Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Chciałbym poradzić się obsady do  zbiornika  150x50x50.

W zbiorniku tym chciałbym mieć na pewno:

1.Pseudotropheus Acei ( wiem że mój zbiornik to minimum dla tej ryby ale strasznie mi się ona podoba:) )

2.Chindongo saulosi

Chciałbym dodać jeszcze jeden gatunek który nie byłby zbyt agresywny dla wyżej wymienionych , a zarazem był " kolorystycznym uzupełnieniem" dla całego akwarium.

Podobają mi się jeszcze : Chindongo Socolofi , Cynotilapia sp. „hara” , Metriaclima estherae OB.

Czy któraś z wymienionych będzie pasować, do pozostałych? Ewentualnie byłbym otwarty na wszelkie inne propozycje , byle by tylko pozostały pozycje 1. i 2.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i dyskusje:).

Opublikowano (edytowane)

Ja również  dodałbym Metriaclima  Estherae OB  Minos Reef, ma ona drobniejsze  plamki. A jeszcze możesz  mieć  wszystkie  morfy. 

Edytowane przez Tom74
.
Opublikowano

Witaj.

Zgadzam się z Tobą na temat P acei jest to minimalna długość zbiornika, co do wysokości tu już zaczyna się problem. Acei pływają w toni tzn w wyższych partiach zbiornika i tu każde 10 cm jest na wagę złota. Wiem, że inni trzymali tą rybę w takim zbiorniku jak Ty masz, ja miałem w 150x50x60 i było ok. Ale to jest te 10cm wysokości więcej. No cóż próbuj, będziesz bacznie obserwował co i jak.

Acei ,saulosi jak najbardziej tak, co do dodania esteriki OB bardzo dobry pomysł.  Próbowałbym zakupić po 10-12 saulosi po to aby docelowo zostało z 9szt zdwoma trzema samcami. Acei kupiłbym 15 szt. Aby zostało z 11-12szt a estherae OB zakup 10zt aby docelowo zostało 1+5. Obsada bedzie poprawnie żywieniowo czyli wszystkożerna. Spróbuj na razie z trzema gatunkami a później zastanowisz się czy warto coś dołożyć jeszcze myślę o tej C sp hara, bardzo ładna ryba która pasuje do Twoich pozostałych ryb. A fajnie rozjaśniła by zbiornik. Także reausumująć trzy gatunki Saulosi , Acei i setherae OB bardzo dobrze a Saulosi, Acei, Estherae OB i C sp hara też dobrze  nawet bardzo dobrze.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuję za opinie. Będę więc celować w Metriaclima Estherae OB jako trzecią obsadę  z tym ,że mogę mieć małe problemy z dostępem do tych rybek. Czy w razie problemów z dostępem  zamiast nich będą pasować Chindongo Socolofi?