Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pyszczak Estery, pyszczak Johana, pyszczak Trewevasa, pyszczak Stuarta Granta i jeszcze kilka by sie znalazlo. Pasuje Wam tak? Bo dla mnie to idiotyczne.... Tym bardziej, że saulosi jest też Aulonocara, wiec określenie pyszczak Saulosa jest niejednoznaczne. Dla mnie takie spolszczenia są po prostu głupie...

tu sie zgadzam. nie neguje nazwy pseudotropheus saolosa ale bardziej mi sie podoba pseudotropheus saulosi i wolalbym aby ta nazwa byla uznana za jedynie sluszna ;)

Co do odmiany coral i jego hodowli. Osobniki bardziej pomaranczowe muszą występować czasem w jeziorze, bo inaczej z czego zrobino by corala hodowlanego. Tylko że w naturze są to wybryki, a sztucznie ten wybryk, jak na mój gust, został utrwalony i przez selektywne dobieranie osobników, stworzony nowy gatunek, gdzie ten pomarańczowy jest standardem. I o ile mnie z kolei wiadomo, odmiana coral jest już na tyle inna od zwykłego saulosi, że jest odrębnym gatunkiem...

nie znam sie na tym ale skoro coral jest nastepstwem naturalnej selekcji to chyba za malo aby uznac to za nowy gatunek ...

BTW leeri, skoro to ten sam gatunek, to jak wytłumaczysz fakt, że skrzyżowanie saulosi z saulosi coral jest zwyczajnie bastardem?

a to bardzo ciekawe ... mozesz podac zrodlo tej informacji? co to jest bastard? jesli samica o mocniejszym ubarwieniu ma potomstwo o mocnym i slabszym ubarwieniu to jest rzecz normalna ... jesli ta sama samica jest uznana za coral i ma potomstwo o mocniejszym i slabszym ubarwieniu to te bardziej zolte to bastardy?????

pzdr

jas

Opublikowano
''Coral'' nie jest odmianą wyhodowaną w akwariach .

co to znaczy ze nie jest wyhodowana w akwariach?

czy jest to?

1. zmodyfikowana genetycznie nowa forma?

2. wyselekcjonowana w warunkach hodowlanych ryba o najbardziej "pomaranczowym" ubarwieniu?

3. naturalna forma z odlowu? gatunek saulosi, forma barwna "coral" ?

czy moze jeszcze jakas inna opcja?

pzdr

jas

Opublikowano
''Coral'' nie jest odmianą wyhodowaną w akwariach .

Emma wyjdź z cienia :wink: i napisz nam coś więcej na ten temat ... jeśli Ci się chce męczyć opuszki palców ;).

Opublikowano

ja tylko napisze, co w miedzyczasie znalazlem w necie na roznych stronach i forach :) ze saulosi coral nie jest czysta forma a krzyzowka saulosi z membe deep :) ze samce tez sie znacznie roznia i na jakims czeskim forum goscie rozpoznają saulosi i saulosi coral patrząc na samca...

z gatunkiem rzecziwiscie nie mialem racji, jest to raczej odmiana barwna saulosi, chociaz jezeli różnią się obie ryby np. budową to już sam nie wiem, ale mam nadzieję, że się dowiem, w końcu po to o tym rozmawiamy...

Opublikowano

Za wikipedią:

Gatunek to pojęcie wieloznaczne, przy czym znaczenie tego terminu bardzo zależy od kontekstu, w jakim występuje. Mianem gatunku biologicznego określa się grupę naturalnych populacji, których osobniki krzyżują się lub mogą się ze sobą krzyżować, wydając płodne potomstwo. Grupa ta jest jednak izolowana od innych grup populacji, a geny poszczególnych osobników przekazywane są wyłącznie w obrębie tej grupy populacji. Jedna z nowszych definicji gatunku (Mayr, 1982) mówi, że gatunek to wspólnota rozrodcza populacji, izolowana rozrodczo od innych wspólnot, która zajmuje określoną niszę ekologiczną.

Tak więc jeśli P. saoulsi i P. soulosi coral mogą sie krzyżować i dodatkowo mają płodne potomstwo to są jednym gatunkiem. Jako przykład podam psa: są różne rasy (w obrębie gatunku) mogą sie krzyżować i te krzyżówki też mogą się rozmnażać, a czasami wyglądem różnią sie bardzo (np, dog i jamnik:)).

PS. Niech mi ktoś wyjaśni co oznacza, że ryba jest bastardem?

Opublikowano

w ten sposób to zaraz dojdziemy, że wszystkie Maylandie są 1 gatunkiem, bo się mnogą ze sobą krzyżować i mieć płodne potomstwo, więc są jednym gatunkiem...

Opublikowano

Wg. tej definicji tak (jeśli mogą mieć płodne potomstwo). To jest kwestja przyjętej definicji. Jeśli przyjmiemy, że gatunek to (hipotetycznie) osobniki które mogą wydać płodne potomstwo, mają takie zame zachowanie i budowe ciała. to wtedy nie. Tylko czy z takiej definicji wynika ze (wyżej wspomiany przykład) jamnik to nie pies czy dog to nie pies?

Jako kontrprzykłąd podam konia i osła - ich potomkiem jest muł. Jest on jednak bazpłodny, a to implikuje, że koń i osioł to dwa różne gatunki.

W szkole też mnie uczyli, że jeśli coś może wydać płodne potomstwo to jest jednym gatunkiem - no ale może od tamtego czasu coś sie zmieniło...

Opublikowano

Ni ewiem, może po prostu podobieństwo genetyczne wśród pyszzaków jest zbyt duże i nawet krzyżówki np, Pseudotropheusów z Maylandiami, czy Melanochromisami są płodne. Ale maingano i saulosi nie nazwiesz 1 gatunkiem, a przypuszczam, że skrzyżówały by się w sprzyjających do tego warunkach...

Opublikowano
PS. Niech mi ktoś wyjaśni co oznacza, że ryba jest bastardem?

w zasadzie sam sobie odpowiedziales na swoje pytanie ;)

potomstwo jamnika wyglada jak jamnik, doga jak dog, krzyzowka czyli "bastard" ma sie do rodzicow nijak ale w dalszym ciagu bedzie to pies ;) to samo z rybami. imo coral to odmiana barwna wiec krzyzujac sie ze zwyklym saulosi, jej potomstwo nie bedzie w calosci coralem ale dalej bedzie to saulosi. wychodzac z zalozenia ze coral jest forma barwna to ryba ktora jest mniej "pomaranczowa" jest tylko mniej coralem ;) ale dla mnie bastrdem nie jest. chyba ze moje zalozenie, iz jest to jedynie forma barwna jest niesluszne...

co do maylandii to tu sprawa jest inna bo w ramach maylandii mamy wiele gatunkow i tu krzyzowki sa bastardami ...

pzdr

jas