Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, darekplo napisał:

Chidongo demasoni (tylko to wersja dla odważnych). to tak o wyjaśnienie troszkę proszę ?

Chindongo demasoni to gatunek nie obliczalny i w każdej chwili może rozpocząć egzekucję wewnątrz gatunku. Najlepiej hodować w większe grupie (ok 15szt) lub w układzie 1+1, w mocno zagruzowanym zbiorniku.

Dla mniej odważnych i doświadczonych poleciłbym z wyżej wymienionej obsady zamienić Metraiclima Msobo Magunga na  dobrej jakości Chidongo saulosi lub Pseudotropheus Johanni Gome.

• Lubię to 1
Opublikowano
23 minuty temu, darekplo napisał:

Labeotropheus trewavasae MC/OB  te rybki takie występują w malawi ? bo na liście  pielęgnic afrykańskich stworzonych ludzka ręką którą dostałem wcześniej ich nie ma.

Labeotropheus trewavasae MC/OB to ryba która występuje w wielu lokalizacjach jeziora Malawi.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

obsada1

• Metraiclima Msobo Magunga (piękne żółte samice, a samce też piękne) albo Chidongo saulosi ( żółte samice) lub Pseudotropheus Johanni Gome ( żółte samice)
  • Metriaclima callainos pearl white (biel ryb + czarne tło akwarium zawsze idą w parze)
  • Labeotropheus trewavasae MC/OB (ciapki i kulfon w jednej postaci)
  • Pseudotropheus acei  luwala , lub itungi (tu komentarz raczej zbędny)
  • Chidongo demasoni (tylko to wersja dla odważnych)

obsada 2

• Chindongo saulosi
  • Pseudotropheus acei itungi, lub luwala
  • Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano
  • Iodotropheus-sprengerae
  • pseudotropheus socolofi lub Pseudotropheus Johanni Gome
  • Metriaclima Estherae Minos Reef lub Metriaclima callainos pearl white
Edytowane przez darekplo
Opublikowano
45 minut temu, darekplo napisał:

obsada1

• Metraiclima Msobo Magunga (piękne żółte samice, a samce też piękne) albo Chidongo saulosi ( żółte samice) lub Pseudotropheus Johanni Gome ( żółte samice)
  • Metriaclima callainos pearl white (biel ryb + czarne tło akwarium zawsze idą w parze)
  • Labeotropheus trewavasae MC/OB (ciapki i kulfon w jednej postaci)
  • Pseudotropheus acei  luwala , lub itungi (tu komentarz raczej zbędny)
  • Chidongo demasoni (tylko to wersja dla odważnych)

obsada 2

• Chindongo saulosi
  • Pseudotropheus acei itungi, lub luwala
  • Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano
  • Iodotropheus-sprengerae
  • pseudotropheus socolofi lub Pseudotropheus Johanni Gome
  • Metriaclima Estherae Minos Reef lub Metriaclima callainos pearl white

Pierwsza obsada silnie terytorialna i może się dziać, w drugiej jest szansa, że się jakoś dogadają, ale nie obędzie się bez strat. Z drugiej strony jakbyś nie zestawił obsady to i tak zawsze będą zgrzyty, czy to wewnątrz gatunkowo czy znajdzie się terrorysta, który będzie stresował cały zbiornik. Mi podoba się obsada nr 1 mimo nieokiełznanej mocy, która w niej drzemie. 😉 

• Lubię to 1
Opublikowano

Czy w wyżej wymienionych obsadach P. Acei ma szansę na rozmnażanie?, posiadał ktoś podobną obsadę , bądź obsadę z acei i jakimś innym bardziej terytorialnym gatunkiem , pytam osobiście bo mnie to zastanawia z racji tego że acei to jeden z najłagodniejszysz gatunków mbuny, bez urazy dla kogokolwiek 🙂

Opublikowano
2 godziny temu, matejk napisał:

Czy w wyżej wymienionych obsadach P. Acei ma szansę na rozmnażanie?, posiadał ktoś podobną obsadę , bądź obsadę z acei i jakimś innym bardziej terytorialnym gatunkiem , pytam osobiście bo mnie to zastanawia z racji tego że acei to jeden z najłagodniejszysz gatunków mbuny, bez urazy dla kogokolwiek 🙂

Da sobie radę i jest bardzo dobrym urozmaiceniem do takich terytorialnych ryb. Najlepiej prezentuje się w większej grupie, minimum 10 sztuk. 

• Lubię to 3
Opublikowano

Mam Acei i min. Demasony. Nie ma to wpływu na rozmnażanie "Aceików". Mnożą się jak króliki. Oczywiście prawie wszystkie zawsze są zjadane ale mam kilka które uchowały się po jednej sztuce z miotu. I to wcale nie znikają za sprawą "demasonów". 

• Lubię to 1