Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, MinasTirith napisał:

Co do bakterii, tak jak było wspomniane 2 ampułki będą ok?

Na 240L spokojnie 1 wystarczy, drugą możesz dać za jakiś czas.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, SlavekG napisał:

Ph7 jest zdecydowanie za niskie i po ustabilizowaniu się biologii będzie potrzebna korekta przed wpuszczeniem ryb

Sławku..pH jeszcze trochę skoczy do góry  jak woda się dotleni. Myślę ,że gdzieś w okolicach 7.4 osiągnie poziom jeszcze bez sody i bez Buffer"a. Do tego  kolega ma jeszcze nie ten zakres kropli do pH. Dlatego warto poczekać z podnoszeniem pH do końca cyklu .  I tak na marginesie ..to tych bakterii nie przedawkuje się podając nawet kilka ampułek na 240 litrów ale po prostu szkoda się ich pozbywać bo tak jak napisałeś ..1 ampułka w zupełności wystarczy.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Sławku..pH jeszcze trochę skoczy do góry  jak woda się dotleni. Myślę ,że gdzieś w okolicach 7.4 osiągnie poziom jeszcze bez sody i bez Buffer"a. Do tego  kolega ma jeszcze nie ten zakres kropli do pH. Dlatego warto poczekać z podnoszeniem pH do końca cyklu .

Dlatego też napisałem  Andrzeju że korekta przed wpuszczeniem ryb, a także wspomniałem że lepszy jest test o zakresie 7.4-9

Zakładam że kolega na bieżąco będzie tu pisał co się dzieje w zbiorniku, i będziemy mogli reagować.

• Lubię to 2
Opublikowano
27 minut temu, SlavekG napisał:

Zakładam że kolega na bieżąco będzie tu pisał co się dzieje w zbiorniku, i będziemy mogli reagować.

Będę meldował. Na dzisiaj koniec prac. Jest sens robić testy jutro, czy poczekać ze trzy dni?

Opublikowano
11 minut temu, MinasTirith napisał:

Będę meldował. Na dzisiaj koniec prac. Jest sens robić testy jutro, czy poczekać ze trzy dni?

Poczekaj kilka dni, a masz może test no2?