Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
[mention=9553]nsp[/mention]Możesz proszę napisać coś więcej o swoim hmfie? Jaką gąbkę zastosowałeś? Jakie wymiary ma Twój filtr? W jego środku masz jeszcze jakieś dodatkowe gąbki i ceramikę? 
Mogę. Mój HMF to klon konstrukcji@SlavekG, parę stron wcześniej w tym temacie masz też zdjęcia poglądowe jego HMF'a.

U mnie wymiary są trochę na pałę zrobione, bo zapomniałem uwzględnić grubość ścianek. Zamówiłem formatki że spienionego pcv, 3x 40x15cm, 1x 15x15cm w firmie fabertec ze Szczecina.
Jakbym robił drugi raz ten korpus, to bym dał trochę większe rozmiary bocznych ścianek. Po zastosowaniu gąbki zostało trochę mało miejsca operacyjnego, o czym już chyba wspominałem parę postów wcześniej.
Rozpisałem się trochę, więc już zmierzam do celu.

Boczne ścianki - 15cm x h40 cm
Dno - 15cm x 15 cm
Materiał na wzmocnienia itp. - dodatkowa formatka 15cm x h40 cm
Gąbka - 30ppi 50cm x 50cm, nadmiar co został nie zmarnuje się, bo mam jeszcze krewetkarium do restartu i może tam Zrobić mini HMF
Napęd filtra - falownik sunsun jvp-130, na razie daje radę, zobaczymy czy to uciągnie jak będą ryby
Wkład filtra - pocięta gąbka, która została. Plus na jakiś czas wrzucę ceramikę z tego Aquaela, który tam pracował na start akwarium

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A jak wygląda kwestia korzeni roślin zapuszczonych w gąbkach i ewentualnego dojścia korzeni do pompy/głowicy? Jak wsadzić rośliny żeby nie było ryzyka że ich korzenie "coś zmajstrują" ?

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Limak86 napisał:

A jak wygląda kwestia korzeni roślin zapuszczonych w gąbkach i ewentualnego dojścia korzeni do pompy/głowicy? Jak wsadzić rośliny żeby nie było ryzyka że ich korzenie "coś zmajstrują" ?

Też nad tym myślałem, ale przez rok w poprzednim zbiorniku nie było z tym problemu. Korzenie najwyraźniej omijają takie wibrujące urządzenia. Mimo wszystko dobrze jest mieć łatwy dostęp do pompy i sprawdzić to w podobnym przedziale czasu. 

Edytowane przez przemo-h
Opublikowano

Trochę OT ale pytanie dotyczy gąbek, które używane są w opisywanym rodzaju filtracji. Panowie czy ktoś może zamawiał gąbki z aliex......?  Tam mamy trochę inną porowatość niż z rodzimych sklepów, a mianowicie 15,25,35 i 50 ppi. Ciekawe czy faktycznie jest takie ppi bądź może to odpowiednik 10,20,30 i 45 ppi?

Opublikowano

Witam. Naszła mnie taka myśl. Czy jest sens dorobić tak jakby koronę do HMF'a narożnego, żeby służyła jako skimmer? Oczywiście byłby to element zdejmowalny. Czy nie ma to sensu, bo za dużo wody dostawało by się górą, zamiast przez całą powierzchnie gąbki? Niestety dopadł i mnie film białkowy i nie wiem czy kombinować z obecną filtracją, czy zakupić skimmer eheima.

Opublikowano

Ja w swoim tak zaplanowałem,  jednak jeszcze nie wiem jak będzie działać, jednak z poprzednich akwarium wiem, że taki sposób jest świetny na film białkowy

