Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, yaro napisał:

Gniazdka Smart zawsze można podłączyć , jednak przy podmiankach zawsze wolę być obecny, bo w tym samym czasie i czyszczę szyby.

Wkłady standard jak przy ustrojstwo, mechanik i węgiel, komplet był tańszy niż dwa osobne korpusy, więc jeden mam w zapasie.

W sumie racja z tymi gniazdkami. Lepsze zastosowanie by miały przy standardowym oświetleniu, nie byłoby potrzeby używać zwykłego timera.

Opublikowano
4 godziny temu, yaro napisał:

Czekanie na wszystko naciąga nerwy jak gumę od gaci.

W oczekiwaniu na tło wykonałem ustrojstwo by nie męczyć się z podmiankami.

Sterowanie oparłem na pilotach do 3 gniazdek elektrycznych, jedno gniazdko odpowiadać będzie za dopuszczanie wody, drugie za jej spuszczenie. Trzecie czeka na pomysł.

20201119_093537.jpg

Bardzo ciekawy pomysł,  widać od razu że oczekiwanie i naciągnięte nerwy dają najlepsze rezultaty i pomysły :)... Mam tak samo :)...

Co do sterowania to 3 pozycje ustawiłbym na automatyczne przypominanie użytkownikowi, aby uruchomił pozostałe funkcje :)  hehehehe

Co do elektrozaworów, to mam nadzieję,  że zamontowałeś wersję zamkniętą bez napięcia, a otwartą po podaniu napięcia :), tylko w tym wypadku uniknie się powodzi...

A poniżej moja wersja automatycznego nalewania i podmiany wody...

IMG_20201119_134940.thumb.jpg.5e78981ec4df2d7120c3d0bb6182a573.jpg

Jak widać to samo rozwiązanie :) i polecam innych niezdecydowanym... U mnie jedyna różnica, że jest to bezobsługowe i pracuje na sterowniku, który ma ustawione dni i godziny załączenia... Zabezpieczenie przelewu mam w zbiorniku w postaci rurki 25mm na odpowiednim poziomie, gdzie wlewa się woda do kanalizacji wypchnięta przez nową wodę ...

Pozytywnie zakręcony pozdrawia...

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

IMG_20201003_140139.thumb.jpg.dc5e0e04e374c2f559fbd7eda09d7c3d.jpg

I ja mam podobnie, z tą różnicą że przelew wody jest z sumpa. U mnie narazie działa to w momencie feed pause kiedy woda spływa do sumpa to jej nadmiar leci do kanalizy a po ponownym uruchomieniu pompy czujnik poziomu wody włącza elektrozawór do momentu kiedy woda nie dotknie wyższego czujnika w sumpie. Polecam podobną automatykę bo ryzyko zalania praktycznie zerowe a podmiana wody jest totalnie bezobsługowa.

Mam dodatkowo opcję uruchomienia stałej podmiany ale mam opory żeby zostawić sączącą się wodę 24h/7.

Edytowane przez Sarar
  • Lubię to 2
Opublikowano
2 godziny temu, Sarar napisał:

Mam dodatkowo opcję uruchomienia stałej podmiany ale mam opory żeby zostawić sączącą się wodę 24h/7.

Też tak zrobiłem, że omijając elektrozawór, na rurkach 1/4" , zrobiłem stałą podmiankę.

Jednak chciałem zrobić coś dla ekologii i nie chciałem by woda lądowała w kanalizacji, więc gdy będzie włączona stała podmianka lub będę wylewał wodę to będzie ona odprowadzona do ogrodu i będzie podlewała kwiaty, więc do kanalizy trafiać będzie tylko zimą.

• Lubię to 9
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, yaro napisał:

więc do kanalizy trafiać będzie tylko zimą.

Eeee Jarek zrób dzieciakom z okolicy ślizgawkę ;) (oczywiście zakładając że bedą mrozy :D ).

-----------------------------

Choć nie da rady bo to będzie obiekt sportowy a one pozamykane 😁.

Edytowane przez eljot
  • Haha 3
Opublikowano
36 minut temu, Bartek_De napisał:

Superemoji106.png To Twoje rękodzieło?

Nie mam takiego fachu w ręku