Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka

Z powodów chorobowo - czasowo no i w sumie finansowych prace chwilowo przystopowały... Czekam na podocinane płyty by dokończyć komodę oraz na przesyłkę z Allegro z korpusami do filtrów...

Ale to nie znaczy... ze nie mogłem przeszukać garażu.. a tam jak zwykle wyspa skarbów.

Znalazłem coś takiego i sie zastanawiam czy jestem w stanie to jakoś sensownie wykorzystać.

IMG_3644.jpg

IMG_3641.jpg

oraz pompe CO grundfosa.. jak znajde jej opis na necie to go wstawie...

Zastanawia mnie jednak jak wykorzystać ten filtr co jest na pierwszym zdjęciu. Z tego co się domyślam oba manometry mają służyć do określenia stanu zanieczyszczenia filtra... jak flow rate spadnie poniżej jakiegoś tam (różnica pomiędzy wejściem a wyjściem jak jest duża) to wymień wkład... sprytne ;P

Opublikowano

ja się zastanawiam co z tymi metalami...

bo jeden przepływomierz to jeszcze nie tragedia, ale jak cały układ jest z np mosiądzu to już może być gorzej dla ryb... :?

takie przemyślenie... :wink:

Opublikowano

no i

jakie ciśnienie ?

nie ma co porównywać do tego co w kranie, w akwarium nawet sama pompa nie da rady aby coś te manometry pokazały

Opublikowano

Korpus tego filtra jest plastikowy. I stricto przeznaczony do spożywki. nie musze montować tych wszystkich manometrów..

I co ma z tym wspólnego licznik? Który de facto ma być na wejściu do układu czyli woda która będzie w obiegu nie będzie miała z nim styczności...

yaro: fajny pomysł z manometrami... ale masz racje.. kompletnie nie do wykorzystania w tym przypadku....

Opublikowano
Może teraz będę mało "klubowy" 70cm wysokości może się jeszcze zastanów czy paletek nie chcesz trzymać im chyba bardziej "zależy" na wysokości zbiornika.

Marcin - może lepiej dobrze się rozejrzyj po necie... są zbiorniki dla pyszczaków które są wysokie i przy odpowiedniej aranżacji ryby zajmują całą wysokość zbiornika i mówię o mbuna, a co dopiero np drapieżniki?

także proponuję przemyśl, po co tego posta napisałeś... bo mi się wydaję jakiś taki zupełnie bez sensu... :wink:

Opublikowano

..może i bez sensu, ale czy ja napisałem ze nie nadaje sie do pyszczaków, napisałem tylko że dyskowcom chyba "bardziej zależy" na wysokości? Nie miałem na myśli tego że taka wysokość nie nadaje się do malawi, bo jak piszesz przejrzałem net i widziałem takie zbiorniki z odpowiednią aranżacja:)

ale skoro uważasz że bez sensu to Ok. Moderator może usunąć posta skoro bez sensu;)

Opublikowano

Witam

Mam troche pytań co do filtracji i mam nadzieję, że mi pomożecie.

nowyschemat.jpg

Już tłumacze co i jak bo już mam dosyć painta i nie chce mi się tego dalej katować.. jak widać nie jestem grafikiem :lol:

Wyszła mi jakaś masakra i w dodatku na czarnym tle ;>

To coś ala aparat to pompa. Filterki z paskiem skośnym to biologi 50 mikronów. Filtr z poziomymi pasami to mechaniczny, tak jak sugerowaliście przed pompą - 20 mikronów. Pozostałe 2 filtr są na wejściu do układu czyli tylko filtrują wodę którą wpuszczam do układu. Jeden z nich to wkład węglowy. Drugi - czekam na sugestie.

Przeanalizowałem podmianę wody i to co mnie najbardziej martwi to, że na czas wpuszczania świeżej wody będę zmuszony wyłączyć pompę i zamknąć zawór (by woda nie zrobiła cofki ;D) Przez to filtr biologiczny nie będzie działać.

Zastosowałem tyle zaworów by móc ograniczyć ilość wody wylewanej podczas zmiany wkładów.

Proszę o przeanalizowanie i sugestie. Przypomnę, że mam w pokoju kranik ze świeżą wodą. Na czas podmiany podłącze do kranika ze strzałką wąż i do toalety....

Opublikowano

Z tego co widzę to powinno być wszystko ok.

U mnie to właśnie tak hula, a u Ciebie są jeszcze filtry na podmiance wody. Jedyne co bym zmienił to miejsce które planujesz na zrzut wody, zrobił bym to przed filtrem, po co filtrować wodę którą będę spuszczał ?

Ale generalnie wszystko ok.