Skocz do zawartości

Przeprowadzka do nowego akwarium - opcja natychmiastowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy waszym zdaniem da się przeprowadzić obsadę w trybie ekspresowym przy założeniu że przelewam całą wodę ze starego akwarium i przenoszę wszystkie wkłady biologiczne do nowego filtra, a następnie stopniowo powiedzmy przez 7 dni będę dolewać uzdatnioną wodę. Mowa o przeprowadzeniu 200l do nowego zbiornika 360l, czyli połowa akwarium na starcie będzie zalana 🙂 

Opublikowano

Spokojnie możesz przeprowadzić się do większego akwarium nawet ryby od razu wpuszczaj , jak miałeś stabilną biologię to nić nie odczuję nawet taka przeprowadzka.Dla pewności za kilka dni zbadaj wodę czy nie ma zachwiania parametrami. 

• Lubię to 4
Opublikowano
34 minuty temu, r3b napisał:

a następnie stopniowo powiedzmy przez 7 dni będę dolewać uzdatnioną wodę

Możesz się tak bawić ale to nie ma sensu. Dolej resztę wody  z kranu przez węgiel ( ustrojstwo ) a jak nie masz to wlej do niej jakiś uzdatniacz. Warto wlać jedną ampułkę prodibio biodigest.

• Lubię to 3
Opublikowano
6 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Możesz się tak bawić ale to nie ma sensu. Dolej resztę wody  z kranu przez węgiel ( ustrojstwo ) a jak nie masz to wlej do niej jakiś uzdatniacz. Warto wlać jedną ampułkę prodibio biodigest.

Dokładnie. Przenosząc wszystko ze starego akwarium wraz z wodą, uzupełniając akwarium świeżą wodą przez ustrojstwo to będzie przebiegało tak, jakbyś zrobił w akwarium większą podmianę wody. Oczywiście zawsze warto dodać bakterie...

• Lubię to 4
Opublikowano
7 minut temu, Bezprym napisał:

Ja tak robiłem przy przesiadce z 240l na 420l z tym że od razu dopełniłem  wodą. Potraktowałem to po prostu jako dużą podmiankę 😉

Czyli zrobiłeś dokładnie tak jak napisałem... Zawsze takie przenosiny są lepsze od nowo zakładanego akwarium, choć jest wiele osób twierdzących, że stara woda jest bezwartościowym szambem... 🤔🤷‍♂️

• Lubię to 2
Opublikowano
11 godzin temu, Robson79 napisał:

Czyli zrobiłeś dokładnie tak jak napisałem... Zawsze takie przenosiny są lepsze od nowo zakładanego akwarium, choć jest wiele osób twierdzących, że stara woda jest bezwartościowym szambem... 🤔🤷‍♂️

Może bym i wymienił całość, ale na czas przenosin ryby pływały w beczce, więc prościej mi było wlać ją z powrotem do akwarium niż do kanalizacji. 😉

• Lubię to 1
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

@Bezpryma długotrzymałeś ryby w beczce? Bo chce zrobić zmianę aranżacji w moim akwa, a dokładniej to chodzi o wymianę filtracji i poprawienie cyrkulacji wody i planuje że ryby musiałyby posiedzieć w tej beczce ze 4-5 dni. Oczywiście na ten czas wodę w beczce puściłbym na kubełek w którym byłyby gąbki z obecnego filtra, dodatkowo na dno beczki wsypał bym trochę żwiru z dna akwarium. Pozostała część żwiru i gąbek przetrzymał bym w wiadrach z wodą z akwarium ale już bez filtracji w tych wiadrach.

Zastanawiam się czy uda mi się tak utrzymać biologię żeby potem praktycznie wszystko przelać ponownie do akwa po zmianie tylko modułu filtracyjnego 🤔

Edytowane przez artjur
Opublikowano (edytowane)

Najdłużej 2 tygodnie na czas remontu  przy podłączonym kubełku i bez żwirku. Natomiast przy przenosinach do nowego akwarium tylko kilka godzin. 

Edytowane przez Bezprym