SlavekG Opublikowano 3 Czerwca 2020 #21 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Teraz, MinasTirith napisał: Co do bakterii, tak jak było wspomniane 2 ampułki będą ok? Na 240L spokojnie 1 wystarczy, drugą możesz dać za jakiś czas. 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 3 Czerwca 2020 #22 Opublikowano 3 Czerwca 2020 (edytowane) 28 minut temu, SlavekG napisał: Ph7 jest zdecydowanie za niskie i po ustabilizowaniu się biologii będzie potrzebna korekta przed wpuszczeniem ryb Sławku..pH jeszcze trochę skoczy do góry jak woda się dotleni. Myślę ,że gdzieś w okolicach 7.4 osiągnie poziom jeszcze bez sody i bez Buffer"a. Do tego kolega ma jeszcze nie ten zakres kropli do pH. Dlatego warto poczekać z podnoszeniem pH do końca cyklu . I tak na marginesie ..to tych bakterii nie przedawkuje się podając nawet kilka ampułek na 240 litrów ale po prostu szkoda się ich pozbywać bo tak jak napisałeś ..1 ampułka w zupełności wystarczy. Edytowane 3 Czerwca 2020 przez AndrzejGłuszyca 1 1
SlavekG Opublikowano 3 Czerwca 2020 #23 Opublikowano 3 Czerwca 2020 1 minutę temu, AndrzejGłuszyca napisał: Sławku..pH jeszcze trochę skoczy do góry jak woda się dotleni. Myślę ,że gdzieś w okolicach 7.4 osiągnie poziom jeszcze bez sody i bez Buffer"a. Do tego kolega ma jeszcze nie ten zakres kropli do pH. Dlatego warto poczekać z podnoszeniem pH do końca cyklu . Dlatego też napisałem Andrzeju że korekta przed wpuszczeniem ryb, a także wspomniałem że lepszy jest test o zakresie 7.4-9 Zakładam że kolega na bieżąco będzie tu pisał co się dzieje w zbiorniku, i będziemy mogli reagować. 2
MinasTirith Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor #24 Opublikowano 3 Czerwca 2020 27 minut temu, SlavekG napisał: Zakładam że kolega na bieżąco będzie tu pisał co się dzieje w zbiorniku, i będziemy mogli reagować. Będę meldował. Na dzisiaj koniec prac. Jest sens robić testy jutro, czy poczekać ze trzy dni?
SlavekG Opublikowano 3 Czerwca 2020 #25 Opublikowano 3 Czerwca 2020 11 minut temu, MinasTirith napisał: Będę meldował. Na dzisiaj koniec prac. Jest sens robić testy jutro, czy poczekać ze trzy dni? Poczekaj kilka dni, a masz może test no2?
MinasTirith Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor #26 Opublikowano 3 Czerwca 2020 ph,kh,no2,no3,nh4 - takie mam.
SlavekG Opublikowano 3 Czerwca 2020 #27 Opublikowano 3 Czerwca 2020 To sprawdź jeszcze nh4 i no2, najlepiej zaraz rano. Przy starcie cyklu te testy są najważniejsze.
MinasTirith Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor #28 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zrobiłem testy: nh4-<0.05 no2-0,025
SlavekG Opublikowano 4 Czerwca 2020 #29 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Teraz po dodaniu wszystkiego do zbiornika sprawdzaj te dwa parametry co 3 dni. 1
MinasTirith Opublikowano 6 Czerwca 2020 Autor #30 Opublikowano 6 Czerwca 2020 06.06 Nh4- 0.1 No2- 1 No3 - 5-10
Rekomendowane odpowiedzi