Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

proszę o poradę, zakupiłem filtr Ikola 600 maxx do mojego zbiorniczka 200l. Długość zbiornika to 120cm. Mam do dyspozycji 3 kosze po 2l każdy, do tego posiadam prefiltr Eheim oraz Aquael 1500 turbo. 

Moje pytanie jest takie:

Czy zastosować tylko Ikole?

Czy podpiąć na wejściu prefiltr?

Czy nadal potrzebuję Aquael turbo?

Najważniejsze co włożyć do koszy i w jakiej kolejności?

Z góry dziękuję za pomoc, załączam zdjęcie szkiełka.

Ps. W akwarium jest jeszcze skimmer Eheim 350

6303DBFC-9095-431B-A35F-130748193CA3.jpeg

Edytowane przez Japilia
  • Lubię to 1
Opublikowano

Co prawda nie miałem nigdy tego filtra, ale patrząc na jego wydajność oraz pochlebne opinie użytkowników spróbowałbym w Twoim akwarium użyć go jako jedyny filtr. Jeśli się nie sprawdzi, to zawsze możesz dołożyć Aquaela. Na zasys załóż prefiltr Eheim, a do środka daj litr ceramiki, gąbkę czy gąbki z zestawu i na wierzch możesz ułożyć warstwę waty filtracyjnej, polecam JBL Symec. Skimmer sobie zostaw, jest bardzo przydatny.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
4 minuty temu, Bartek_De napisał:

Co prawda nie miałem nigdy tego filtra, ale patrząc na jego wydajność oraz pochlebne opinie użytkowników spróbowałbym w Twoim akwarium użyć go jako jedyny filtr. Jeśli się nie sprawdzi, to zawsze możesz dołożyć Aquaela. Na zasys załóż prefiltr Eheim, a do środka daj litr ceramiki, gąbkę czy gąbki z zestawu i na wierzch możesz ułożyć warstwę waty filtracyjnej, polecam JBL Symec. Skimmer sobie zostaw, jest bardzo przydatny.

Mam Symeca też, ale ceramika 1l plus gąbki z zestawu to jakieś 2 może 2,5l. Zostaje prawie 4 litry miejsca. Jak dam tyle Symeca to raczej mocno ograniczę przepływ? Może dorzuce Zeolit? Jest sens?

Opublikowano
Mam Symeca też, ale ceramika 1l plus gąbki z zestawu to jakieś 2 może 2,5l. Zostaje prawie 4 litry miejsca. Jak dam tyle Symeca to raczej mocno ograniczę przepływ? Może dorzuce Zeolit? Jest sens?
Jedną warstwę, nie cały koszyk. Jeśli masz 3 kosze to, patrząc od dołu, pierwszy zostaw pusty, do drugiego daj litr ceramiki i przykryj warstwą waty i na to trzeci kosz z gąbką. Ja tak to widzę i w zupełności to wystarczy. Nie ma sensu zapychać kubełka na maksa i ograniczać tym przepływ. Zeolit sobie odpuść.

• Lubię to 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek_De napisał:

Co prawda nie miałem nigdy tego filtra, ale patrząc na jego wydajność oraz pochlebne opinie użytkowników spróbowałbym w Twoim akwarium użyć go jako jedyny filtr

Co do kultury pracy to jest bardzo super. Jednak jako biolog i mechanik to będzie zbyt mało ( mam go w innym akwa).

1 godzinę temu, Bartek_De napisał:

Na zasys załóż prefiltr Eheim

Da radę ale będzie musiał kolega pokombinować w ten sposób ,że będzie musiał wykorzystać złączki , które są w zestawie i jedną rurkę od Aquaela np. 2000 czy  1500. Patrząc od góry czyli od fajki: rurka od Aquaela kielichem w dół , potem złączka z zestawu i drugi koniec złączki w  króciec prefiltra.

Godzinę temu, Bartek_De napisał:

Jeśli masz 3 kosze to, patrząc od dołu, pierwszy zostaw pusty

I masz rację Bartku. Zawsze będzie można ewentualnie wykorzystać do włożenia purolite jak zajdzie potrzeba.

1 godzinę temu, Japilia napisał:

Jak dam tyle Symeca

Jak będziesz używał prefiltra to odpuść watę w filtrze. Watę włóż zamiast gąbek do prefiltra. 

do drugiego daj litr ceramiki i przykryj warstwą waty

Tutaj też Bartku wata zbędna jak będzie w prefiltrze. Watę w prefiltrze wymieni czy też wyczyści a tu będzie musiał otwierać częściej kubeł. Bez waty a z samą ceramiką nie przytka go tak szybko. 

1 godzinę temu, Japilia napisał:

Może dorzuce Zeolit? Jest sens?

Zeolit sobie odpuść.

Zeolit odpuść taj jak napisał Bartek.  Przede wszystkim jego skuteczność jest na minimalnym poziomie jako absorber, zmniejsza przepływ i co najważniejsze wg mnie to fakt ,że po około 3 miesiącach traci swoje właściwości absorbowania i należy go wymienić. czyli zabawa co 3 miesiące w jego wymianę. A skoro chęć wymiany co 3 miesiące to mija się wtedy z celem stosowanie prefiltra a to dalej wiąże się z podniesionymi parametrami NO2 NO3. Zrób tak jak Ci radzi Bartek.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Tutaj też Bartku wata zbędna jak będzie w prefiltrze. Watę w prefiltrze wymieni czy też wyczyści a tu będzie musiał otwierać częściej kubeł. Bez waty a z samą ceramiką nie przytka go tak szybko. 

Nie do końca. Wata w prefiltrze wyłapie największe zanieczyszczenia, a wata nad ceramiką zadziała na krystalizację wody i ewentualnie wyłapie pył z ceramiki. Długo nie trzeba będzie jej czyścić i dodatkowo będzie siedliskiem dla bakterii.

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano
11 minut temu, Bartek_De napisał:

Wata w prefiltrze wyłapie największe zanieczyszczenia, a wata nad ceramiką zadziała na krystalizację wody i ewentualnie wyłapie pył z ceramiki.

Miałem tak właśnie..w efekcie pozbyłem się waty z kubła.

11 minut temu, Bartek_De napisał:

dodatkowo będzie siedliskiem dla bakterii.

...czasowe siedlisko. Bo będzie musiał ją często wymieniać lub czyścić. 

Opublikowano
9 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

...czasowe siedlisko. Bo będzie musiał ją często wymieniać lub czyścić. 

Miełem kiedyś w kuble Eheima włókninę dołączoną do zestawu, którą przykryty był kosz z ceramiką. Kubeł otworzyłem pierwszy raz po 9 miesiącach, tylko w celu przepłukania ceramiki. Okazało się, że wcale nie musiałem go otwierać, bo w środku było czysto, włóknina co prawda zrobiła się brunatna, ale nie wymagała wymiany i nie zauważyłem zmniejszenia wydajności. Nie będę się upierał, ale jednak bym spróbował.