Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zwróć uwagę że te dysze nie wciągaja wody tylko nią plują. One mają niedopuszczac do osadzania się syfu na dnie, a resztę filtracja wyciagnie z wody. Taki system robienia pralki z akwa przy samym dnie :P

Kot.

Opublikowano

Tak jak Kocie mówisz jeżeli przy piasku to strasznie podrzucało i mąciło by wodę, przy zwirze pewnie się sprawdzi, jak dla mnie nie cierpię urządzeń w akwarium a przy tym zastosowaniu filtracji to jeszcze wiecej rurek w nim i pomp.

Opublikowano

Witam

Nie mam innego wyjścia.. muszę zamówić ze 4 filtry narurowe i po prostu je podłączyć do pompki i zobaczyć jak to działa.. Dużo się wtedy wyjaśni.

Wypasiony ten pomysł z rurami plującymi wodą... mogłbym tak powrót zrobić z obiegu zewnętrznego.

Pewnie bez wewnętrznych filtrów się nie skończy.. ale na razie postaram się, zobaczyć jak to będzie na samej pompie CO. Jest mocna więc gdyby mądrze to rozplanować...

IMG_3627.jpg

Ogólnie powiem tak.. jestem PRZERAŻONY wielkością... 70cm wysokości po prostu mnie zabiło... pewnie z czasem będe wniebowzięty.. ale na razie przerażony... jak ja zabuduje tło? Skąd ja wezme taki kamole? Jak to ustawić? Jak to czyścić? MASAKRA.... :roll:

Opublikowano

To z Makokiem będe musiał pogadać żeby mi Wiktorka wypożyczał... Moja córa w wieku Wiktorka wybitnie nie chce sie dać do akwarium włożyć.. druga za mała na takie zabawy....

Zastanawialiśmy się wczoraj.. czy nie zrobić obudowy zachodzącej na akwarium i nalać po prostu mniej wody. Z czasem zawsze mogę pokrywe podnieść.

Przy 70cm musze już hqi montować... ale to nie problem bo kosztowo na to samo wychodzi co przy T5 a eksploatacja tańsza...

Pytań jest całe mnóstwo... 1x150W pod kątem, 2x75 na wprost.... oczywiście do tego jakieś świetlówki do wybarwienia i do oświetlenia nocnego...

Opublikowano

Ja też zaproponował bym Ci 3 lampy HQI 70 W.

Jestem zadowolony ze swoich i każdemu również bym je polecił

Opublikowano
Skąd ja wezme taki kamole?
Jak Ty je włożysz do środka? TO JEST PYTANIE! :roll:

odnosnie tej amerykańskiej konstrukcji z rurek: da sie to podłączyć do wylotu kubła???

Opublikowano

Ja proponuję raczej 2x150W na Nepturionach 10000k:)

Dużo światła , i to o pięknej barwie , do tego jeśli nie przeraża Cię cena prądu to 2x80W T5 Sylvania GroLux:)

Opublikowano
do tego jeśli nie przeraża Cię cena prądu

a dziśiaj są jeszcze tacy ?

Po obecnych podwyżkach to :/ ponad 100 miesięcznie kosztuje mnie prąd a kiedyś niecałe 60 zł