Skocz do zawartości

Przymiarka do 405l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mały problem z fitrem Aquael Ultramasx 2000. Po uruchomieniu pracował bezgłośnie (zalałem go wodą, wycisnąłem gąbki, zasys ustami ;], nie uzywałem pompki). Po tygodniu zajrzałem do środka. Po złożeniu i uruchomieniu z pompką słychać go nawet z zamkniętej szafki. Ktoś miał podobny problem?

Jeszcze jedno po gąbką prefiltra było trochę piasku, czy może on zaszkodzić np. wirnikowi?

Opublikowano
51 minut temu, Rafał80 napisał:

Jeszcze jedno po gąbką prefiltra było trochę piasku, czy może on zaszkodzić np. wirnikowi?

Raczej nie powinno zaszkodzić.

Filtr może się zapowietrzać spróbuj,, pokiwać,, filtrem na boki dość energicznie u mnie podczas takiego kiwania głośność filtra rosła na skutek uwalaniania się powietrza później to powietrze zostanie wypchane przez filtr do wody co powinieneś oczywiście widzieć w postaci bąbelków (jeśli wylot filtra masz pod wodą) jezlieli wylot jest nad wodą można obserwować rurki filtra czy nie idą nim bąbelki. 

Inna przyczyną może być np: rezonowanie filtra w szafce sprawdź czy obudowa filtra nie dotyka jakichś rzeczy które mogły by przenosić drgania na szafkę. Dodatkowo możesz pod filtr podłożyć mate tłumiąca drgania. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rafał80 napisał:

Zakupiłem walizkę combo z testami, ale jest tam NO2, NO3, NH4 ale nie ma NH3. Trzeba sobie zorganizować NH3 czy wystarczy pomiar NH4?

Wystarczy NH4

Opublikowano (edytowane)

NH3 i NH4 t ten sam parametr, tylko jeden jest w postaci jonowej chyba i tylko jeden z nich da się zmierzyć, ale handlowo używane jest zamiennie, a chodzi po prostu o amoniak.

Edytowane przez Falcowski
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Więc tak baniak zalany 14.11, dodane bakterie i trochę pokarmu

16.11 PH 7,5/8, No2 0,05, No3 1, NH4 0,05

19.11 wpuszczone ryby (miało być kilka na rozruch ale skończyło się na: 11 Pseudotropheus acei Luwala, 11 Labidochromis caeruleus yellow Kakusa, 6 Metriaclima estherae red red) i 2 helmety

Jest trochę zieleniny głównie anubias którego dostałem spory krzak i szkoda mi było wywalić (załączam foto)

Pojawiają się punktowo glony brązowe i zielone na razie pacyfikowane na bieżąco przez helmety

21.11 PH 7,5/8, No2 0,05, No3 0,9, NH4 0,08/0,1

25.11 PH 7,5/8, No2 0,01, No3 0,7, NH4 0,2/0,15

28.11 PH 7,5/8, No2 0,01, No3 0,7, NH4 0,2

02.12 PH 7,5/8, No2 0,1, No3 0,9, NH4 0,5/0,6

2 x wymieniłem 40l wody (myślę że to ok 15%) przy zbieraniu syfku- raz na tydzień

Jak to wygląda?

ps. nie wiedziałem że pyski tyle guano potrafią wyprodukować, widzę że co dwa dni będę musiał to ściągać tylko mniejszym wężykiem.

IMG_20201129_173057.jpg

IMG_20201129_173118.jpg

Opublikowano
21 minut temu, Rafał80 napisał:

ps. nie wiedziałem że pyski tyle guano potrafią wyprodukować, widzę że co dwa dni będę musiał to ściągać tylko mniejszym wężykiem.

Pierwsze co o Malawi przeczytałem, to to że potrzebna jest dobra filtracja i cyrkulacja, bo te ryby mocno brudzą. Więc nie wiem jak Ciebie ta informacja ominęła.

Przez ten biały piasek, białe kamienie strasznie zdjęcia rozświetliło. Może spróbuj cyknąć fotki pod innym kątem :)

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, Rafał80 napisał:

A parametry wody - NH4 wciąż mi rośnie.

Dziwisz się? Zbiornik dopiero zaczął startować, czyli dojrzewać.

37 minut temu, Rafał80 napisał:

16.11 PH 7,5/8, No2 0,05, No3 1, NH4 0,05

Tu nic się nie dzieje, bo zbiornik świeżo zalany.

37 minut temu, Rafał80 napisał:

19.11 wpuszczone ryby (miało być kilka na rozruch ale skończyło się na: 11 Pseudotropheus acei Luwala, 11 Labidochromis caeruleus yellow Kakusa, 6 Metriaclima estherae red red) i 2 helmety

5 dni po zalaniu zbiornika? Bakterie nawet nie zdążyły "zdjąć butów" i wejść dalej w media filtracyjne.

38 minut temu, Rafał80 napisał:

21.11 PH 7,5/8, No2 0,05, No3 0,9, NH4 0,08/0,1

NO2, NO3 stoi, dopiero zaczyna amoniak wzrastać. Ryby stały się starterem w akwarium.

25.11 PH 7,5/8, No2 0,01, No3 0,7, NH4 0,2/0,15

J.w.

28.11 PH 7,5/8, No2 0,01, No3 0,7, NH4 0,2

J.w.

02.12 PH 7,5/8, No2 0,1, No3 0,9, NH4 0,5/0,6

Dopiero zaczęło NO2 ruszać. Także masz dopiero początek startu akwarium, a ryby już pływają...