Jump to content

Jakie podłoże wybrać do nowego malawi

Recommended Posts

Witam

Chciałbym Was prosić o pomoc w wybraniu odpowiedniego podłoża do malawi. Na 90% będą to Saulosi.

Chciałbym zakupić do akwa podłoże. Myślałem na mieszaniną piasek + żwirek, lecz jak doradziliście - ryby same wymieszają. Czy na stronie http://sklepmalawi.pl/index.php?d=katalog&k_id=15 jest jakiś żwirek / piasek, który będzie się nadawać ?

Ja doradzę Ci tylko i wyłącznie piasek. Jeśli na podłoże użyjesz dwóch surowców, np piasek i żwirek, to jak byś ich nie ułożył, ryby to wymieszają. A to nie wygląda zbyt ładnie, dlatego odradzam. Proponuję piasek budowlany. Dostaniesz go np w Castoramie, możesz go znaleźć na żwirowni a nawet samemy gdzieś wykopać. Później tylko odpowiednie przygotowanie, tj wielokrotne płukanie do uzyskania czystej wody w pojemniku z piaskiem. Ja jeszcze zalewałem wrzątkiem na koniec :wink: I masz podłoże za darmo lub za bardzo małe pieniądze.

Piasku kwarcowego nie lubię (osobiście, to tylko moje zdanie) uważam, że jest za jasny. W połączeniu z mocnym oświetleniem będzie stresował ryby.

Będzie. Ale masz jeszcze opcję tradycyjną - dokładnie wymyty piasek budowlany. Byle nie kwarcowy bo tak świeci że ryb nie widać:) (a tak serio - jest tak intensywnie jasny i jednocześnie tak odbija światło, że oprócz Ciebie zestresuje ryby). Ja mogę nabrać nad morzem, inni biorą z rzeki. Ale najlepszy jest właśnie piasek - nie żwirek. Co do mieszania już było. Ryby Ci to pomieszają a tym jak Syzyf będziesz się męczył coby ten żwirek z czasem uzunąć.

EDIT: Sision zdążył wcześniej i precyzyjniej

O piasku był niedawno elaborat :wink:

Większość z nas poleci Ci taki zwykły budowlany,szary,ostry(ma różne nazwy).

Koledzy wyżej odpowiedzieli dlaczego :roll:

Ktoś nawet kiedyś wspomniał o fajnym zjawisku przesiewania przez skrzela piasku przez Saulosi. Ze żwirkiem mogłyby mieć problem :wink: