Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nikt Ci nie udzieli jednoznacznej odpowiedzi. Czym mniejsze akwarium, tym większe potencjalne problemy. Dochodzą też indywidualne cechy ryby. Możesz spróbować z tymi gatunkami. Nikt Ci nie zagwarantuje, że wszystko będzie ok. Pyszczaki są nieprzewidywalne. Są statystyczne cechy, ale to tylko statystyka. 

Tak na marginesie, dlaczego np. nie Minas Morgul? 

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Ok. Rozumiem. Nie oczekuje żadnych gwarancji, na tyle zdążyłem się już zorientować w temacie, żeby wiedzieć, że w przypadku pyszczaków ciężko o gwarancję. 

Raczej miałem na myśli to, że może ktoś z doświadczonych kolegów podzieli się swoją wiedzą i troszkę rozjaśni mi temat. 

Chciałbym być świadomy wszystkich za i przeciw. Nie mam własnego doświadczenia więc posiłkuje się Waszym :)

25 minut temu, pozner napisał:

Tak na marginesie, dlaczego nie np. Minas Morgul?

Bez głebszych powodów, a Minas Morgul to chyba bliźniacza wieża? Wcześniej zwana Minas Ithil jeśli dobrze pamiętam. Lubię te klimaty to tyle.

Edytowane przez MinasTirith
Opublikowano
Czołem,

Plany dotyczące obsady zostały nieco zmodyfikowane:) Otóż z chęcią zobaczyłbym w swoim baniaku saulosi + cynotilapie "hara" Galireya Reef. Podpatrzyłem takie połączenie w jednym z tematów dotyczących obsady tu na forum.

Podjarany, że temat obsady mam dograny rozpocząłem poszukiwania ww gatunków u hodowców polecanych na forum.

Posłałem zapytanie do hodowcy i dostałem odpowiedź, że Hary z uwagi na swoją agresywność nie poleca do zbiorników mniejszych niż 300l

I znowu jestem w kropce.. 

Brać nie brać? Z jednej strony na forum to połączenie było komentowane jako "ok" z drugiej strony gość, który sądząc po komentarzach ma autorytet i doświadczenie odradza takie połączenie.

To jak to jest z tą "harą"?

Nie taku diabeł straszny jak go malują. U mnie w 240l w porównaniu z maingano i auratusami a także yellowkami to  spokojne baranki. W prawdzie po wpuszczeniu samiec od razu objął panowanie w zbiorniku ale rządził łagodną płetwą raczej był rozjemcą niż tyranem. Swojego czasu nawet z samcem betą podzielili akwarium na dwie strefy i nie wchodzili sobie w drogę. Ostro było tylko wtedy gdy trzeci samiec próbował sięgnąć po władzę i nawet zdominował samca alfę do czasu gdy samiec beta nie pokazał mu gdzie jest jego miejsce. Samiec beta do dzisiaj rządzi  zbiornikiem  jako alfa.  O ile pamiętam koleżanka [mention=5323]rosa1986[/mention] też ma Hary w 240l litrach i u niej jest podobnie spokój. 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 24.05.2020 o 14:06, MinasTirith napisał:

@Tomasz78 Pseudotropheus sp. 'perspicax orange cap'  ten jest ciekawy, dałeś mi kolego do myślenia teraz :d

Ten gatunek odpada w tak małym akwarium. Terytorialna i agresywna ryba mimo swych rozmiarów. Samice nie powalaja urodą, za to samiec piękny. Na pewno Hara to już mniejsze zło.