Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poproszę o potwierdzenie czy dobrze zrozumiałem cykl azotowy

Rozkładający się pokarm wydziela no4 i który z kolei jest redukowany przez bakterie nitryfikacyjne i wydziela się no2. No2 jest szkodliwe dla ryb więc w bakteriach jest też jakiś szczep który rozkłada no2 do no3 które jest mniej szkodliwe. Natomiast no3 pozbywamy się z akwarium robiąc podmianki wody lub sadząc rośliny (ale to nie w malawi)

Jeśli to nie tak to chyba ja jestem jakiś ułomny haha

Opublikowano
poproszę o potwierdzenie czy dobrze zrozumiałem cykl azotowy
Rozkładający się pokarm wydziela no4 i który z kolei jest redukowany przez bakterie nitryfikacyjne i wydziela się no2. No2 jest szkodliwe dla ryb więc w bakteriach jest też jakiś szczep który rozkłada no2 do no3 które jest mniej szkodliwe. Natomiast no3 pozbywamy się z akwarium robiąc podmianki wody lub sadząc rośliny (ale to nie w malawi)
Jeśli to nie tak to chyba ja jestem jakiś ułomny haha

Dobrze zrozumiałeś cykl azotowy

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dobrze zrozumiałeś cykl azotowy z tym że nie no4 a nh3/4 powstaje jako pierwsze.

Rośliny w zbiornikach Malawi funkcjonują przede wszystkim jako hydroponika. Właśnie dziś posadziłem trochę zielska w jednym ze zbiorników. 

Wpisz w wyszukiwarkę Mała Chilumba. Zobaczysz jak wyglądają rośliny kolegi Przemka @przemo-h

Poniżej moje ziele dopiero startujące  🙂

20200623_154742.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

A dlaczego u mnie nh4 jest na minimalnym poziomie a no2 wskoczyło już na 0,1.

Edytowane przez wojtek2287
Opublikowano
32 minuty temu, wojtek2287 napisał:

a dlaczego u mnie nh4 jest na minimalnym poziomie a no2 wskoczyło już na 0,1

Ogólnie mówiąc dlatego że nh4 jest przerabiane na no2. Jeśli jednego przybywa to drugiego musi ubywać. W dalszej części cyklu zauważysz że zacznie ubywać no2 a będzie przybywać no3.

• Lubię to 1
Opublikowano

Rośliny w zbiorniku z pyszczakami to trochę taka walka z wiatrakami, ale nad zbiornikiem, jak @SlavekG pisze, jest o wiele prościej. Dzięki nim prace rutynowe przy zbiorniku ograniczają się do minimum.

IMG_20200622_165828.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano

Witam wykonałem dziś testy wody:

NO2  0,4-0,6 chyba bliżej  0,4

NO3  5-15 bliżej 5

NH4  <0,05

PH  8

Czy jest możliwe że PH skoczyło aż tyle? Poprzedni wynik po zalaniu zbiornika i w samej kranówce to 7,4 a może nawet nieco mniej.

Dzisiaj przypada ostatni dzień podawania STABILITY (wedle instrukcji na opakowaniu) Czy zaniechać dalsze podawanie?

Między czasie dolałem około  10l. wody z ustrojstwa bo dużo odparowało.

Czy dodać jeszcze trochę pokarmu czy ten jednorazowy strzał z początku wystarczy?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi.

Opublikowano

Cykl idzie dobrym torem i możesz dac tylko ta dawkę stability. Pokarmu już nie dawaj. 

PH l zazwyczaj lekko wzrasta po nadaniu do zbiornika. U Ciebie ten wzrost jest spory, no ale może tak ma być. No chyba że masz w zbiorniku coś co podnosi PH.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.