Skocz do zawartości

Soda oczyszczona- z czym to się je ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kasz błąd :D w ten sposób pozbywasz sie wlasnie TWW ... praktykowałem to nawet przedwczoraj ale do akwa syna gdzie zbijam TWW ;) dla Malawistów nie polecam

Opublikowano

Panowie no więc tak.Jutro podmiana. Wsypie po 1 łyżeczce sody oczyszczonej do każdego 10l. wiaderka z wodą do podmiany(będzie ich 4).

Dobrze ?

Czy jakoś inaczej ?

Słyszałem że ktoś z nas (nie pamiętam kto) daje sodę do słoika z ciepłą wodą i wlewa do akwa całą zawartość.

Jak to z tym jest ?

Pomóżcie czas nagli :wink:

Opublikowano

W ciepłej wodzie i małym słoiku lepiej sie ja wymiesza i rozpuści ale jak chce ci sie miąchać w wielkim wiadrze to też nic sie nie stanie ;)

Opublikowano

Sławek, to w czym ją rozpuścisz to nie ma znaczenia... ważny jest efekt...

wlej trochę, zmierz parametry i oceń... naprawdę już powinieneś to zrobić....

jeśli z umiarem to wszystko możesz dać do akwa ... :wink::P

Opublikowano

Napisz dokładnie ile dodaleś łyżek. Czy 4 na te 4 wiaderka i skok o 6 stopni ? To wskazywałoby że jednak wskaźnik 1 łyżeczka 1 stopień na 100 litrów jest do bani ( mi kiedyś wyszło że to zły wyznacznik ) ale warto poszukac jakiegoś wyznacznika. Jakbyś dał 20 łyżeczek to byś przecholował choć ryb itak byś nie zabił. Osad jest jednaknie ładny. Sławek podaj dla dobra ogółu szczegóły twojej operacji :lol: Trzeba będzie wziąść jednak poprawkę i wskaźnik traktować jedynie jako wkaźnik a nie pewnik.

Opublikowano
Napisz dokładnie ile dodaleś łyżek.Sławek podaj dla dobra ogółu szczegóły twojej operacji :lol:

Czuję się zaszczycony ,że wreszcie się przydam :wink:

Na podmianę 40 litrów wody dałem 4 kopiate łyżki do herbaty,na płaskie to ok.6-7.

Sodę wymieszałem w szklance z wodą z akwa.Rozpuściła się szybciutko.Wlewałem na wylot filtra wew.żeby się pieronem rozeszło po całym akwa.

Żadnych skutków ubocznych na razie nie zaobserwowałem

:D

Opublikowano

Licząc naet 6 łyżeczek to na 200 litrów 6 łyżeczek podniosło ci 6 stopni. Tak więc 1 plaska łyżeczka podnosi o stopień w 200 litrach a nie 100 litrach. To by bylo bardziej prawdopodobne bo jak liczyłem 1 na 100 litrów u szwagra to podniosłem chyba do 28 ;). Przetestuje 1 na 200 w nowo zakładanym baniaku i jak w przybliżeniu się potwierdzi to można będzie tak wskazywać. Tyle lat sypie sode i nigdy nie chciało mi się dokładnie liczyć ;).

• Lubię to 1