Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, TOMEKSIEDLCE napisał:
2 godziny temu, Tomasz78 napisał:

wyciągnąć na jakiś czas wszystkie kamienie, nie będą miały gdzie się schować to będą pływały bez sensu po całym akwa, jak się przyzwyczają że nic się złego nie dzieje przy chodzeniu domowników nie mając się gdzie schować powinny się przyzwyczaić do nie uciekania.

To zły pomysł ryby zbijają w jedno ławice  i nić nie dawało efektu,ja tak robiłem jak mam do wyłowienia ryby z akwarium  ze dekorację wyciągałem całkowicie .

A u mnie ryby płochliwe były z kamieniami, a po wyciągnięciu kamieni nievmając gdzie się schować pływały spokojnie po całym akwa bez żadnych nagłych zrywów.

Opublikowano

Panowie najłatwiejszym i najszybszym sposobem jest nauczenie ryb żeby nie bały się jak ktoś podchodzi , mianowicie ta porcje karmy która dajesz raz czy dwa razy dziennie podziel na kilka-kilkanascie małych porcji i z każdym nawet przypadkowym podejściem wsyp malutka porcji karmy , ryby sobie skojarzą że każde podejście człowieka będą kojarzyć z czyms dobrym , druga sprawa oświetlenie , tak jak człowiek boi się czegoś czego nie widzi dopiero gdy stanie 5 cm przed nami , tak samo ryby ,dlatego trzeba postarać się nie sprawiać żeby się nie potrzebnie bały , dlatego nie należy mieć zgaszonego światła w pomieszczeniu gdy akwarium ma włączone światło bo my ryby widzimy a oni nas nie , i na odwrót gdy mamy włączone światło w pomieszczeniu a akwarium jest zgaszone to jest oki bo ryby nas widzą i zmniejsza się dla nich stres . Pozdrawiam

• Lubię to 1
Opublikowano

Hej, dzięki za tak liczne odpowiedzi! 

Karmienie małymi porcjami trochę nie zdawało egzaminu, ale mogę spróbować dłużej to egzekwować. 

Co do obsady to kupowałem 2 stada po 12 sztuk, teraz chyba tyle pływa, ciężko doliczyć się 😛 co do zasłonięcia, z prawej strony (60cm w bok i 40 w górę) jest telewizor, może nakleić na boczna szybę folie czarna? 

Myślałem żeby jeszcze może kupić kilka sztuk rdzawego, bo on pływa w toni, jest mniej bojaźliwy?

Opublikowano

Możesz spróbować z tą folia , rdzawego nie miałem osobiście więc niech wypowiedzą się osoby które miały ten gatunek , kolejnym sposobem to przyklejanie tabletek na przednią szybę blisko lustra wody, ryby w ten sposób przyzwyczajają się pływać bez strachu blisko tafli wody , trzeba pamiętać żeby w takich sytuacjach nie wykonywać nadmiernych gwałtownych ruchów przy akwarium , z czasem rybki się spokojnie przyzwyczaja.