Skocz do zawartości

Przymiarka do 405l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejne testy dzisiaj rano (wczoraj wieczorem podmiana 50%, 3 ampułki bakterii).

NH4 <0,05/0,1

No3=5

No2= kolor jak wczoraj ciężko dopasować, ALE porównując kolory bez tego plastikowego ustrojstwa to najbardziej zbliżony jest 0,6.

Opublikowano
2 godziny temu, Rafał80 napisał:

Czy buteleczki muszą być w tym plastikowym pudełku z dziurkami, po włożeniu odcienie robią się ciemniejsze.

Skoro robią się ciemniejsze to pewnie w rzeczywistości mierzone poziomy są wyższe. 

Opublikowano

Witam.

Dzisiejszy pomiar po wczorajszej podmianie 30% (w piątek wsadzone też Hexpure do prefiltra w kubełku, ale nie wiem czy woda go omywa, jak dojdzie mi wewnętrzny to tam przełożę):

NH4 0,05; No3 15; No2  ???

Wstawiam zdjęcia bo koloru No2 nie mam na skali.

Streszczając No2 04.12 było 0,7 od 05.12 jest już cały czas taki sam kolor.

Ryby zachowanie wydaje się ok, skubią glony z kamieni i chętne do jedzenia, które mają odstawione. 1 Acei "przysiada" na dnie między kamieniami.

IMG_20201213_094752.jpg

IMG_20201213_095822.jpg

Opublikowano

Szkoda że projekt zapowiadał się ciekawie , a przegrał z niecierpliwością właściciela. Jeżeli Acei przysiada na podłożu to ryby nie czują się okej...

• Lubię to 1
Opublikowano

No a tak generalnie, bo zaraz mija miesiąc od zalania - kiedy No2 powinno zacząć spadać?

14 listopada akwa zalane plus bakterie (bakteria co jakiś czas wpadały do zbiornika)

19 listopada wpuszczone ryby na start

I jakie mogę mieć No2 bo mi żadem kolor nie pasuje.

Opublikowano (edytowane)

Według mnie to jednak ten kolorek będzie wypadał jedna wartość niżej czyli spada, gdybyś nie dawał ryb byłoby już po sprawie a tak ryby swoje dodają i dlatego cykl ci się opóźnia. Sam sobie jesteś winien. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 2
Opublikowano

Po cieniach na stole wydaje mi się, że robisz test przy sztucznym świetle? W takim wypadku kolor niewiele ma wspólnego z rzeczywistością zrób jutro testy przy świetle dziennym.