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Hej mam taki problem że mam zewnętrzy komin w akwarium, ale niestety wzmocnienia boczne w akwarium nie do końca dobrze wklejone - za nisko (lub wlew do komina za wysoko zrobiony) przez co przy mocniejszej pracy pompy woda za bardzo się spiętrza w akwarium i zalewa mi wzmocnienia boczne (górne) w akwarium. Źle to wyglada. Wiec woda do komina się leje i dalej ma być do sumpa. Przy czym przepływ będzie mały (jak liczyłem około 1200L na godzine a akwarium ma więcej) - sama rura z komina po za akwarium jest 32 (calowa) ale ma zawór i na nim przepływ jest stłumiony - dopasowany do powrotnego "wlewu" wody przez pompę.  Komin wypełniony gąbkami Pomyślałem że jak zwiększe możliwość wlotu wody z akwa do komina, to te spiętrzenie nie będzie takie duże i można nie dławić już spływu z komina do sumpa, mocniej pompe ustawić, i będzie obieg wody szybszy.  W samym kominie mam dziury które porobiono przy produkcji, tak na w razie czego gdyby jakieś inne pomyły były. Wygląda jak na rysunku (na dole z akwarium do komina 3 otwory, i później na dnie komina też 3) Wykorzystuje je aktualnie, jedne są zatkane , przez inne mam rury lub kable. Ale umówmy się że są wolne , bo po prostu chce ten przepływ zwiększyć:] Macie jakieś pomysły.  ?
    • Od ostatniego wpisu minęło  15 miesięcy. Trzeba przyznać, że regularnie zamieszczam aktualizacje. W mojej obsadzie sporo  się zmieniło. Większe drapieżniki w tym Tyrannochromis maculiceps i Nimbochromis livingstonii znikneły ze zbiornika. Stworzyło to super warunki do hodowli głównego i mojego ulubionego gatunku Lichnochromis acuticeps. W tym momencie mam jednego dużego samca ok 23 cm i trzy samice 13-18 cm. Małe samiczki dołączyły ostatnio i są teraz w fazie zgrywania się z pozostałymi rybami. Doświadczenie mi podpowiadało, że żeby hodować te ryby z sukcesem nie mogą mieć dominacji nad sobą i teraz jej nie mają. Dlatego  jako  tło dla nich i uzupełnienie obsady pływają z nimi trzy Aulonocary baenschi benga, stuartgranti cube i firefish oraz nieszkodliwy sciaenochromis fryeri iceberg. Te ryby zajmują się sobą tak więc Lichno mają spokój.
    • Dzięki @ziemniak że o mnie pomyślałeś, nie wiem co ja Ci takiego zrobiłem 🤪 Niestety nie jestem demokratą, po zostaniu prezesem wprowadziłbym tu odrazu dyktaturę i obowiązkową składkę co miesiąc. Najlepiej będzie jak odmówię. 
    • Miesiąc po starcie wszystko póki co wygląda ok. Woda się wykrystalizowała.  IMG_4034.mov
    • Widziałem gdzieś na YouTube takie rozwiązanie, że na rurze prowadzącej do akwarium jest odgałęzienie z zaworem, połączone z rurą spustowa, lub rewizją. Zawór na rurze prowadzącej oczywiście za rozgałęzieniem. Można wtedy puścić wodę małym obiegiem bezpośrednio z ostatniej komory do pierwszej. To, że poziom wody w sumpie po spuszczeniu jej z akwarium się wyrówna nie ma znaczenia, dodatkowa pompa lub główna, pracująca w małym obiegu podniesie poziom w pierwszej komorze i przepływ wróci. Chciałem zastosować to rozwiązanie i siebie, ale pan, który mi kleił akwarium i który zajmuje się również serwisem, wybił mi to z głowy, mówiąc, że w sumpie jest duża powierzchnia wymiany i tak szybko bakterie się nie wyduszą. Woda przez filtr narurowy chyba płynie szybciej, niż 3 l/min, u mnie przynajmniej tak jest. Za takim filtrem, zwłaszcza, jeżeli napuszczać wodę przez półtorej godziny, warto założyć elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, albo jakiś alarm. Tyle czasu to dość okazji, żeby zapomnieć o lejącej się wodzie (żona każe wynieść śmieci, przyjdzie sąsiadka po cukier 😉, ktoś zadzwoni itp.)
    • Właśnie wolę dopytać kogoś kto ma sumpa i tak robi, niż później żałować. Przy kasecie nie mam tego problemu, bo pompa może chodzić cały czas.
    • Woda niech sobie spłynie, nie przeszkadza. Boisz się zostawić sumpa bez obiegu na 100 minut więc podpowiedziałem jak temu zaradzić. Ale tak czy siak nic się nie stanie, po co kombinować?
    • Nie bardzo widzę tą pompkę między komorami, bo jak pompa główna stanie, to woda spłynie do sumpa i poziom w nim będzie równy.  Bardziej myślę tak przerobić ustrojstwo, żeby szybciej wodę napuszczać. Np. dwa korpusy równolegle.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.