Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawia mnie połączenie lithobatesa z mbuniakami, tymi bardziej preferującymi pokarmy roślinne, czy jest to możliwe? Ktoś próbował już takiego połączenia? Jak to wyglądało? Wyczytałem, że lithobates ma specyficzną dietę :D Więc może warto podjąć próbę ich połączenia, zawsze to jakaś alternatywa dla łączenia fryeri z mbuną.

Opublikowano

Nie łączyłem ich z mbuną , ale jest to ryba która nie daje sobie w kaszę dmuchać:)

W naturze też zresztą przebywa w pobliżu mbuny , właśnie ze względu na przystosowania troficzne:)

U mnie też tak podjada, tzn. dla niewtajemniczonych , zjada odchody innych ryb.

Jest stosunkowo łagodną rybom , choć jeśli broni swego rewiru to samiec potrafi przegonić dwa razy większego Copadichromisa.

U mnie w baniaku ,niestety wybarwił się tylko jeden samiec , drugi jest blady:(

Ale kolory dominanta wynagradzają wszystko :D

Samiczki są śledziowate choć w świetle groluxów mają pomarańczowe zabarwienie płetw:)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

M_sobo planujesz cos z non-mbuna, jako "support" do Twojej obsady, czy tylko gdybasz...

Opublikowano

Na razie nic nie planuję z lithobatesami, ale może w przyszłości, kto wie?

Po prostu ciekaw byłem czy ktoś już próbował takiego połączenia, zawsze to jakaś alternatywa dla fryeri.

Opublikowano

ja mam zbiornik 150 cm; obsada w podpisie, tez mi chodzi po glowie jakas non-mbuna, ale co...

qrcze ciezko...

:!: musialem wyedytowac bo wyglada ten post teraz bez sensu: zmienilem mbuniaki na non-mbune;

Opublikowano
zawsze to jakaś alternatywa dla fryeri.

raczej bym nie nazwał tego alternatywą, fryerjka jest proponowana w momecie kiedy chodzi o tępienie/max redukcje narybku mbuny w większych zbiornikach - O. litho tego zadania pełnić napewno nie bedzie

Opublikowano

Tak zgadzam się, fryeri robi redukcję, uzasadnione połączenie, ale czy lithobates nie był by też pożyteczny w tym zakresie, wszak też piszą o nim, że żywi się małymi organizmami, skorupiakami, więc i rybom chyba nie pogardzi?

Poza tym połączenie go z mbuna w odpowiednim akwarium może być ciekawe, niekoniecznie miał by służyć do celów redukcyjnych , tylko obserwacyjnych :D

Czyli sumując wszystko , połączenie nie było by złe?

Opublikowano

raczej bym nie nazwał tego alternatywą, fryerjka jest proponowana w momecie kiedy chodzi o tępienie/max redukcje narybku mbuny w większych zbiornikach - O. litho tego zadania pełnić napewno nie bedzie

Oj Mars naprawdę byś się zdziwił:)))

A coby śmieszniej było w tępieniu narybku celują zwłaszcza podrostki Lithobatesów.

Polują jak wilki w stadzie.

Czasem żal mi tych maluchów, ale z drugiej strony widowiskowość tego polowania , zagłusza żal:)

Opublikowano

Praktycznie wszystkie ryby tępią narybek bo kawalek białka to jednak kawałek białka. U mnie najlepiej robił to yellow pomimo że miałem aulonki. Te sprawdzały sie przy tępieniu bardziej podrośniętych rybek. Freyka sprawdza się w trudniejszych uwarunkowaniach większosć ryb jednak wciąga narybek mimochodem niejako przy okazji, freyka to profi i na pewno jest skuteczniejsza. Łączenie mbuny z non-mbuna zawsze ancechowane jest pewną doza ryzyka. W 150 cm baniaku raczej tylko aulonki i to te mniejsze ale na pewno nie do obsady z neon spotami johannii czy demasoni.

Opublikowano

Oj Mars naprawdę byś się zdziwił:)))

A coby śmieszniej było w tępieniu narybku celują zwłaszcza podrostki Lithobatesów.

daniel, na narybek to i mbuna popoluje, jak kiedyś miałem mbuniaki to tak jak hri pisał u mnie tez to yellowy się w tym specjalizowały, z nonmbunu to większosć jest małymi rybkami zainteresowana - ale robią to z różą skutecznościa - zawzietością i maja rózne możliwosci co do gabarytów ofiary, i w takim zestawieniu typowy mysliwy będzie zawsze suteczniejszy, bardziej zawziety i łyknie większą rozmiarówkę.