Skocz do zawartości

Czy to glony, czy jeszcze coś innego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium w trakcie startu, zalane wodą 01.09.20, dokładny opis tutaj

A problem to takie białe "puszki" jakby wata. Pojawiło się tylko na modułach zrobionych z zaprawy CX20.
Na kamieniach i żwirze czysto.

IMG02628.thumb.JPG.3b30d304c4c4f1319b26efca95142100.JPG

IMG02635.thumb.JPG.e49d48ee3ef676ed5079b41c66134431.JPG

Spotkał się ktoś z czyś podobnym?

Usuwać, czyścić, czy może zostawić a ryby jak już się wprowadzą to sobie z tym poradzą?
Są już jakieś robaczki, można przeczytać w linku o starcie akwarium, a teraz doszło takie cudo.

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie,

tak też w pierwszej chwili pomyślałem, ale że znam tylko spleśniały chleb, kiełbasę itp. to mi szybko ta myśl odeszła.

Tylko teraz co z nią zrobić?

Opublikowano

Nie tyle co z nią zrobić, co skąd się pojawiła. Musiało być coś organicznego w zaprawie, z której robiłeś moduły i teraz pleśnieje, ja bym poczekał aż samo z czasem zniknie, a potem odkażył zbiornik czymś grzybobójczym ale nie działającym na bakterie, z tego co pamiętam to Cuprisol z Zooleka niszczy grzyby i nie rusza bakterii.

Wy-Tapatalkowane

• Lubię to 1
Opublikowano

No to jedyna możliwość to pozostałości formy na zaprawie, które w trakcie odrywania od modułu zostały na nim. Forma była robiona z sylikonu wymieszanego z mąką ziemniaczaną.
Jak sięgnę pamięcią, to faktycznie miejscami zostały takie drobne "farfocle" większość ich zdrapałem z zaprawy, ale pewnie wszystkiego nie zauważyłem.

Czyli na chwilę obecną zostawić, poczekać na zamknięcie się procesu azotowego i jechać po obsadę, czy wcześniej przed zarybieniem zastosować ten Cuprisol?

Opublikowano
7 godzin temu, egon44 napisał:

@artjurmoim zdaniem na zdjęciu masz śluzowce.

No ale to by były takie "kropeczki" na całym module?

IMG_20200926_225354.thumb.jpg.b71994c9bf986a40139a0b00874fd942.jpg

No nic na razie czekam, proces azotowy się zamyka, NO2 spadło do 0,2. Podobno jak śluzowce to powinny zniknąć z czasem 🤔

Opublikowano

Też mi się tak wydaje, w sumie to była pierwsza myśl jak je odkryłem. A że w sumie jest powód powstania, mąka z formy, to chyba nie ma co już kombinować.

Kupiłem Cuprisol, ale jeszcze nie dodawałem. Nie wiem czy zrobić to teraz, bo w sumie za tydzień chyba już będę mógł zarybiać. Czy poczekać aż będą już ryby, wszystko wystartuje już dokładnie i dopiero wtedy z tym walczyć?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.