Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej.

Czy ktoś z forumowiczów wie jak zrobić podmiankę wody przez węże w filtrze. zapodam to o czym myślę,

Chciałbym dołączyć do węża OUT dwa trójniki z zaworkiem przez które będę mógł spuszczać i dolewać wodę.

Pozdrawiam

Posted

Moim zdaniem to bez różnicy w którym miejscu spuszczasz wodę , pomysł fajny tylko zależy jakie masz akwarium bo jak spore to przez filtr może to trochę zając :) Ja bym przy wpuszczaniu świeżej wyłączał po prostu filtr i pomysł fajny.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Posted

Jak dla mnie to ma sens, żeby za pompą/kubłem wpiąć trójnik do spuszczania, jeśli chcesz wymuszać zrzut pompą, np pod górkę, jesli grawitacyjnie nie da rady.

• Like 1
Posted

Jest jedna wada takiego rozwiązania w porównaniu do tradycyjnego spuszczania wody za pomocą węża zlewającego wodę do wiadra.  Wężem podejdziesz wszędzie gdzie zobaczysz  brud, odchody i zawsze w jakiejś mierze dosyć dokładnie je usuniesz. A w  sposobie o jaki pyta autor wylewasz tylko wodę. Oczywiście to jest  mój pogląd.

• Like 2
  • Haha 1
Posted

Jeśli masz filtrację na dobrym poziomie to nie wiem po co i gdzie szukasz i zbierasz odchody przy podmianie. Mam duże ryby ( aby się nie narazić nie będę mówił jakie) nigdy nie biegałem z wężem po akwarium , zwyczajnie filtracja u mnie jest wystarczająca i przepływ wody nie powoduje że cokolwiek zalega.. Może AndrzejGłuszyca masz słabą lub niewystarczającą filtrację. Pozdrawiam.

Posted
1 godzinę temu, janas1970 napisał:

Jeśli masz filtrację na dobrym poziomie to nie wiem po co i gdzie szukasz i zbierasz odchody przy podmianie. Mam duże ryby ( aby się nie narazić nie będę mówił jakie) nigdy nie biegałem z wężem po akwarium , zwyczajnie filtracja u mnie jest wystarczająca i przepływ wody nie powoduje że cokolwiek zalega.. Może AndrzejGłuszyca masz słabą lub niewystarczającą filtrację. Pozdrawiam.

Nie uwierzę w to ze nie masz nigdzie  zalegających odchodów.  Zawsze lepiej przejechać wężem  po baniaku. Jak autor  ma ochote w doświadczenia to czemu nie, sam zobaczy czy działa.  

• Like 2
  • Confused 1
Posted
5 godzin temu, janas1970 napisał:

Jeśli masz filtrację na dobrym poziomie to nie wiem po co i gdzie szukasz i zbierasz odchody przy podmianie.

Sama w sobie dobra filtracja nie będzie do końca skuteczna skoro nie spowoduje dobrej cyrkulacji. Fakt...cyrkulacja jest elementem filtracji . Ale nawet filtracja ze super wkładami nie da rady sobie  z czymś co zalega pomiędzy czy pod kamieniami. Dlatego wielu z nas wspiera się dodatkowo falownikami , cyrkulatorami. Dla jasności..piszemy o biotopie Malawi a nie akwa zielonym czy też akwa z paletami gdzie niekiedy niektórzy tworzą tzw. zbiornik sterylny czyli bez podłoża. Jeżeli w naszym akwa jest piasek , na nim kamienie ( nie  1 czy 2-3 małe - większe)  tylko dużo , z kryjówkami a do tego np. ktoś ma kamieniste podłoże to na bank nie da rady nawet super filtracja. Nawet bez kamienistego podłoża zaczniesz z biegiem czasu znajdować odchody pod kamieniami. Wystarczy co jakiś czas je poruszyć aby się o tym przekonać. 

• Like 5
  • Haha 1