Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ładne :) W mojej okolicy nie ma możliwości kupienia tej wielkości głazów. Szukałem też wapienia czarnego, bo ładnie się prezentuje, ale z tym jest jeszcze większy problem i trzeba było jechać w Polskę ;)

Ja się właśnie zastanawiałem, czy pcv nie będzie w jakiś sposób reagować z wodą i na dno w miejsce podparcia skał wybrałem płaskie kamienie, okleiłem je na dole grubą warstwą sylikonu akwarystycznego i położyłem bezpośrednio na dno, wszystko zasypałem piachem i wydaje mi się, ze jest to najbezpieczniejsza opcja, a dodatkowo mogą odkopywać ile chcą, jedyne co będzie wystawać z pod pasku, to skała.

Ogólnie bardzo fajnie Ci to wyszło. Pozdrawiam 

Opublikowano
3 minuty temu, bojack napisał:

Ja się właśnie zastanawiałem, czy pcv nie będzie w jakiś sposób reagować z wodą

Nie będzie reagować na 100%. Mnóstwo osób ma PCV  w akwarium.

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, bojack napisał:

W mojej okolicy nie ma możliwości kupienia tej wielkości głazów. Szukałem też wapienia czarnego, bo ładnie się prezentuje, ale z tym jest jeszcze większy problem i trzeba było jechać w Polskę

Polecam samemu się pofatygować się na dany skład, nie sugerując się ofertą na stronach internetowych bo często są po prostu nieaktualne albo niepełne. Tak czy inaczej to już chyba dyskusja na inny temat :d 

Pozdrawiam

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 1.06.2020 o 12:27, SlavekG napisał:

Na początek, aranż jest bardzo ładny pytanie tylko co z piaskiem?

received_287491805605360.thumb.jpeg.5503742428ee65e4c181a580af368b21.jpeg

Wstawiam obiecane zdjęcie. Będzie kombinowane z oświetleniem jeszcze, woda też ciut mętna ale kroczek po kroczku idziemy do celu.

• Lubię to 7
Opublikowano

Dobra Panowie,

Przyszła przesyłka.

Testy kranówki:

Ph - 7

No3 -1

Testy wody w akwarium:

Ph - 7

No3 -1

W posiadaniu bakterie Prodibio Biodigest -5 ampułek, ceramika z działającego akwarium - 1 kg, woda po płukaniu gąbki 1 litr, uzdatniacz wody tetra aqua safe. Jak to wszystko po kolei ugryźć aby nie narobić "bałaganu"?

Kolejność: Uzdatniacz - ceramika-woda po płukaniu-bakterie będzie ok?

Jako pożywka dla bakterii ma służyć woda po płukaniu gąbki, czy to wystarczy (nie jest ona jakoś bardzo zabrudzona)? Czy dodać jeszcze pokarm/urynę?

Opublikowano
24 minuty temu, MinasTirith napisał:

Kolejność: Uzdatniacz - ceramika-woda po płukaniu-bakterie będzie ok?

Jako pożywka dla bakterii ma służyć woda po płukaniu gąbki, czy to wystarczy (nie jest ona jakoś bardzo zabrudzona)? Czy dodać jeszcze pokarm/urynę?

Dokładnie taka kolejność. Uzdatniacz, potem ceramika i woda, a na końcu bakterie. Ja bym sypnął trochę pokarmu, na pewno nie zaszkodzi.

Ph7 jest zdecydowanie za niskie i po ustabilizowaniu się biologii będzie potrzebna korekta przed wpuszczeniem ryb. Do korekty PH możesz użyć Seachem Malawi Buffer lub Sody oczyszczonej która świetnie się sprawdza.

Napisz jeszcze jakim testem sprawdzałeś PH i jaki ma zakres pomiarowy.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano
1 minutę temu, MinasTirith napisał:

Testy kropelkowe JBL zakres pomiarowy 3-10.

No widzisz, dla naszych potrzeb lepsze bo dokładniejsze testy są o zakresie pomiarowym 7.4-9 bo są skalowane co 0.2 a nie jak te co masz co 0.5.

• Lubię to 1
Opublikowano
6 minut temu, SlavekG napisał:

No widzisz, dla naszych potrzeb lepsze bo dokładniejsze testy są o zakresie pomiarowym 7.4-9 bo są skalowane co 0.2 a nie jak te co masz co 0.5.

Nie zwróciłem uwagi przy zamówieniu, uzupełnię. 

Co do bakterii, tak jak było wspomniane 2 ampułki będą ok?