Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czytam tematy, i czytam, i już mam zawrót głowy. Potrzebowałbym porady w doborze obsady do standardowego 240 l akwarium (120x40xh50cm). Bezsprzecznie chciałbym mieć Chindogo saulosi i jeszcze jakiś jeden gatunek, podobnie łagodny i z podobnymi wymaganiami żywieniowymi. Bardzo podobają mi się M. "maingano", ale po lekturze forum zaczynam trochę wątpić w trafność tego wyboru. Może "neon spot", może rdzawe? Poradzicie mi też w kwestii liczebności gromadki, jaką mogę umieścić w takim akwarium?

Opublikowano

Samczyk bardzo fajny, samiczka też ma swój urok. Ale czy dla saulosi nie będą zbyt agresywne? Jeżeli nie, to do jakiego układu powinienem dążyć? Jednosamcowo, czy po kilka samców?

Opublikowano

Jeśli szukasz gatunku "podobnie łagodnego" jak napisałeś, to Labidochromis joanjohnsonae zdecydowanie odradzam. Mam je w 432l, akurat w przypadku mojego zbiornika są dużo bardziej agresywne niż wspomniany przez Ciebie maingano który też u mnie pływa. Dotyczy to również samic, nie widziałem tak zadziornych kobit u mbuny.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Mróz napisał:

Jeśli szukasz gatunku "podobnie łagodnego" jak napisałeś, to Labidochromis joanjohnsonae zdecydowanie odradzam. Mam je w 432l, akurat w przypadku mojego zbiornika są dużo bardziej agresywne niż wspomniany przez Ciebie maingano który też u mnie pływa. Dotyczy to również samic, nie widziałem tak zadziornych kobit u mbuny.

W 240l to mi nawet yellow szalał. Ciężko będzie do takiego litrażu dobrać coś spokojnego, jak nie samiczkom to samcom palma odbija. U mnie w takim litrażu spokojnie zachowywały się Metriaclima elongatus chailosi Chitande, ale to znów kolor żółty u samca dochodzi. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Opublikowano

Masz rację Sławku, po prostu napisałem swoje doświadczenia z joankami 😉 U kogoś innego z kolei maingano może szaleć. Chyba mianem "spokojnego" to nie można nazwać żadnego pyszczaka, więc faktycznie lepiej się skupić na kwesti dobru po względem żywienia.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Metriaclima elongatus chailosi Chitande - jak to określiła moja druga połówka - śliczna pszczółka. Ale cóż, wszędzie czytam, że zadziora. A co myślicie o neon spot? W akwarium będę miał jasny wystrój (właściwie to mam białe kamienie z domieszką szarości i delikatnego różu)) i moim zdaniem, ciemne samce prezentowałyby się świetnie.Przeczytałem temat

Myślę, że zaryzykowałbym połączenie tych dwóch gatunków, co o tym myślicie? No i w jakim układzie powinienem je trzymać?

Edytowane przez WojtekW
Opublikowano (edytowane)

Nie zauważyłem by Chailosi jakoś specjalnie był zadziornych, wręcz przeciwnie u mnie był na samym końcu hierarchii. Prędzej czy później jakiś gatunek przejmie dominację nad twoim zbiornikiem to jest nieuniknione. Jeśli nie trafisz na specjalnie agresywny gatunek to będzie pełnił tylko rolę policjanta (u mnie takim gatunkiem jest Cynotilapia sp hara) a jeśli będziesz miał pecha to wytłucze ci całą obsadę. Ważne jest by towarzystwo było w miarę mocne i nie pozwoliło sobie w kaszę dmuchać. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, WojtekW napisał:

W akwarium będę miał jasny wystrój (właściwie to mam białe kamienie z domieszką szarości i delikatnego różu)) i moim zdaniem, ciemne samce prezentowałyby się świetnie.

Żebyś się nie zdziwił. Tak wyglądało moje akwarium na początku 

IMG_20200423_004859.thumb.jpg.c293cac8834bb8a38a34b063d4e12de3.jpg

A tak wygląda teraz

DSC_2403.thumb.JPG.9590602c41bea75c99dbdf2e62eb9973.JPG

• Lubię to 5
Opublikowano (edytowane)

pozner, mam dokładnie takie same kamienie😀. UPS..... a miało być tak pięknie.... A czy u Ciebie kamienie dochodzą do tylnej szyby i są o nią oparte, czy masz tam jakąś przestrzeń?

A czy układ Metriaclima elongatus chailosi Chitande + Cynotilapia zebroides red top Likoma sprawdzi się w moim akwarium? Jeśli tak, to w jakim układzie? Wcześniej myślałem o saulosi ze względu na dostępność, łatwość w pielęgnacji no i urodę samców i samic. Ale ww układ też byłby śliczny.

Edytowane przez WojtekW