Skocz do zawartości

oferta na akwarium Malawi - prośba o opinię

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W mojej ocenie zestaw akwarium plus szafka Aquaela Glossy White ST zdecydowanie najładniejsza i tańsza, no i przednia szyba i boczne są podwójne.

Dasz radę wszystko zrobić sam, będzie więcej frajdy a z 5tys zostanie w kieszeni (kup żonie pierścionek za zgodę na akwa ;p).

Po co dwa filtry, jak w przypadku poniżej wystarczył filtr i prefiltr, i jeszcze doradzono koledze by ubrał cześć złoża.

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy to jeżeli nie masz czasu na akwarium to faktycznie pozostaje opcja złożenia przez kogoś - akurat w tym wypadku sklep lub po prostu na razie sobie odpuść. Założenie to dopiero pierwszy etap. To hobby jak każde inne wymaga uwagi. Musisz sprawdzać co tam u mieszkańców i w razie czego odpowiednio interweniować. Oczywiście kto bogatemu zabroni i możesz wziąć ekipę która będzie wpadać i wszystko ogarniać jednak dla mnie takie posiadanie akwa nie ma sensu. To jest hobby moje i to ja koło niego chodzę. Sklepy, hotele tak ale priv user to rzadko spotykany odbiorca. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękujemy za kolejne podpowiedzi. Nasz remont zbliża się do końca, pewnie w styczniu będziemy się przeprowadzać i mamy nadzieję, że będziemy już wtedy na tyle ogarnięci czasowo, żeby odpowiednio zająć się akwarium. Chcemy się oczywiście zaangażować w to piękne hobby, ale żeby wystartować potrzebujemy jednak pomocy profesjonalisty. Na pewno rybki będziemy chcieli sobie dobrać sami. Pomysł akwarium wyszedł zresztą od piękniejszej połowy naszej pary ;)

Jeszcze kilka pytań się nam nasuwa:

1. Jeśli już o szkle mowa, to kwestia bezpieczeństwa jest b. ważna. Nie przewidujemy, aby nasz synek walił młotkiem w akwarium, ale np. jakieś uderzenie zabawką trzeba brać pod uwagę. Jaką grubość powinno mieć szkło przy tej wielkości akwarium? Czy wspomniany Aquael Glossy byłby najlepszym rozwiązaniem?

2. Czy warto inwestować w szkło Opti White? Jakie szkło mają zestawy Juwela i Aquael?

3. Żeby osiągnąć efekt wizualny podobny jak we wcześniej zamieszczonym linku: https://www.top-aquariums.com/en/example-no-31211_uid31211.html

- jakie oświetlenie powinniśmy zastosować? Czy oświetlenie z zestawu Aquael Glossy będzie wystarczające?

- ile kamieni powinniśmy mieć? 50 kg wystarczy? Pewnie muszą być duże na ok. 30 cm.

- czy wspomniany wcześniej piasek z Castoramy będzie miał odpowiedni kolor?

4. Przy akwarium nie mamy ujęcia wody, najbliższa jest w kuchni i toalecie ok. 5-10 metrów od akwarium. Ale 25 metrów wężyka to chyba przesada? Czy zwykły wąż ogrodowy w zamian będzie pasował?

Mieszkamy w Zielonkach k. Krakowa, więc jeśli znacie kogoś z okolicy, kto może nam pomóc to ogarnąć lub jakąś solidną firmę, to oczywiście chętnie się skontaktujemy.

Pozdrawiamy,

Beata i Artur

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Dobrze, że się pytasz o takie rzeczy. ta wycena, to jakiś kosmos.

Poproś o wycenę firmę: https://studioaquarium.pl/kontakt/

Powiedz, że Jarek z Gdyni cię przysyła. Będziesz miał dobór grubości szkła potwierdzony analizą wytrzymałości statycznej i na uderzenia, tylko wspomnij o tym.

Cały montaż, wszystko na wysokim poziomie - firma robi też morszczaki, to wiesz, tam jest hi-tech. Popatrz w ich galerię.

Niech ci to wycenią.

Co do pytań, to Opti wystarczy front i boki, ale warto też tył, jakbyś kiedyś chciał odwrócić. Dna nie trzeba. Są też odmiany float, o podwyższonej przejrzystości.

Wąż kup jak najtańszy, przeźroczysty 12/16, 4m dłuższy niż odległość z akwarium do wanny/zlewu/umywalki. Będziesz go podłączał w obie strony do ujęcia wody.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano

Witam.

Faktycznie przeoczyłem 2x filtra eheim mój błąd.

Tu jest akwarium kolegi z piaskiem z marketu 

co do kamieni to bliżej 100kg, pod kamienie podkład z pleksa 3mm lub spienione pcv

Oświetlenie zostawicie fabrycznie i zobaczycie czy się podoba i jest ok

Aquael glossy jest w wysokim połysku i wygląda b.dobrze opaska u góry stanowi całość równo z szybami, tu mamy dowolność aranżacji i wyboru filtracji.

