Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musisz wykazać nieco cierpliwości zanim hamburg zacznie działać na 100% czyli krystalizować wodę. Mleczne zabarwienie wody, jak zasugerował Rysiek, to zanieczyszczenie biologiczne. Usuwając stary filtr zahwiałeś biologią w akwarium. Dodaj ampułkę biodigest, jeśli posiadasz i czekaj. Za jakiś czas wszystko wróci do normy i będziesz się cieszył kryształkiem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
Musisz wykazać nieco cierpliwości zanim hamburg zacznie działać na 100% czyli krystalizować wodę. Mleczne zabarwienie wody, jak zasugerował Rysiek, to zanieczyszczenie biologiczne. Usuwając stary filtr zahwiałeś biologią w akwarium. Dodaj ampułkę biodigest, jeśli posiadasz i czekaj. Za jakiś czas wszystko wróci do normy i będziesz się cieszył kryształkiem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Rozumiem. No to jutro muszę zakupić sobie tą ampułke i wlać

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak to teraz wygląda. Dziś jeden rdzawy padł. Mam tylko nadzieję że Hongi nie padną bo to moi ulubieńcy f9d679cf4984cf1fb77b8382a440da27.jpg

Opublikowano
Oj kolego z takim wystrojem to Ci jeszcze niejedna ryba padnie. Dołóż więcej kamieni. 
To kamienie mają aż takie znaczenie żeby rybki nie padały?

Opublikowano
16 minut temu, Wojtasny napisał:

To kamienie mają aż takie znaczenie żeby rybki nie padały?

Same w sobie nie. Koledze chodziło pewnie o ilość kryjówek czyli ilość kamieni. Ale...nie jest to dział o aranżacji  dlatego pozostańmy przy tematyce wspomnianej filtracji.

• Lubię to 1
Opublikowano

A czy dobrze zrobiłem że na dno filtra wrzuciłem ok 2l ceramiki, później jest 50ml purigenu i na to trochę pociętej gąbki 10ppi?

Opublikowano (edytowane)

Sama ceramika nie przeszkadza, natomiast sama gąbka stanowi siedlisko dla bakterii w hamburgach. A purigen jak umieściłeś?

Pzdr. Rysiek.

Edytowane przez rysib
Opublikowano
Sama ceramika nie przeszkadza, natomiast sama gąbka stanowi siedlisko dla bakterii w hamburgach. A purigen jak umieściłeś?
Pzdr. Rysiek.
Purigen leży na ceramice w takim przepuszczalnym woreczku