Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pojawił mi się problem z filtrem JBL 1500 w 450l.

Po czyszczeniu i zamknięciu wszystko działa idealnie, ale po wyłączeniu zasilania zaczyna cieknąć przy 1 lub 2 klamrach.

Wymieniona nowa uszczelka, sytuacja nadal jak wyżej.  Po wyłączeniu sączy się woda.

Po kilku wyjęciach modułu z zaworami znajdującymi się w głowicy z jednego zaczęła się sączyć woda.

Czy to by znaczyło "koniec żywota" filtra?

Ma już sporo lat (u mnie służy z 7 lat a kupiłem z zestawem używany), więc nie wiem czy warto kupować nowe klamry zawory i uszczelki.

Ktoś miał podobną sytuację albo wie grze tkwi problem?

Dziękuję i pozdrawiam.

Łukasz

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za poradę. Sprawdzę.

Zastanawia mnie jeszcze lejąca się woda z węża mimo zablokowania wypływu.

Oprócz nowych klamer jeszcze zakup tego elementu?

JBL Zawory z oringami [e1500, e1501] (60123) - Część zamienna, zawory z oringami do filtrów CristalProfi e1500, e1501.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Na to wygląda. Części nie są drogie i warto wymienić co się da dla wlasnego bezpieczeństwa, tym bardziej że filtr ma już swoje lata.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przelicze ile będą części kosztować w stosunku do nowego filtra.
Jednak plastik z czasem traci wytrzymałość i może warto kupić nowy a stary jako rezerwę zostawić.
Ten będzie miał na pewno dobrze ponad 10 lat .

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Moja pompka już dawni nie działa została w pozycji wciśnięta i tak już kilka lat. Ale tam jest sucho.

Chyba że kapiąca z węza woda to skutek problemu z pompką.

Podejrzewam że klamry już się "naciągnęły" stąd cieknąca woda spod głowicy,

Chyba jednak kupię nowego 1502 a stary będzie jako rezerwa.

Czy do 450l macie inne / lepsze propozycje filttrów?

Pozdrawiam

Opublikowano
29 minut temu, lukaszk napisał:

Czy do 450l macie inne / lepsze propozycje filttrów?

Na tak postawione pytanie nie ma dobrej odpowiedzi.

Bo nie wiadomo czy to ma być jedyny filtr? A może ma działać jako biolog? Masz jakiś filtr wewnętrzny lub drugi kubeł? Czy wspomagasz się cyrkulatorem? 

Stąd dla odpowiadającego "lepsze" wcale takim może nie być.

Opublikowano

Fakt, nie sprecyzowałem pytania.

To będzie tylko biolog, obecnie  1500 jest zasypany ceramiką.

W zestawie Juvela jest wewnętrzny filtr który służy jako  mechanik.

W całej karierze miałem tylko Tetrę w 240 i tego JBL 1500  w 450.

Budżet ok 600 zł  - tyle trzeba dać za JBL 1502.

Opublikowano

Moim zdaniem to dobry wybór.

Z innych za około 470 zł jest rodzimy Aquael ultra 1400 (https://allegro.pl/oferta/aquael-ultra-filter-1400-filtr-zewnetrzny-250-500l-8966844066 ) + 40 zł prefiltr eheima ( bo ja bym go dołożył).  Ultra to nowsza, uboższa wersja Utramaxa. Nie jest tak przekombinowana, dużo łatwiej się zalewa i lepiej "dmucha". Ale jest dość głośna - po kilku dniach pracy około 40 dB ( Ultra 1200, bo taki sobie dołożyłem do Ultramaxa 1500). W standardzie gąbka i ceramika (najtańsza) po 1 sztuce, plus wata w pozostałych koszach.

Nie znam, ale dobre opinie zbiera Ikola 1200 maxx : https://allegro.pl/oferta/ikola-1200-maxx-filtr-zewnerzny-akwarium-1200l-7524536206 , tu koszt 740 zł, czyli troche ponad budżet.