Kreyzol Opublikowano 24 Maja 2020 #1 Opublikowano 24 Maja 2020 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Chciałbym poradzić się obsady do zbiornika 150x50x50. W zbiorniku tym chciałbym mieć na pewno: 1.Pseudotropheus Acei ( wiem że mój zbiornik to minimum dla tej ryby ale strasznie mi się ona podoba:) ) 2.Chindongo saulosi Chciałbym dodać jeszcze jeden gatunek który nie byłby zbyt agresywny dla wyżej wymienionych , a zarazem był " kolorystycznym uzupełnieniem" dla całego akwarium. Podobają mi się jeszcze : Chindongo Socolofi , Cynotilapia sp. „hara” , Metriaclima estherae OB. Czy któraś z wymienionych będzie pasować, do pozostałych? Ewentualnie byłbym otwarty na wszelkie inne propozycje , byle by tylko pozostały pozycje 1. i 2. Z góry dziękuję za odpowiedzi i dyskusje:).
Robson79 Opublikowano 24 Maja 2020 #2 Opublikowano 24 Maja 2020 Ja bym dodał tą Metriaclima Estherae OB, będzie ładnie kontrastowała kolorystycznie... 2
Tom74 Opublikowano 24 Maja 2020 #3 Opublikowano 24 Maja 2020 (edytowane) Ja również dodałbym Metriaclima Estherae OB Minos Reef, ma ona drobniejsze plamki. A jeszcze możesz mieć wszystkie morfy. Edytowane 24 Maja 2020 przez Tom74 .
Slawek-meszek Opublikowano 24 Maja 2020 #4 Opublikowano 24 Maja 2020 Witaj. Zgadzam się z Tobą na temat P acei jest to minimalna długość zbiornika, co do wysokości tu już zaczyna się problem. Acei pływają w toni tzn w wyższych partiach zbiornika i tu każde 10 cm jest na wagę złota. Wiem, że inni trzymali tą rybę w takim zbiorniku jak Ty masz, ja miałem w 150x50x60 i było ok. Ale to jest te 10cm wysokości więcej. No cóż próbuj, będziesz bacznie obserwował co i jak. Acei ,saulosi jak najbardziej tak, co do dodania esteriki OB bardzo dobry pomysł. Próbowałbym zakupić po 10-12 saulosi po to aby docelowo zostało z 9szt zdwoma trzema samcami. Acei kupiłbym 15 szt. Aby zostało z 11-12szt a estherae OB zakup 10zt aby docelowo zostało 1+5. Obsada bedzie poprawnie żywieniowo czyli wszystkożerna. Spróbuj na razie z trzema gatunkami a później zastanowisz się czy warto coś dołożyć jeszcze myślę o tej C sp hara, bardzo ładna ryba która pasuje do Twoich pozostałych ryb. A fajnie rozjaśniła by zbiornik. Także reausumująć trzy gatunki Saulosi , Acei i setherae OB bardzo dobrze a Saulosi, Acei, Estherae OB i C sp hara też dobrze nawet bardzo dobrze. 1
Kreyzol Opublikowano 24 Maja 2020 Autor #5 Opublikowano 24 Maja 2020 Dziękuję za opinie. Będę więc celować w Metriaclima Estherae OB jako trzecią obsadę z tym ,że mogę mieć małe problemy z dostępem do tych rybek. Czy w razie problemów z dostępem zamiast nich będą pasować Chindongo Socolofi?
Robson79 Opublikowano 24 Maja 2020 #6 Opublikowano 24 Maja 2020 Będzie pasował Socolofi ale na moje będzie zbyt niebiesko w akwarium... 1
Bezprym Opublikowano 24 Maja 2020 #7 Opublikowano 24 Maja 2020 Jeśli nie Estherae OB to może Tropheops tropheops Otter Point OB lub Labeotropheus trewavasae Thumbi West.
Rekomendowane odpowiedzi