Juwel matowy też niczego nie brakuje ma ramkę wklejona na dole i nie stosujemy już żadnych podkładów pod akwarium na  górze też wklejona opaska podnoszone klapki , filtr wewnętrzny grzałka w zestawie , myślę że można zostawić i dokupić kubełek który załatwi sprawę z filtracją.

Oba zestawy w bieli wyglądają świetnie, wybór połysk czy mat , z filtrem czy bez 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Arri napisał:

- ile kamieni powinniśmy mieć? 50 kg wystarczy? Pewnie muszą być duże na ok. 30 cm.

Nie zakładaj  z góry ile kg kamieni wejdzie do Twojego akwa. Będąc na składzie kamieni narysuj sobie na ziemi kształt dna Twojego akwa , zrób aranżacje z kamieni  i tyle. Sam zobaczysz ile Ci wyjdzie kg. Z tym , że wcześniej warto  wiedzieć czy aranżacja będzie dotyczyć mbuny czy nbuny. Dlatego warto znać przewidywaną obsadę.

czy wspomniany wcześniej piasek z Castoramy będzie miał odpowiedni kolor?

Każdy piasek ma swój kolor. Ten z Castoramy też. Ale musisz pamiętać , że jego kolor ulega zmianie pod danym oświetleniem. Mam ten piasek pod oświetleniem 18000K i wygląda na jasno szary. Natomiast już pod oświetleniem 6500K jest żółty. Teraz pytanie co wg Ciebie oznacza odpowiedni kolor? Zajrzyj do naszej galerii i tam się inspiruj.

. Przy akwarium nie mamy ujęcia wody, najbliższa jest w kuchni i toalecie ok. 5-10 metrów od akwarium. Ale 25 metrów wężyka to chyba przesada? Czy zwykły wąż ogrodowy w zamian będzie pasował?

Skoro odległość od akwa do ujęcia wody wynosi 5-10 m to te 13 m spokojnie da radę. Warto mieć trochę węża w zapasie. Zwykły wąż ogrodowy wystarczy. Warto jednak zamontować na nim korpus z wkładem węglowym co umożliwi Ci nalewanie wody prosto z krany bez obaw o ewentualny chlor i jego pochodne związki . Spójrz na link poniżej:

Na pewno rybki będziemy chcieli sobie dobrać sami.

I tutaj możecie popełnić błąd. Skoro nie macie doświadczenia w prowadzeniu naszego biotopu to moja rada jest taka: sami nie układajcie obsady bo wyjdzie z tego mieszanka wybuchowa. Jeżeli będziecie  pewni wielkości akwa wtedy załóżcie nowy temat w dziale OBSADY i uzyskacie  pomoc w tym zakresie. Musicie pamiętać też o jednym w tym przypadku: często hodowca sprzedający Wam ryby będzie miał inne spojrzenie jak osoby tutaj doradzające. On to zrobi poprzez pryzmat biznesu a nasi koledzy poprzez pryzmat hobby. 

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Żeby uzyskać taki efekt jak ze zdjecia, najlepiej będzie pewnie zaopatrzyć się w takie skałki stojące jak maja np w 

http://www.brzozowyraj.pl/

Piasek ze zdjecia biały możesz zamówić na allegro, ale wg mnie będzie mocno kontrastował z kamieniami, z czasem utraci swoj blask, wiec lepiej od razu żółty. 

Edytowane przez Nath_147
Opublikowano

Piasek kup zwykły, z budowlanego, za grosze. Im naturalniej, tym ładniej. Na początku się chce, by wyglądało mega kolorowo, jak morskie lub jeszcze coś innego. Z czasem dojdziesz do tych samych wniosków, że naturalnie = ładnie.

• Lubię to 2
Opublikowano
1 minutę temu, Falcowski napisał:

Piasek kup zwykły, z budowlanego, za grosze. Im naturalniej, tym ładniej. Na początku się chce, by wyglądało mega kolorowo, jak morskie lub jeszcze coś innego. Z czasem dojdziesz do tych samych wniosków, że naturalnie = ładnie.

100 % racja, pozatym biały piasek wygląda ładnie (choć ładne to pojęcie bardzo subiektywne bo to kwestia gustu) tylko na zdjęciach. W akwarium najczęściej zawsze zalega jakąś kupka jakaś resztka pokarmu, porośnie troszkę glonem, chcecie rośliny więc też jakiś kawałek rośliny i to co na początku efekt bieli czystości staje się wręcz irytujący (na białym wszystko widać 10x bardziej) jak dacie żółty lub szary naturalny piasek to większości drobnych zabrudzeń nawet nie zauważycie. 

Natomiast mam wrażenie że wszyscy odchodzimy od tematu mieliśmy pomoc w ocenie oferty, a doradzamy już jaki piasek ile kamieni itd, ale tak to już jest jak się złapie tego bakcyla to każdy tylko czekam na okazje żeby coś,,zmaistrowac,, a zakładanie takiego akwarium to sama przyjemność. Co do akwarium nie miałem nigdy ani Juwela ani Aquaela, ale osobiście wybrałbym Aquaela wykonanie naprawdę super pozatym to polska firma. Więc to dla mnie też argument.