Jump to content

obsada do szkiełka 120x40x50 (240l)

Recommended Posts

Witam, do Twojego akwarium nadaje się mnóstwo gatunków a jeszcze więcej jest kombinacji obsad.

Podam Ci trochę przykładów:

pseudotropheus johanni + któraś z cynotilapii, jest sporo do wyboru np. hara, jalo reef, likoma red top lub white top, cobwe, lion

p. johanni + chindongo elongatus mphanga

p. johanni + metriaclima elongatus chailosi

p. johanni + metriaclima pulpican

p.johanni + pseudotropheus polit

Zamiast p. johanni możesz dać pseudotropheus interruptus, jest podobny i też ma żółte samice, lub metriaclima koningsi - też ma żółte samice.

metriaclima koningsi + chindongo demasoni

m. koningsi + ch. elongatus mphanga

m. koningsi + metriaclima elongatus chewere

metriaclima msobo heteropictus + m. chewere

m. heteropictus + m. chailosi

metriaclima msobo magunga + któraś z powyższych

W każdym zestawieniu masz gatunek z żółtymi samicami + gatunek z nie żółtymi samicami, nazywanymi "brzydkimi"  . Jeśli Ci nie przeszkadza to możesz zestawić dwa gatunki z "brzydkimi" samicami, nic nie stoi na przeszkodzie, od Ciebie zależy co weźmiesz  .

Istnieje również możliwość zestawienia trzech gatunków np.:

m. koningsi + ch. demasoni + m. chailosi

p. johanni + p.polit + c. jalo reef

Wybierz coś i daj znać, możesz przedstawić też własne propozycje. Oprócz gatunków wymienionych wyżej jest więcej które nadają się do Twojego akwarium  .

Jeśli kupujesz młode to bierz po 10 sztuk z brzydkimi samicami a te z żółtymi samicami tak z 15 sztuk ( nawet możesz 20 sztuk jak chcesz mieć dużo żółtych samic ) żeby utrafić jak najwięcej samic. Później nadmiarowe samce zredukujesz.

• 2 weeks later...

@calibra7 "  (Hej.

Podciągm dalej temat mojej obsady. Zdecydowałem się na dwa gatunki: Pseudotropheus Johanni i Cynotilapia Lion Lion's Cove.

Napiszcie proszę co muszę wiedzieć przy przy tych dwóch gatunkach: jaki pokarm, temperatura wody itp.

Pozdrawiam ) ''

Bardzo dobry wybór, będziesz miał dużo żółtego koloru w różnych odcieniach.

W dniu 9.08.2020 o 15:13, calibra7 napisał:

A jakie pokarmy polecacie dla obsady roślinnej?

Ryby które wybrałeś to wszystkożercy ale wymagają również pokarmów roślinnych. Jakie konkretnie pokarmy (nazwa,firma) to już ktoś na pewno napisze.

Temperatura, najlepiej pomiędzy 24 - 28, a najlepiej 26-27, dotyczy wszystkich gatunków z jeziora Malawi.

• Like 2

On 8/20/2020 at 4:00 PM, Tomasz78 said:

@calibra7 "  (Hej.

Podciągm dalej temat mojej obsady. Zdecydowałem się na dwa gatunki: Pseudotropheus Johanni i Cynotilapia Lion Lion's Cove.

Napiszcie proszę co muszę wiedzieć przy przy tych dwóch gatunkach: jaki pokarm, temperatura wody itp.

Pozdrawiam ) ''

Bardzo dobry wybór, będziesz miał dużo żółtego koloru w różnych odcieniach.

Ryby które wybrałeś to wszystkożercy ale wymagają również pokarmów roślinnych. Jakie konkretnie pokarmy (nazwa,firma) to już ktoś na pewno napisze.

Temperatura, najlepiej pomiędzy 24 - 28, a najlepiej 26-27, dotyczy wszystkich gatunków z jeziora Malawi.

a ewentualnie jaki trzeci gatunek mogę dołożyć do stadka. Dla przełamania barw szukam koloru pomarańczowego lub czerwonego.

7 godzin temu, calibra7 napisał:

a ewentualnie jaki trzeci gatunek mogę dołożyć do stadka. Dla przełamania barw szukam koloru pomarańczowego lub czerwonego.

Metriaclima estherae red red w ilości jeden samiec + dwie,trzy samice a nawet można 1+1 ze względu że to średni wielkościowo gatunek i bardzo agresywny wewnątrz gatunkowo a akwarium za małe na większą ilość redów, natomiast jahanni i lion próbowałbym wielosamcowo. I tak bym to ewentualnie widział. Johanni i lion brałbym po 10,12 sztuk młodych a redy najlepiej podrośnięte tak aby było widać płeć i w ilości takiej jak wyżej napisałem.

• Like 1

7 godzin temu, calibra7 napisał:

Ja to bym zostawił dwa gatunki i dołożył więcej ryb w obrębie tych gatunków. 300l wydaje się dużym zbiornikiem, al tak na prawdę nie jest takim :D Sam to przerabiałem miałem nawet 4 gatunki, jak są małe to jeszcze ok, ale jak podrosną to bym osobiście zostawił dwa gatunki. No chyba, że się trafi jakiś killer i sam zredukuje obsadę 

• Like 2