Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Duża dawka baterii, plus dużo siedlisk dla bakterii, daje nam szybką moc przerobową. Przynajmniej ja to sobie tak tłumaczę. A czy moja teoria jest właściwa, ciężko powiedzieć.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie startuję akwa na dwóch ampułkach bakterii oraz gąbce i ceramice z dojrzałego akwa. Pomiar zaraz po dodaniu powyższego NO2 0,025-0,05 NO3 10-20. Pomiar po 3 dniach NO2 0,1 NO3 10-20. 5 dnia dolożylem jeszcze brudu. Pomiar po 6 dniach NO2 0,1 NO3 10-20. Pomiar po tygodniu NO2 0,1 NO3 10-20. Myslalem,ze NO2 skoczy bardziej w góre? Jeśli już nie skoczy,to powinno spaść do 0, a wzrosnąć NO3?

Edytowane przez misiek80
Opublikowano (edytowane)

u mnie podobnie jak u ciebie, no2 też prawie nie skoczyło, po trzech tygodniach zarybiłem (dodałem trzecią ampułkę), i dopiero wtedy biologia jakby zatrybiła,  po 5 dniach od wpuszczenia rybek (23 szt.) no2 skoczyło do 0,5 , zrobiłem podmiankę 20% wody, po podmiance no2 spadło od 0,2 do 0,05 - 0,00, i teraz robię już tylko podmianki 20% co 7 dni,

Edytowane przez Nath_147
Opublikowano
W dniu 19.11.2020 o 00:19, Nath_147 napisał:

Myślałem że nh3 pojawi się z tego brudu z gąbki? I będzie go więcej.

Ogólnie zastanawia mnie czy to normalne że nh3 i no2 wcale tak mocno nie skoczyło w tym czasie.

To normalne zjawisko ,ja już parę osobom dawałem od siebie z gąbki brud ,i po paru dniach można wpuszczać ryby..

Czasem trzeba parametry kontrolować ,ryby etapami wpuszczamy. 

• Lubię to 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam jedną zagwozdkę...

Obecnego roślinniaka likwiduje około 10 kwietnia. Ponowne zalanie planuje na początek maja. Mam dwa kubły, w których planuje zostawić stare gąbki (30 i 50 ppi), a zelolit i ceramikę wymienić na nową. Dodatkowo dojdzie w jednym rogu HMF z falownikiem. 

Ryby będę wpuszczał (na raz całą obsadę) około 10 lipca po moim urlopie. Nie chcę wcześniej, bo nie będzie mnie w domu około 18-19 dni (w tym czasie mama będzie doglądać domu co 2-3 dni). 

Pytanie: czy na czas około 2 miesięcy wpuścić jakiś obesrołków typu welonka/karaś żeby łatwo było to wyłowić czy dać sobie spokój i wystarczy tylko: brud z gąbki, bakterie i karmienie pustego akwarium?

Akwarium 200x40x60h 480L obecnie napędzane x2 ultramax1500. Będzie raczej mocno zagruzowane. Obsada w trakcie wyboru...