Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, niebawem wystartuje mój zbiornik 240 litrowy. Z uwagi na fakt że piszę na tym forum pomyślałem o takim zestawie ryb:

W akwarium planuje mieć 12-15 ryb. Myślałem o trzech gatunkach w jednym zbiorniku. Zależy mi na małej agresywności i co tu dużo ukrywać, pięknym wyglądzie ryb. Moja propozycja to:

1) pyszczak saulosi

2) pyszczak żółty

3) pyszczak maingano.

Co sądzicie o tym pomyśle?

Opublikowano (edytowane)

Ja proponował bym do tego litrażu Cynotilapia Zebroides Jalo Reef i Labidochromis Caeruleus Kakusa. Mówię na bazie swojego doświadczenia bo miałem taką obsadę w takim samym litrażu od maluchów i teraz przeniosłem do większego. Gatunki tolerują siebie nawzajem i wyglądają pięknie🤗

Edytowane przez nirva
Opublikowano
1 godzinę temu, Sarkon napisał:

1) pyszczak saulosi

2) pyszczak żółty

3) pyszczak maingano.

Co sądzicie o tym pomyśle?

Żółte caeruleusy będą się zlewać z żółtymi samicami saulosi, a maingano ze względu na swoją naturę może wybić całą konkurencję.

Opublikowano

Panowie nie chce wyjść na głupka ale czy wy mi próbujecie powiedzieć żeby do akwa zainstalować jedynie dwa gatunki?🙂

Opublikowano
1 minutę temu, Sarkon napisał:

Panowie nie chce wyjść na głupka ale czy wy mi próbujecie powiedzieć żeby do akwa zainstalować jedynie dwa gatunki?🙂

Ja jak najbardziej do tego litrażu polecam Ci dwa gatunki. Polecałem Ci te które ja mam ponieważ mam od ponad 1,5 roku nie wchodzą sobie w paradę i kolorystycznie jest też ok😁

Opublikowano
2 minuty temu, Sarkon napisał:

Możesz myśleć i o trzech ale myślę że do tego zbiornika 2 będą lepsze. Ja na przykład w zbiorniku 670L mam jeden gatunek.

Więcej nie zawsze znaczy lepiej. Wiem że na początku każdy chce dużo i kolorowo, a my tutaj pytani o poradę piszemy przez jakiś pryzmat własnych doświadczeń. Jeśli bardzo chcesz 3 gatunki to postaramy się dobrać 3.

Na przykład możesz dać Cynotlapia żebroides Jalo reef, Metriaclima sp elongatus Chailosi i Metriaclima Koningsi albo Metriaclima Msobo Magunga

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Sarkon napisał:

Panowie nie chce wyjść na głupka ale czy wy mi próbujecie powiedzieć żeby do akwa zainstalować jedynie dwa gatunki?

Jeżeli chcesz dobrać ryby jak w Twoim przypadku do akwa 240 litrów musisz kierować się pewnym zasadami. Takimi jak preferencje żywnościowe, agresywność ryb, terytorializm  itp.  Nie tworzysz obsady na zasadzie "bo chcę po trzy ryby z trzech gatunków". Jeżeli np. do 240 litrów decydujesz się na saulosi to trzeba pamiętać ,że jest to ryba stadna i układ np. 1+3 nie zda egzaminu. Ale już układ 1+8/9 lub nawet 2+8/9 jak najbardziej. Wtedy pozostaje Tobie mniej możliwości na dobór jeszcze dwóch gatunków. To wszystko trzeba wziąć pod uwagę. Oczywiście....możesz dobrać trzy gatunki w układach 1+3/4.  Tylko pytanie czy taki układ będzie bliższy temu co w naturze i czy np. w przypadku saulosi ( samiec)  , który jest w okresie tarła bardzo agresywny , czy i jak szybko zajedzie swoje samice? Stąd  też ma racje bytu coś takiego jak akwa  jedno czy dwugatunkowe  o litrażu 240.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Jasne, Panowie wszystko zrozumiałem:) Najważniejsze dla mnie by ryby miały jak najbardziej zbliżone warunki do naturalnych.

Tym samym stawiam na dwa gatunki. Które w waszej ocenie powinny być w takim akwarium w większej ilości niż 1+3/4 ?

Edytowane przez Sarkon
  • Lubię to 1