Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym zapytać czy ma znaczenie w jakiej postaci i jakiej marki węgiel aktywny jest używany?

Właściwie jeśli chodzi o postać, to mamy do wyboru tylko silnie sprasowane wałeczki i małe kuleczki Seachemu, które są zauważalnie drogie.

A marek jest więcej, bo jest Seachem, Zoolek, wszyscy producenci filtrów też mają swoje propozycje, są też produkty No Name odważane przy zakupie.

Zatem pytanie czy to jest marketing, czy rzeczywiście np. Seachem jest lepszy.

Opublikowano (edytowane)

Zależy na co patrzysz, spora różnica jest w samej "czystości" węgla, jedne strasznie pylą i trudno je wypłukać przy innych nie ma z tym większego problemu. "Te lepsze" są też trwalsze i nie rozpadają się po czasie jak niektóre no-namy. Jest jeszcze opcja wydzielania fosforanów i tu są spore różnice (jest filmik na youtube z takiego testu). Co do długości działania absorpcyjnego to pewnie są jakieś różnice ale tego w warunkach domowych raczej nie sprawdzimy. 

Ostatnio kupiłem Happet i jest ok

https://www.ceneo.pl/40554468

Edytowane przez eljot
  • Lubię to 2
Opublikowano

Słyszałem, że te najtańsze służą do filtrów powietrza, dlatego w kontakcie z wodą rozpadają się.

I ja używam naszego krajowego Aquael Carbomax, który płuczę w wodzie RO. Wcześniej używałem Seachem, ale nie chce mi się wierzyć żeby ich węgiel był w stanie pół roku działać.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, gienq napisał:

Słyszałem, że te najtańsze służą do filtrów powietrza, dlatego w kontakcie z wodą rozpadają się

To jest podstawowy parametr tego produktu. Inny węgiel służy do filtrowania powierza inny do wody. Na to przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę, aby spełniał swoje zadania. To parametr o nazwie SAR. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba świadczy o stopniu porowatosci. Do powietrza używa się sar-3. Do wody chyba sar-1.

Jeszcze jedno, te do powietrza są raczej droższe :)

Edytowane przez bojack
Opublikowano
8 godzin temu, bojack napisał:

Jeszcze jedno, te do powietrza są raczej droższe :)

Ten który mi się zaczął rozpadać to był jeden z najtańszych i był rzekomo akwarystyczny ;) .

Opublikowano
4 godziny temu, eljot napisał:

Ten który mi się zaczął rozpadać to był jeden z najtańszych i był rzekomo akwarystyczny ;) .

Dlatego najtańszego najlepiej nie kupować ;)

Kiedyś miałem potrzebę używania sar3 do filtracji powietrza i zawsze był sporo droższy od sar1,2 i mega pylił. Ale zakładam, że dobrze wyplukany mógłby być bardziej wydajny w wodzie niż sar1. W końcu ma większą powierzchnię.

• 4 tygodnie później...