Skocz do zawartości

Soda oczyszczona- z czym to się je ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

powinieneś podnieść pH zdecydowanie za niskie, a soda nie szkodzi rybom, byle byś jej nie wrzucał bezpośrednio w proszku do akwarium bo nie wiem co by się stało gdyby ryby wzięły to za pokarm

Opublikowano

odkąd tak robię żaden z parametrów nawet nie drgnął o pół punktu w żadnym kierunku... :wink:

A jak mierzysz Ph?

Jeśli miałbyś pomiar ciągły to zauważyłbyś , że w nocy spada , a w dzień rośnie:)

Opublikowano

Soda nie zaszkodzi rybom ... ja znowu słyszałem, ze łyżeczka w 100 litrach ponosi KH a 1 stopień ... ale z wlasnego doświadczenia wiem ze róznie z tym bywa ;) ... wsyp powiedzmy 3 łyżeczki od herbaty do słoiczka z letnią woda rozpuść wlej do baniaka, za 3 dni zmierz ile jest KH i jak poniżej 10 to przy następnej podmianie następna porcje ... będziesz wiedział o ile poszło w góre kH i wsyp mniej lub wiecej sody ... ph sie nie kłopocz i tak pójdzie w góre do finalnego 8,4 pamiętaj byleby kh nie spadalo za nisko bo to bufor a jego brak może spowodować nocny skok PH i ranne zbieranie ryb.

Opublikowano

odkąd tak robię żaden z parametrów nawet nie drgnął o pół punktu w żadnym kierunku... :wink:

A jak mierzysz Ph?

Jeśli miałbyś pomiar ciągły to zauważyłbyś , że w nocy spada , a w dzień rośnie:)

oj Panie czepiasz się... oczywiście nie mam stałego pomiaru i oczywiście to był skrót myślowy ... ale "wtedy gdy badam parametry to odkąd stosyuję sodę parametry stabilne jak kamień" :P

Opublikowano

Pamiętajcie, żeby sody dodawać po podmianie i tylko wtedy, gdy związki azotowe są w normie. W przeciwnym wypadku narobicie więcej szkody niż pożytku.

Opublikowano

Mateusz, tak z ciekawości, bo mnie to nie dotyczy. Jakie muszą być parametry azotowe, żeby z czystym sumieniem zastosować sodę?

Opublikowano

Ja uzywam sody i narazie nie widze nic niepozytywnego, ale ostatnio coraz powazniej rozwazam przejscie na sol malawi firmy JBL