyszałem to jest cos trakiego jak MUŁEK.i to chyba właśnie mułek powiniennem kupic ??

ten budowlany jak z foty jest całkiem oki - mułek jest ciut za drobny nie mówiąć że byś sie zajechał z płukaniem

Opublikowano

Witam wszystkich

Wygotowałem i przepłukałem 75kg piasku. Jutro będę zasypywać akwa. Mam już styropian pod piasek i kamienie. Mam jedno pytanie. Czy można dać do piasku świderki? Używam ich w akwa z żółwiem gdzie są pod kratką filtra dennego oraz między kamieniami. Myślałem, żeby zastosować je z piaskiem.

BTW: jutro kamienie będą się gotować i płukać

Opublikowano
Witam wszystkich

Mam już styropian pod piasek i kamienie. Mam jedno pytanie. Czy można dać do piasku świderki? Używam ich w akwa z żółwiem gdzie są pod kratką filtra dennego oraz między kamieniami. Myślałem, żeby zastosować je z piaskiem.

No ba :!: nawet powinieneś :D świdry są bardzo pomocne :wink: tylko skubańce strasznie się rozmnażają, teraz czekam aż będę miał Chisumulae - one ponoć lubią podłubać w muszelkach :twisted:

Opublikowano

świdry mnożą się z prędkością światła to ich wada, zalety pewnie znasz:) W mnie niestety cały piach musiał z rożnych przyczyn przeleżeć przez zimę poza domem i bo całym przygotowaniu go jakiś czas temu do ponownego użycia po świdrach pozostały tylko muszle, które prawdę mówiąc mam zamiar usunąć z akwa.

Opublikowano

Ja troche późno ale jako obrońca żwirku. Mam dwa akwaria w jednym żwirek przemieszany z piaskiem a nawet drobnymi kamieniami. W drugim piasek budowlany w 100 %. Piasek był gotowany płukany w jednym wiadrze ale za to tak że zapchał syfon u teściowej ;). Gdyby na dzisiaj ktoś mnie zapytał co lepsze ... nie dałbym jednoznacznej odpowiedzi. Żwirek nie jest wcale gorszy od piasku. Pyski kopią w nim, mieszają a dorosłe aulonki nawet go przesiewają choć na pewno lepiej idzie im to z piaskiem. Optycznie żwirek podoba mi sie lepiej robi wrażenie lżejszego a nie zbitej skorupy piachu. Tak wiec nie bać sie żwirku jeśłi bardziej sie wam podoba można go stosować bez jakichkolwiek obaw.

Opublikowano

Świderków trochę mam, gdyż są pod kratką filtra dennego oraz między kamieniami w akwa z zółwiem. Część przeżywa ;)

Dzięki za odpowiedzi!

Niedługo postaram się zamieścić opis / zdjęcia akwa i zapisać jeśli można do klubu :D

pozdrawiam!!